
На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості та щастя.
Редакція Вільногірськ IN.UA зібрала підбірку з 12 святкових страв та розтлумачила значення кожної з них.
Кутя
Кутя є основною стравою та головним символом різдвяного столу. Саме її першою кладуть на стіл. Вона символізує відродження життя та циклічність природи. Так само, як зерно, посіяне в землю, проростає новим життям, кутя символізує оновлення, надію на рясний урожай і нерозривний зв’язок із предками.
Мак
Символ достатку, розмаїття та оберегу: за народними уявленнями, нечиста сила не здатна зашкодити людині, доки не перелічить усі макові зернини, а це нездійсненно. Саме тому мак вважають потужним захистом і додають до святкових страв як обрядовий інгредієнт.
Узвар
Узвар – це не просто напій. Це символ життя, подарованого Богом людям, родинного зв’язку, духовного очищення та надії на майбутнє. Він об’єднує пам’ять про предків, турботу про нинішніх і віру у щасливе майбутнє.
Пісний борщ
У християнському тлумаченні борщ на Різдво через його колір асоціюють із невинно пролитою кров’ю вифлеємських немовлят, яких, за біблійною історією, наказав убити цар Ірод після народження Ісуса Христа.
У інших джерелах, а саме у давнішому значенні, його вважають символом життєвої сили та миром у родині.
Тому пісний борщ на Святвечір — це одночасно символ життя і нагадування про його крихкість.
Голубці без мʼяса
Голубці — страва, що символізує Божу любов і захист. Пісна начинка, загорнута в капустяний лист, уособлює тепло, турботу та опіку, з якими родина входить у різдвяний час.
Вареники
В першу чергу, вареники є символом достатку та добробуту. Саме тому їх готують з різноманітними начинками, що підкреслює багатство і щедрість святкового столу.
Тушкована капуста
Тушкована капуста на різдвяному столі — символ життя й достатку, корінням який тягнеться до дохристиянських вірувань про родючість землі та силу природи. Водночас ця пісна страва уособлює смирення, духовну чистоту та тепло родинного вогнища, нагадуючи про Божу благодать і злагоду в домі в святкові дні.
Запечена риба
Риба вважається чистою стравою і на різдвяному столі символізує побажання здоров’я та добробуту для всієї родини.
Пампушки
На різдвяному столі пампухи символізують радість та свято. Горіхова начинка означає щастя та вдачу, мак символізує багатство, часник та сіль – здоровʼя, а цукор та варення – веселощі, легкість та радість. Також всередину пампуха можна покласти монету, що буде символізувати успіхи у фінансах.
Бобові
Бобові є символом родючості та достатку. Вони демонструють, як з однієї маленької зернини народжується ціла рослина з безліччю плодів.
Гриби
В більш давньому значенні гриби є стравою памʼяті про предків та звʼязок поколінь. У християнському тлумаченні – подвійна природа Ісуса Христа, яка поєднує божественне та земне.
Каша
Одна з найдавніших страв української кухні символізує єднання з душами предків, здоровʼя та силу. У багатьох регіонах вона була не просто стравою, а цілим обрядом для зміцнення родинного звʼязку.
Читайте також:
Підписуйтесь

