“Війна не закінчиться домовленістю з ворогом”: у Вільногірську мешканці зустрілися з 3 ОШБр

Сем Тетяна 17:30, 12 Липня 2024
3 ОШБр у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Сьогодні, 12 липня, у Вільногірську відбулася зустріч вільногірців з військовослужбовцями Третьої окремої штурмової бригади та представником молодіжної організації “Центурія”.

Журналістка Вільногірськ IN.UA побувала на заході, ділимось деталями.

3 ОШБр у Вільногірську

У Вільногірську відбулась зустріч бійців Третьої окремої штурмової бригади та містян. Оборонці пояснили, як відбувається рекрутинг до бригади та чому жінки й чоловіки хочуть доєднуватися до 3 ОШБр.

Довідка. 3 ОШБр — це новостворена бригада, яка сформувалась у 2022 році з добровольців. Командир бригади — Андрій Білецький, один з засновників та перший командир Азову.

Військовий 3 ОШБр насамперед пояснив, як утворилась їх бригада. Під час повномасштабного вторгнення в кожному місті та осередку були люди, які хотіли чинити супротив. Цю ідею об’єднали представники Азовського руху та ветерани “ОЗСП Азов”, ставши кістяком добровольчого загону ТрО. Надалі загін пройшов шлях від ОПСП “Азов” ЗСУ, ССО “Азов” ЗСУ і до бригади, яку нині знають як Третя окрема штурмова бригада Збройних сил України. Представник бригади пояснює, що їх бійці мають високу вмотивованість та забезпечені всім необхідним. Також, стверджує спікер, у їх підрозділах немає проблем з оплатою — всім бійцям, які виконують бойові завдання, сплачують по 120 тисяч гривень.

Після цього у 3 ОШБр відповіли на питання про закінчення війни.

“Немає ніякої уявної ілюзії, що війна закінчиться домовленістю з ворогом. Якщо в когось і є ця ілюзія, що ми зможемо з росіянами домовитись за підтримки Америки чи ще Європи, то ви можете сміло вже брати молодше покоління і навчати їх, як воювати. Подобається комусь це чи ні, але зради і капітуляцій не буде”, — заявив представник 3 ОШБр.

Він додав, що в Україні є мільйони людей, яким немає де жити, й пробачити за це росіянам неможливо.

“Якщо я запитаю у залу: “Підніміть руку, хто в смартфоні має контакт людини,хто бере участь в захисті нашої держави”, то всі піднімуть. У всіх є там знайомі, члени родини, друзі, товариші, сусіди, з якими ви підтримуєте контакт, кого ви підтримуєте. Так, ми можемо казати, що ми втомилися, але це не означає, що ми готові пробачити чиюсь смерть. Якщо хтось вірить в те, що в нас закінчиться війна якимось договорняком — вибачте, але цього не буде, бо не дозволить суспільство”, — каже військовий 3 ОШБр.

Як відбувається рекрутинг у 3 ОШБр: підготовка до армії

Військовий каже, що на адекватну підготовку до служби людині потрібно готуватися близько року. Але, на жаль, цього часу немає ні в бригад, ні в держави, ні в кого. Тому зараз люди тренуються та вчаться в пришвидшеному режимі.

Наприклад, у 3 ОШБр є безоплатний тестовий тиждень, під час якого людина має можливість зрозуміти, чи зможе вона бути в армії. Важливо, що це не підписання контракту — людина дає тільки своє ім’я та номер телефону, а після цього направляється на тестовий тиждень в тренувальний табір. Для цивільної особи, це унікальна можливість отримати знання з тактичної медицини та базові військові навички. По закінченню тижня ви можете бути вільні, але якщо ви побачили себе у структурі на бойовій чи не бойовій посаді, то далі на вас чекає 3-місячна підготовка.

Потрапити у 3 ОШБр нелегко, адже під кінець навчання вас чекатиме екзамен: якщо ви його не здаєте — залишаєтесь навчатись знову.

“Чому робимо так? Бо якщо людина не складає екзамен, то вона не готова йти на війну. Якщо тест складено, то ми відправляємо її до однієї з семи країн-партнерів, де навчають за стандартами НАТО, тобто як правильно працювати з мінами, з медициною, з натівським озброєнням тощо”, — каже військовий.

Представники 3 ОШБр у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Але навіть після того, як ви повернулись з навчань, вас не пускатимуть одразу у бій. Далі людина має отримати кваліфікацію, наприклад медика, гранатометника, кулеметника. Після цього боєць опановує свою професію, знову ж таки на навчанні. Тільки завершивши всі етапи, чоловік чи жінка можуть доєднатися до підрозділу.

“В нас підрозділ добровольців. Нам не треба мобілізовані, й в нас їх не існує. Ми зацікавлені в тому, щоб всі вижили і робили свою справу ефективно. Тому даємо ці 6 місяців на навчання. Так, це теж мало, але це не місяць. У нас в бригаді не ходять і не кажуть: “Ти молодець, ми тебе цінуємо”. Ні. У нас боєць це бачить фактично: дали зброю, дали вчасно заробітню плату, спитали як ти?”, — розказує військовий.

У кінці зустрічі представники 3 ОШБр наголосили, що тестовий тиждень, до якого можуть доєднатися вільногірці, можна пройти і у Дніпрі, де також є навчальний центр Третьої окремої штурмової бригади.

 А також усім містянам бійці висловили вдячність за їх щоденну роботу, за те, що підтримують життя у Вільногірську, працюють та дбають про регіон.

Читайте також:

Підписуйтесь

Дніпропетровський фермер виростив гігантський гарбуз і встановив національний рекорд

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 12:30, 18 Жовтня 2024
гігантський гарбуз
гарбуз рекордсмен / фото Лана Вєтрова

Після офіційної реєстрації рекорду, гігантський гарбуз буде виставлений на аукціон. Кошти, отримані від продажу, будуть передані на потреби Збройних Сил України.

Про це повідомляє керівниця національного реєстру рекордів Лана Вєтрова.

У селі Суворовка виростили гігантський гарбуз вагою 137,5 кілограмів. Виростив його місцевий фермер Ігор Макуха. Сорт гарбуза, який став рекордсменом, називається “Атлантичний гігант”. Щоб доправити овочевий гігант до Києва на офіційну реєстрацію рекорду, знадобилося зусилля чотирьох чоловіків.

19 жовтня в Києві відбудеться Гарбузовий фест, де всі бажаючі зможуть побачити рекордсмена на власні очі. На фестивалі проведуть детальні заміри гарбуза: обхват, діаметр та інші параметри. Крім того, буде створена фотозона з унікальним експонатом, де кожен зможе зробити фото на пам’ять.

Організатори запрошують взяти участь в аукціоні рестораторів, фотографів, фермерів, організаторів свят та всіх небайдужих. Адже з такого гарбуза можна приготувати величезну кількість смачних страв, створити оригінальні фотосесії або використати його як декорацію для святкування Хеллоуїна.

Читайте також:

Підписуйтесь

Пожежі у Камʼянському та Нікополі цієї ночі: деталі

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 11:00, 18 Жовтня 2024
пожежа в Камʼянському
пожежа в Кам’янському / фото ДСНС Дніпропетровщини

В Камʼянському загорілась квартира на п’ятому поверсі в дев’ятиповерховому житловому будинку. Із задимленого під’їзду рятівники вивели чотирьох мешканців.

Про це повідомляє головне управління ДСНС Дніпропетровської області.

Врятовані медичної допомоги не потребували. Площа займання становила 30 квадратних метри. На пожежі в Камʼянському, вогнеборці виявили тіло людини. Вгамовували займання 11 рятувальників та 3 одиниці пожежно-рятувальної техніки.

Пізніше, в Нікополі, загорілась квартира в п’ятиповерховому житловому будинку. Пожежа, площею 20 квадратних метри, охопила третій поверх. 

Із палаючого помешкання надзвичайники винесли жінку та передали медичним працівникам. З попереднім діагнозом термічні опіки тіла та верхніх дихальних шляхів її госпіталізовано до лікарні. 

Також з верхніх поверхів врятували 7 людей, з яких 2 дитини. Та на місці пожежі виявили загиблого чоловіка. Ліквідували пожежу 10 рятувальників та 3 одиниці пожежно-рятувальної. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Дніпропетровський фермер виростив гігантський гарбуз і встановив національний рекорд

Після офіційної реєстрації рекорду, гігантський гарбуз буде виставлений на аукціон. Кошти, отримані від продажу, будуть передані на потреби Збройних Сил України. Про це повідомляє керівниця […]

12:30, 18.10.2024 Бойцун Дмитро

Пожежі у Камʼянському та Нікополі цієї ночі: деталі

В Камʼянському загорілась квартира на п’ятому поверсі в дев’ятиповерховому житловому будинку. Із задимленого під’їзду рятівники вивели чотирьох мешканців. Про це повідомляє головне управління ДСНС Дніпропетровської […]

11:00, 18.10.2024 Бойцун Дмитро

В Україні 50 та 200 гривень зникнуть з обігу: деталі

З 1 листопада в Україні почнуть замінювати банкноти старого зразка на нові. Поступово вилучатимуть банкноти номіналом 50 та 200 гривень зразків 2003 – 2007 років. […]

09:27, 18.10.2024 Бойцун Дмитро

Понад 9 мільйонів гривень витратили на підготовку до осінньо-зимового періоду у Вільногірську: куди спрямували кошти

Виконавчий комітет Вільногірської міської ради повідомляє про заходи, вжиті для підготовки до осінньо-зимового періоду. Чи все у нормі? Розгляньмо, що вже зроблено і які питання […]

Готуйте гаманці: у Вільногірську на навчання в школі мистецтв чекає різке підвищення цін

Вільногірська міська рада планує підвищити ціни на послуги школи мистецтв. Про це йдеться у проєкті рішень, хоча нові тарифи наразі не оголошені. Для роз’яснень звернулися […]

16:17, 17.10.2024 Бойцун Дмитро