У Вільногірську відкрили виставковий простір «Берег_Ти»

Наталія Філоненко 12:59, 21 Серпня 2024
Виставковий простір  «Берег_Ти»
Виставковий простір «Берег_Ти» / фото Вільногірськ IN.UA

Вчора, 20 серпня, у Вільногірську відкрили публічний виставковий простір «Берег_Ти». Його створили за ініціативи ГО «Бахмутська Фортеця» та мисткині Тетяни Богуславської, за підтримки фонду «Ізоляція». Також у підтримці реалізації проєкту сприяла міська рада Вільногірська.

Більше у матеріалі Вільногірськ IN.UA

Авторка: Наталія Філоненко

Відкриття проєкту «Берег_Ти»

Оберіг народу об’єднав однодумців з мистецтва експозиціями «Янголятко Оберіг», «Воля і Свобода», «13» та «Ціна Життя».

Мистецький проєкт висвітлює тему культурної спадщини України та нової оцінки культурної ідентичності в умовах війни.

Відкриття виставкового простору «Берег_Ти» / фото Вільногірськ IN.UA

«Всю виставку об’єднувала тема оберега. Я її обрала інтуїтивно. Як в результаті виявилося, що ця тема близька багатьом. Тема оберега є відліковою. За бажанням митці Вільногірська можуть її змінювати», – каже мисткиня з Києва Тетяна Богуславська.

Проєкт «Берег_Ти» надалі слугуватиме місцем для поціновувачів мистецтва. Тут всі зможуть представити свої роботи з вересня 2024 року. Теми виставок будуть змінюватись відповідно до актуальних подій та побажань митців міста.

На заході були присутні місцеві жителі та представники міськради. Також на відкритті були мисткині: Анастасія Штан, Марина Алтухова, Світлана Борщ та Тетяна Богуславська чиї роботи були виставлені у конструкціях.

За словами учасниць виставки, проєкт дає можливість вийти за рамки банального та звичного. Творчість митців було представлено не у звичних образах, кажуть мисткині.

Мисткині Марина Алтухова та Тетяна Богуславська / фото Вільногірськ IN.UA

«Вільногірськ трохи спить, а виставка сьогодні радує тим, що вона є футуристичною. Трішки незвичною для містян. Ми не звикли читати описи, розглядати та осмислювати мистецтво. А треба пам’ятати, що ми всі творимо, мріємо, розвиваємося через мистецтво починаючи з народження. Хотілося, щоб все це збереглося і стало доброю традицією для Вільногірська», – ділиться художниця Марина Алтухова.

Проєкт «Берег_Ти» складається з презентації публічного виставкового простору для майстрів Вільногірська та гостей. Також він дає можливість талановитим митцям виставляти свої роботи в інсталяціях.

Сам проєкт здійснюють за програмою «Спадщина. Простір для роботи» підтримки фонду «Ізоляція» та фонду Партнерство за сильну Україну». Його реалізували за підтримки Вільногірської міськради, ГО «Бахмутська Фортеця» та ГО «Світанок села Яковлівки Бахмутського району Донецької області».

Читайте також:

Підписуйтесь

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Буянова Єва 16:38, 14 Вересня 2024
Медалі у школах
Медалі / фото Getty images

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів та їх комплексній оцінці успішності. Медалі не мають сили при вступі в університети.

Про це повідомляє секретарка комітету Наталія Піпа.

За словами Наталії Піпи, за останні роки збільшилася кількість учнів, котрі отримали золоті або срібні медалі. Проте через локдаун та повномасштабне вторгнення рівень знань випускників навчальних закладів погіршився.

Вона додає, що цей анахронізм(нетипове для нинішнього часу) ще  існує лише у пострадянських країнах. До того ж відміна вручення медалей може зекономити кошти держбюджету.

«5,6 млн грн будуть зекономлені. Школи чи управління освіти можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – додала Наталія Піпа.

Читайте також:

Вільногірські студенти спробували себе у пауерліфтингу 

Вільногірські студенти змагалися у легкоатлетичній естафеті

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Буянова Єва 15:35, 14 Вересня 2024
Рецепти з гарбуза
Рецепти з гарбуза / фото Getty images

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.

Рецепти з гарбузом: топ-5

Гарбузовий кекс

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 800 грам
  • Кориця мелена — 10 грам
  • Ваніль — 10 грам
  • Яйце куряче — 4 штуки
  • Борошно пшеничне — 400 грам
  • Олія рослинна — 180 мілілітрів
  • Сода — 5 грам
  • Розпушувач — 10 грам
  • Цукор — 280 грам

Приготування: 

Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.

Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.

Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.

В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати

40-50 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.

Гарбузовий крем-суп

Інгредієнти на 2-2,5 літри супу:

  • 1 гарбуз ~ 1-1,2 кілограм
  • 1 середня морква
  • 1 середня цибуля
  • 1 маленька головка часнику
  • 3 середні картопля
  • 150 мілілітрів вершків від 20%
  • 1 літр води або бульйону
  •  прянощі: 1/3 чайної ложки куркуми, 1/3 чайної ложки меленого імбиру, дрібка мускатного горіху, сіль по смаку, лавровий листочок, олія

Приготування:

Нарізаємо цибулю, моркву, розрізаємо навпіл гарбуз, надрізаємо верх часнику, поливаємо олією, накриваємо фольгою і запікаємо овочі при 180 градусах ~ 40 хвилин. Охолоджуємо.

Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.

Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.

Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.

Гарбузовий чізкейк

Інгредієнти на форму 21 сантиметрів:

  • 200 грам борошна
  • 100 грам холодного масла
  • 1 столова ложка цукрової пудри
  • 1/2 чайна ложка розпушувачу
  • дрібка солі
  • 1 жовток
  • 2 столова ложкаводи
  • начинка: 500 грам запеченого гарбуза, 300 грам білого згущеного молока, 3 яйця, 1/2 чайна ложка кориці, ваніль, 1 ччайна ложка крохмалю

Приготування:

Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.

Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.

Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.

Гарбузовий манник

Інгредієти:

  • 250 грам манки
  •  250 грам кефіру
  • 2 яйця
  • 80-100 грам цукру
  • 1 столова ложка ванільного цукру
  • 80 грам вершкового масла
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 200 грам натертого гарбуза
  • 1 чайна ложка кориці
  • гарбузове насіння

Приготування:

Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.

В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.

Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.

Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.

Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.

Гарбузовий лате

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки гарбузового пюре
  • 1 столова ложка молока (можна рослинного
  • ½ столової ложки міцної кави або еспресо
  • 1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
  • ½ чайної ложки гарбузової спеції (суміш кориці, мускатного горіха, імбиру, гвоздики)
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту
  • збиті вершки (за бажанням)

Приготування:

У невеликій каструлі змішуємо гарбузове пюре, спеції, цукор та ванільний екстракт.

Додаємо молоко і нагріваємо на середньому вогні, постійно помішуючи, поки суміш не почне парувати, але не доводимо до кипіння.

Знімаємо з вогню і збиваємо суміш, щоб утворилася піна. У той час готуємо еспресо або міцну каву і вливаємо її в чашку.

Додаємо гарбузово-молочну суміш до кави. За бажанням прикрашаємо лате вершками та спеціями.

Готуйте ці рецепти та насолоджуйтесь!

Читайте також:

Фільми для створення осіннього настрою

Як зменшити ризик захворювань восени: поради

Підписуйтесь

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]

16:38, 14.09.2024 Буянова Єва

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні […]

15:35, 14.09.2024 Буянова Єва

Завершення роботи над укриттям в Камʼянському ліцеї

Два місяці будували додаткове укриття в одному з ліцеїв Камʼянського. Приміщення створювали за сучасними стандартами безпеки. Про це повідомляє Сергій Лисак В укритті створили 2 […]

14:05, 14.09.2024 Буянова Єва

«Вкрали» понад 9 мільйонів гривень: у Дніпрі підозрюється заступник мера

Заступник мера та директор товариства організували злочинну схему із завищення тарифів на паркування. Схема діяла у Дніпрі. Правоохоронці вже розпочали розслідування Про це повідомляє Офіс […]

12:30, 14.09.2024 Буянова Єва

Атаки на Нікополь: деталі

Вчора російські війська здійснили черговий обстріл Нікополя, внаслідок якого постраждали троє людей. Снаряди влучили по житлових кварталах, спричинивши значні руйнування будинків та інфраструктури. Загалом по […]

11:05, 14.09.2024 Буянова Єва