Нацбанк України пропонує замінити “копійку” на “шаг”

Наталія Москаленко 12:15, 3 Вересня 2024
"Шаг" замість копійки
“Шаг” замість копійки / фото getty images

Національний банк України пропонує змінити назву українських розмінних монет. Таким чином, це допоможе відновити історичну справедливість та сприяти дерусифікації. 

Про це повідомив Нацбанк.

Співвідношення між копійкою і шагом дорівнюватиме 1:1. За дослідженнями НБУ, “копійка” – це «символ московської окупації».

«Ми маємо своє, питомо українське слово для визначення дрібних монет — шаг», — каже голова Нацбанку Андрій Пишний.

Варто зазначити, що заміна назви монети вимагатиме низку змін в українському законодавстві. Зокрема, треба внести зміни до статті 32 закону «Про Національний банк України» — там зазначено, що «грошовою одиницею України є гривня, що дорівнює 100 копійкам». Також втратять чинність деякі постанови Президії Верховної Ради України 

Розроблені законопроєкти Національний банк направить до Верховної Ради України. Якщо їх схвалять, Нацбанк зможе карбувати та ввести в обіг українські розмінні монети, номіновані в шагах.

Нацбанк не вилучатиме копійки. Вони паралельно перебуватимуть в обігу з шагами. 

Що таке “шаг”

Назва “шаг” має давнє українське походження. Вона вже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI—XVII ст.).

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг ввели грошові знаки з назвою «шаг», що було закріплено на законодавчому рівні. Тому вiдродження такої практики обґрунтовують iсторичною та мовною традицiями України.

Зі здобуттям Україною незалежності в 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет — пропонували різні назви, зокрема і шаг (зразки таких монет у 1992 році виготовив Луганський верстатобудівний завод). Натомість 2 березня 1992 року Президія Верховної Ради України постановою затвердила назву “копійка”.

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Буянова Єва 16:38, 14 Вересня 2024
Медалі у школах
Медалі / фото Getty images

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів та їх комплексній оцінці успішності. Медалі не мають сили при вступі в університети.

Про це повідомляє секретарка комітету Наталія Піпа.

За словами Наталії Піпи, за останні роки збільшилася кількість учнів, котрі отримали золоті або срібні медалі. Проте через локдаун та повномасштабне вторгнення рівень знань випускників навчальних закладів погіршився.

Вона додає, що цей анахронізм(нетипове для нинішнього часу) ще  існує лише у пострадянських країнах. До того ж відміна вручення медалей може зекономити кошти держбюджету.

«5,6 млн грн будуть зекономлені. Школи чи управління освіти можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – додала Наталія Піпа.

Читайте також:

Вільногірські студенти спробували себе у пауерліфтингу 

Вільногірські студенти змагалися у легкоатлетичній естафеті

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Буянова Єва 15:35, 14 Вересня 2024
Рецепти з гарбуза
Рецепти з гарбуза / фото Getty images

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.

Рецепти з гарбузом: топ-5

Гарбузовий кекс

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 800 грам
  • Кориця мелена — 10 грам
  • Ваніль — 10 грам
  • Яйце куряче — 4 штуки
  • Борошно пшеничне — 400 грам
  • Олія рослинна — 180 мілілітрів
  • Сода — 5 грам
  • Розпушувач — 10 грам
  • Цукор — 280 грам

Приготування: 

Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.

Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.

Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.

В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати

40-50 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.

Гарбузовий крем-суп

Інгредієнти на 2-2,5 літри супу:

  • 1 гарбуз ~ 1-1,2 кілограм
  • 1 середня морква
  • 1 середня цибуля
  • 1 маленька головка часнику
  • 3 середні картопля
  • 150 мілілітрів вершків від 20%
  • 1 літр води або бульйону
  •  прянощі: 1/3 чайної ложки куркуми, 1/3 чайної ложки меленого імбиру, дрібка мускатного горіху, сіль по смаку, лавровий листочок, олія

Приготування:

Нарізаємо цибулю, моркву, розрізаємо навпіл гарбуз, надрізаємо верх часнику, поливаємо олією, накриваємо фольгою і запікаємо овочі при 180 градусах ~ 40 хвилин. Охолоджуємо.

Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.

Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.

Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.

Гарбузовий чізкейк

Інгредієнти на форму 21 сантиметрів:

  • 200 грам борошна
  • 100 грам холодного масла
  • 1 столова ложка цукрової пудри
  • 1/2 чайна ложка розпушувачу
  • дрібка солі
  • 1 жовток
  • 2 столова ложкаводи
  • начинка: 500 грам запеченого гарбуза, 300 грам білого згущеного молока, 3 яйця, 1/2 чайна ложка кориці, ваніль, 1 ччайна ложка крохмалю

Приготування:

Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.

Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.

Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.

Гарбузовий манник

Інгредієти:

  • 250 грам манки
  •  250 грам кефіру
  • 2 яйця
  • 80-100 грам цукру
  • 1 столова ложка ванільного цукру
  • 80 грам вершкового масла
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 200 грам натертого гарбуза
  • 1 чайна ложка кориці
  • гарбузове насіння

Приготування:

Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.

В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.

Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.

Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.

Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.

Гарбузовий лате

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки гарбузового пюре
  • 1 столова ложка молока (можна рослинного
  • ½ столової ложки міцної кави або еспресо
  • 1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
  • ½ чайної ложки гарбузової спеції (суміш кориці, мускатного горіха, імбиру, гвоздики)
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту
  • збиті вершки (за бажанням)

Приготування:

У невеликій каструлі змішуємо гарбузове пюре, спеції, цукор та ванільний екстракт.

Додаємо молоко і нагріваємо на середньому вогні, постійно помішуючи, поки суміш не почне парувати, але не доводимо до кипіння.

Знімаємо з вогню і збиваємо суміш, щоб утворилася піна. У той час готуємо еспресо або міцну каву і вливаємо її в чашку.

Додаємо гарбузово-молочну суміш до кави. За бажанням прикрашаємо лате вершками та спеціями.

Готуйте ці рецепти та насолоджуйтесь!

Читайте також:

Фільми для створення осіннього настрою

Як зменшити ризик захворювань восени: поради

Підписуйтесь

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]

16:38, 14.09.2024 Буянова Єва

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні […]

15:35, 14.09.2024 Буянова Єва
професійне навчання

Безкоштовне професійне навчання для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни

Учасники бойових дій та люди з інвалідністю внаслідок війни з Дніпропетровської області можуть безкоштовно пройти професійне навчання. На вибір – 95 професій та 365 освітніх […]

14:00, 12.09.2024 Бойцун Дмитро

Майже 400 млн грн отримали сім’ї на Дніпропетровщині: подробиці

У серпні було забезпечено своєчасні державні соцвиплати 134,9 тисячі мешканців Дніпропетровщини на загальну суму 395,8 мільйона гривень. Зокрема послуга “єМалятко” нараховує 814 заяв у серпні, […]

11:03, 10.09.2024 Бойцун Дмитро

Центр відновлення планують відкрити на Дніпропетровщині

За підтримки Програми USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») в Україні стартував проєкт Муніципального центру відновлення. Центр допомагатиме у питання відновлення […]