Ухилянтам можуть відмовити в отриманні адміністративних послуг

Марія Макарович 12:25, 2 Липня 2024
Надання адмінпослуг: як на це впливатиме військовий квиток
Надання адмінпослуг: як на це впливатиме військовий квиток/ фото Варта1

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що ухилянтам від військової служби можуть відмовити у наданні певних адміністративних послуг. За його словами, ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну, закон про адміністративні послуги передбачав, що держава може вимагати від громадянина військово-обліковий документ як умову для надання таких послуг.  

Про це повідомляють журналісти телеканалу Дніпро TV.

Надання адмінпослуг ухилянтам

Заява Міністра викликала широкий резонанс серед українців. Частина громадян висловила своє обурення, стверджуючи, що такі заходи порушують права людини та порівнюють їх із практиками в росії та Північній Кореї. Інші, навпаки, підтримали ідею, вважаючи, що вільна країна має право вимагати від громадян виконання своїх обов’язків.

Начальниця служби зв’язків з громадськістю Дніпропетровського обласного ТЦК Олена Кузіна зазначила, що без військово-облікових документів в Україні неможливо:

  • офіційно працевлаштуватися;
  • отримати статус інвалідності;
  • вступити на навчання;
  • здійснити реєстрацію шлюбу;
  • отримати водійське посвідчення. 

Юридичний аспект

Адвокати застерігають, що Міністерство юстиції може некоректно трактувати законодавство. За їх словами, запитування військово-облікових документів та обмеження у наданні послуг – це різні речі. Вони вважають, що правильніше буде рекомендувати громадянам поновити свої документи, а не відмовляти у наданні послуг.

Винятки та додаткові обмеження

Денис Малюська зазначив, що нововведення не стосуватимуться всіх послуг. Члени сім’ї військовозобов’язаних, діти військовозобов’язаних та певні інші категорії громадян зможуть отримувати адміністративні необхідні послуги без обмежень. Зокрема, реєстрація нерухомого майна та оформлення права власності залишаються доступними без військово-облікових документів.

Обмеження для військовозобов’язаних за кордоном

16 травня 2024 року Кабмін прийняв постанову №560, яка прирівняла військовозобов’язаних чоловіків в Україні та за кордоном, обмеживши їхні права на отримання закордонного паспорта, навіть якщо вони його замовили до внесення цих змін. Консульські установи продовжують надавати послуги, такі як видача довіреностей, поновлення та видача закордонних паспортів, реєстрація народження та розірвання шлюбу, однак ці послуги тепер мають певні обмеження для військовозобов’язаних.

Наразі відсутній нормативно-правовий акт, який би визначав розширений перелік адміністративних послуг, які неможливо буде отримати без військово-облікового документа. Міністерство юстиції продовжує працювати над цим питанням, що викликає як підтримку, так і критику серед населення.

Читайте також:

Підписуйтесь

Двоє дніпрян торгували гранатами в Одесі

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:40, 18 Вересня 2024
Гранати продавали в Одесі
Гранати продавали в Одесі / фото ГУНП в Одеській області

Зловмисники відправляли в Одесу посилки з вибуховими боєприпасами, ховаючи їх серед побутових речей. Оплату за гранати отримували на банківські картки.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Одеській області.

Поліціянти встановили, що зловмисники 28 і 38 років придбали у невідомої особи гранати різного виду. Два замовлення старший зловмисник виконав сам, ще одне – спільно з товаришем. Загалом вони збули сім гранат, за які отримали майже 17 тисяч гривень.

Правоохоронці затримали “продавців” у Дніпрі. Під час обшуків, за місцями мешкання фігурантів, поліцейські вилучили гаджети з інформацією, що має доказове значення у справі. В оселі молодшого чоловіка ще й 30 набоїв калібру 5х45 мм, які скерують на експертизу.

Їм повідомили про підозру у незаконному придбанні, зберіганні та збуті вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, зокрема вчиненому за попередньою змовою групою осіб. Згідно зі статтею 263 Кримінального кодексу України “бізнесменам” загрожує до 7 років позбавлення волі. 

Наразі підозрювані під вартою, з правом внесення застави. Слідство триває. Правоохоронці з‘ясовуватимуть, де затримані отримали вибухові пристрої.

Читайте також:

Підписуйтесь

5% військового збору стягуватимуть із зарплат вчителів, лікарів та бюджетників: Верховна рада ухвалила рішення

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 11:20, 18 Вересня 2024
підвищення податків та військовий збір 5%
зала верховної ради

Верховна рада ухвалила, з другої спроби, рішення з підвищення податків та військового збору. Проте законопроєкт № 11416-д підтримали ще у першому читанні. 

Про це повідомляє депутат від “голосу” Ярослав Железняк.

“З другої спроби Рада підтримала у першому читанні №11416-д історичне велике збільшення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд в наступному. Через те, що до жовтня закон в цілому не буде прийнято, то впровадження буде “заднім числом” з 1 жовтня. Провалили скорочену процедуру щодо правок (219), зараз подача правок і десь у середині жовтня друге читання”, – сказав депутат Ярослав Железняк. 

Згідно з законопроєктом, військовий збір становитиме 5%. Податок стягуватимуть із зарплат вчителів, лікарів та бюджетників. Раніше ця цифра становила 1,5%.

«Відсоток військового збору – єдиний для всіх, але сума коштів, які отримують ЗСУ від конкретної людини, залежить від рівня зарплати. Незважаючи на те, отримуєте ви мінімальну зарплату чи заробляєте більше 50 000 грн на місяць – кожна сплачена гривня податку важлива», – повідомляє Міністерство фінансів України. 

Крім військового збору, законопроєкт передбачає:

  • Збільшення податків на І-ІІ групу ФОП,
  • Авансові внески на АЗС,
  • 1% на всіх форм ФОП ІІІ групи,
  • 25% прибутку на фінустанови,
  • Помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання),
  • 50% податок на прибуток банків в 2024 році.

Що відомо про законопроєкт

18 липня Кабмін зареєстрував законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу”. Серед іншого пропонувалось збільшити ставку військового збору до 5% та зобов’язати ФОПів третьої групи платити 1% збору.

3 вересня, Верховна рада не змогла ухвалити в першому читанні законопроєкт про підвищення податків №11416-д. “За” проголосували 224 народні обранці.

Читайте також:

Підписуйтесь

Двоє дніпрян торгували гранатами в Одесі

Зловмисники відправляли в Одесу посилки з вибуховими боєприпасами, ховаючи їх серед побутових речей. Оплату за гранати отримували на банківські картки. Про це повідомляє Головне управління […]

18:40, 18.09.2024 Бойцун Дмитро

5% військового збору стягуватимуть із зарплат вчителів, лікарів та бюджетників: Верховна рада ухвалила рішення

Верховна рада ухвалила, з другої спроби, рішення з підвищення податків та військового збору. Проте законопроєкт № 11416-д підтримали ще у першому читанні.  Про це повідомляє […]

11:20, 18.09.2024 Бойцун Дмитро

Чоловік та жінка загинули під час пожежі у Дніпрі

Під час ліквідації пожежі, у Центральному районі міста Дніпро, вогнеборці виявили всередині будинку тіла без ознак життя. Ними виявились 55-річний чоловік та 75-річна жінка. Про […]

09:20, 18.09.2024 Бойцун Дмитро

На 10 років відстає Дніпропетровщина у відновленні інфраструктури

Наразі у регіоні завершення будівництва чекають 128 об’єктів, зокрема, у Дніпрі, Кривому Розі та інших громадах. Причиною стала війна та підрив росіянами Каховської ГЕС. Про […]

17:10, 17.09.2024 Бойцун Дмитро

Збирав боєприпаси та продавав: на Дніпропетровщині судитимуть військовослужбовця

Технік роти  з сержантом однієї з військових частин організував продаж боєприпасів. Правоохоронці дізналися про схему та провели контрольну закупку, де і затримали “продавців”. Прокуратура вилучила […]

14:00, 17.09.2024 Бойцун Дмитро