Дніпропетровщина у вогні: рятувальники оголосили підвищену пожежну небезпеку

Наталія Москаленко 17:49, 9 Вересня 2024
Наслідки пожеж в екосистемах
Наслідки пожеж в екосистемах / фото ДСНС Дніпропетровщини

Минулої доби в регіоні сталася велика кількість загорянь. У більшості випадків страждає суха рослинність, ліси та поля. Через що постраждали житлові сектори.

Про це повідомляє головне управління ДСНС області. 

Пожежі в екосистемах Дніпропетровщини: наслідки

Вогнеборці ліквідували 1 лісову пожежу, 140 займань сухої рослинності та 21 пожежу, де осередком було сміття. Вогонь знищив 134 гектари наземних екосистем, також постраждали щонайменше 13 приватних господарств:

  • Так, у селі Червона Долина Васильківської селищної територіальної громади Синельниківського району із сухої рослинності вогонь розповсюдився на територію двох приватних домоволодінь. Полум’ям пошкоджені будинки та  допоміжні надвірні споруди.
  • У селі Богданівка Солонянської селищної територіальної громади Дніпровського району зайнявся сухостій. Вогонь розповсюдився на три господарські споруди.
  • Також, внаслідок горіння сухої трави вогнем пошкоджено дахи чотирьох будинків на території садового товариства в місті Нікополь.
  • У місті Кам’янське, на провулку Довгий Південного району, виникла пожежа на території приватного домоволодіння. Горів трав’яний настил та дрова. Також зайнявся гараж з автомобілем.
  • У місті Марганець Нікопольського району із сухої рослинності вогонь розповсюдився на територію двох домогосподарств: зайнявся дах житлового будинку та дах господарської споруди.
  • У Кривому Розі, на вулиці Чернігівській Тернівського району, на занедбаній території приватного домоволодіння горіла суха рослинність. Вогнем пошкоджені одноповерховий будинок та дах літньої кухні.

Пожежну небезпеку “V класу” оголосили щонайменше п’ять разів в минулому місяці, та двічі цього місяця. Протягом серпня статус тривав в загальному 22 дні, та в вересні вже триває 9 днів, до 12 вересня включно.

Пожежі не вщухають з початку вересня

ДСНС на постійній основі проводять навчальні заходи щодо пожежної безпеки та відповідальності за паління сухостою. Сьогодні провели такі навчання в Павлоградському та Синельниківському районах.

Крім виховних робіт рятувальники постійно боряться з вогнем. Загалом за тиждень було повідомлено про такі успіхи:

  • 01.09 – Ліквідовали 4 лісові пожежі, 153 займання сухої рослинності та 25 пожеж, вогонь знищив 172 гектари наземних екосистем.
  • 02.09 – Ліквідовали 128 займань сухої рослинності, 19 пожеж та 1 лісову пожежі, знищено 149 гектарів.
  • 04.09 – Ліквідували 57 займань сухої рослинності, 1 загорання у лісі та 8 пожеж, понад 35 гектарів .
  • 05.09 – Ліквідовали 2 лісові пожежі, 44 займання сухої рослинності та 13 пожеж, вогонь знищив понад 28 гектарів.
  • 07.09 – Ліквідовали 76 займання сухої рослинності, 16 загорянь сміття та 3 лісові пожежі, постраждали 73 гектари.

Відповідно статті 113 Кримінального кодексу України «Диверсія» до переліку злочинів внесено навмисні підпали, в тому числі сухої рослинності. Такі дії та їх наслідки прирівняні до злочинів проти основ нацбезпеки, за що передбачено покарання 10-15 років або довічне ув’язнення  з конфіскацією майна”, – каже Родіон Лігун.

Під час воєнного стану підпал сухостою, сухої трави та чагарників може розцінюватися як акт диверсії. Таке рішення прийняли шляхом внесення змін до Кримінального кодексу України 3 березня 2022 року. Законодавці у статті 113 «Диверсія», окрім існуючих злочинів, передбачили навмисні підпали сухостою.

Такі дії караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Нагадаємо що впродовж воєнного стану, відповідно до ст. 113 ККУ підпали в екосистемах можуть бути прирівняні до диверсії та несуть за собою кримінальну відповідальність. Також паління сухостою, листя, сміття та порушення пожежної безпеки в лісі відповідно до ст. 77 КУпАП несе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:45, 19 Вересня 2024
Мешканця з Кам'янського затримали
розслідування / фото Національна Поліція

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі. 

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

З початку 2024 року чоловік, за допомогою шкідливого програмного коду, зламував сервери різноманітних вебресурсів, зокрема сайтів знайомств. Таким чином, отримував списки електронних пошт користувачів.

Надалі зловмисник здійснював вхід до акаунтів користувачів, які не були захищені двофакторною автентифікацією. Він отримував інформацію, необхідну для доступу до криптогаманців жертв і привласнював їх віртуальні активи. З «відпрацьованих» акаунтів зловмисник формував бази даних для продажу у даркнеті.

Слідчі повідомили чоловіку про підозру за статтею 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), та статтею 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в компʼютерах) Кримінального кодексу України.

Для мешканця з Кам’янського обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Йому загрожує до 15 років увʼязнення.

Читайте також:

Підписуйтесь

Чеська Республіка відновлюватиме інфраструктуру Дніпропетровщини після закінчення війни

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 14:00, 19 Вересня 2024
зустріч на тему Відновлення Дніпропетровщини
зустріч з представником Чехії / фото Міністерство Відновлення

У пріоритеті Праги відразу три галузі відновлення Дніпропетровщини – генерація енергії, водопостачання та сфера охорони здоров’я. Діятиме робоча група, яка працюватиме з проектами відбудови. На часі і відкриття генерального консульства Чеської Республіки в Дніпрі.

Про це повідомляє Міністерство Відновлення.

Такі питання обговорювались під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра з відновлення України, Міністра розвитку громад та територій України Олексія Кулеби та Урядового уповноваженого Чеської Республіки з питань відновлення України Томашем Копечним. 

“Ми будемо дуже раді сфокусуватися на новому проекті, який ми з вами погодимо, і докласти всіх зусиль там, де інші відмовляються це робити. Ми підтримуємо Україну та її мешканців, бо це вклад і в нашу безпеку”, – наголосив Урядовий уповноваженого Чеської Республіки з питань відновлення України Томаш Копечний. 

Чехія продовжує підтримку відновлення Дніпропетровщини у період 2023-2024 років. Медичні заклади Кривого Рогу отримали багатофункціональні медичні ліжка та дизель-генератори. А для Марганця та Нікополя країна-партнерка передала газові обігрівачі, медичне обладнання та станції очищення води.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі.  Про […]

18:45, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Чеська Республіка відновлюватиме інфраструктуру Дніпропетровщини після закінчення війни

У пріоритеті Праги відразу три галузі відновлення Дніпропетровщини – генерація енергії, водопостачання та сфера охорони здоров’я. Діятиме робоча група, яка працюватиме з проектами відбудови. На […]

14:00, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Павлоград та Синельникове виключили зі списку на перейменування: Верховна Рада ухвалила постанову

У постанові йдеться про перейменування 327 населених пунктів. З проєкту вилучили населені пункти, зокрема Південний, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове, Первомайськ. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.  […]

12:30, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Понад тисячу хворих на COVID-19, ГРВІ, гепатит: епідемічна ситуація на Дніпропетровщині

За останній тиждень у регіоні виявлено 1126 нових випадків захворювання на COVID-19, що на 21,6% більше порівняно з попереднім тижнем.  Про це повідомляє голова Дніпропетровської […]

09:20, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Двоє дніпрян торгували гранатами в Одесі

Зловмисники відправляли в Одесу посилки з вибуховими боєприпасами, ховаючи їх серед побутових речей. Оплату за гранати отримували на банківські картки. Про це повідомляє Головне управління […]

18:40, 18.09.2024 Бойцун Дмитро