Окупація П’ятихаток німецькими військами 1941-1943 роках: історія музею

Олександра Зоз 17:55, 23 Березня 2024
П'ятихатки
Музейна експозиція у місті П’ятихатки/ фото Олег Адабаш

Один з залів П’ятихатського історико-краєзнавчого музею присвячений періоду війни 1941-1943 років, коли місто захопили німецькі війська.

Про це розповів журналістам Вільногірськ IN.UA директор П’ятихатського музею Олег Адабаш.

Війна у радянські часи на території П’ятихаток

У залі історико-краєзнавчого музею в П’ятихатках представлені фотографії, документи, грошовий обіг періоду окупації, військові відзнаки німецької та радянської армій, а також особисті речі солдат.

22 червня 1941 року розпочалась німецько-радянська війна. 13 серпня 1941 року П’ятихатки окупували німецькі війська, які встановлювався свій порядок.

Тоді більшість населення була незадоволена окупацією та «новим порядком», тому чинила йому опір і ухилялися від роботи та «угону» в Німеччину, розповідає Олег Адабаш.

Містяни створили підпільну організацію та партизанський загін в Комісарівському лісі. Вони боролися з ворогом всіма можливими засобами: поширювали листівки, попереджали про облави, організовували диверсії. За даними музею, з П’ятихаток вивезли 452 людини на роботу до Німеччини.

Про підпільну роботу П’ятихатської організації розповідається на стенді, який присвячений героям підпільникам. Звільнили місто від окупантів в ніч з 18 на 19 жовтня 1943 року.

Читайте також:

Вільногірськ живе тут – Facebook, Telegram, Instagram

Пожежі у Камʼянському та Нікополі цієї ночі: деталі

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 11:00, 18 Жовтня 2024
пожежа в Камʼянському
пожежа в Кам’янському / фото ДСНС Дніпропетровщини

В Камʼянському загорілась квартира на п’ятому поверсі в дев’ятиповерховому житловому будинку. Із задимленого під’їзду рятівники вивели чотирьох мешканців.

Про це повідомляє головне управління ДСНС Дніпропетровської області.

Врятовані медичної допомоги не потребували. Площа займання становила 30 квадратних метри. На пожежі в Камʼянському, вогнеборці виявили тіло людини. Вгамовували займання 11 рятувальників та 3 одиниці пожежно-рятувальної техніки.

Пізніше, в Нікополі, загорілась квартира в п’ятиповерховому житловому будинку. Пожежа, площею 20 квадратних метри, охопила третій поверх. 

Із палаючого помешкання надзвичайники винесли жінку та передали медичним працівникам. З попереднім діагнозом термічні опіки тіла та верхніх дихальних шляхів її госпіталізовано до лікарні. 

Також з верхніх поверхів врятували 7 людей, з яких 2 дитини. Та на місці пожежі виявили загиблого чоловіка. Ліквідували пожежу 10 рятувальників та 3 одиниці пожежно-рятувальної. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Дніпровська міськрада повернула до комунальної власності дитячу бібліотеку, яку забрали шахрайським шляхом у 2012 році

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 14:00, 17 Жовтня 2024
фото ілюстративне / Pexels

Бібліотека для дітей, розташована на житловому масиві Тополя-1, була незаконно вибута в 2012 році, коли Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровська визнав право власності на це приміщення за ТОВ «Артур-С».

Про це повідомляє Дніпровська міська рада.

Не погодившись із цим рішенням, Дніпровська міська рада звернулась із апеляційною скаргою. Ухвалою Апеляційного суду від 30 травня 2017 року рішення Бабушкінського районного суду скасовано.

Після цього, мерія вжила заходів для відновлення порушених прав. У листопаді 2017 року звернулася до суду з позовом про витребування приміщення на користь територіальної громади міста.

Рішенням Бабушкінського районного суду Дніпропетровська, приміщення бібліотеки було витребувано і повернуто до комунальної власності. Суд підкреслив, що спірне нежитлове приміщення належало територіальній громаді, а тому вибуття майна було неправомірним. 

“В обґрунтування задоволення позову суд першої інстанції зазначив, що спірне нежитлове приміщення належало територіальній громаді міста Дніпра, а тому вбачається, що майно вибуло із комунальної власності неправомірно та поза волею міської ради.”, – зазначили в Дніпровській міській раді.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 17 вересня 2024 року апеляційну скаргу залишено без задоволення, що підтверджує законність повернення бібліотеки до комунальної власності Дніпра.

Читайте також:

Підписуйтесь

Пожежі у Камʼянському та Нікополі цієї ночі: деталі

В Камʼянському загорілась квартира на п’ятому поверсі в дев’ятиповерховому житловому будинку. Із задимленого під’їзду рятівники вивели чотирьох мешканців. Про це повідомляє головне управління ДСНС Дніпропетровської […]

11:00, 18.10.2024 Бойцун Дмитро

Дніпровська міськрада повернула до комунальної власності дитячу бібліотеку, яку забрали шахрайським шляхом у 2012 році

Бібліотека для дітей, розташована на житловому масиві Тополя-1, була незаконно вибута в 2012 році, коли Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровська визнав право власності на це […]

14:00, 17.10.2024 Бойцун Дмитро

Майже половина українців отримує менше 100 доларів пенсії: яка ситуація у Дніпропетровській області

Станом на жовтень 2024 року в Україні проживає 10,34 мільйона пенсіонерів. Пенсія у 25% з яких складає близько 2 760 грн.  Про це йдеться в […]

11:00, 17.10.2024 Бойцун Дмитро

На дорогах України встановлять обмеження швидкості руху

На ділянках доріг, де було обмеження швидкості до 80 км/год, дорожні знаки будуть змінені на обмеження швидкості до 50 км/год. Такі зміни пов’язані з переходом […]

12:40, 16.10.2024 Бойцун Дмитро

Фільм “Степне” переміг на фестивалях у Німеччині, Італії та Швейцарії: в головній ролі дніпровський актор Олександр Максяков

Фільм “Степне” показав складну та багатогранну історію Анатолія, який повертається до рідного села. Цю роль зіграв Олександр Максяков, який є не лише актором, а й […]

11:05, 16.10.2024 Бойцун Дмитро