Важливо

Черга на отримання тимчасового житла для ВПО: як цей процес запустити у Вільногірську

Марія Макарович 18:37, 30 Липня 2024
Житло для ВПО
Житло для ВПО/ фото istock

У п’ятницю, 26 липня 2024 року, члени Ради ВПО провели чергове засідання. Вони обговорили необхідність формування у Вільногірській громаді черги для переселенців щодо отримання тимчасового житла.

Більше про потенційні шляхи розв’язання житлової проблеми для переселенців — у матеріалі Вільногірськ IN.UA

Житло для ВПО у Вільногірську: правильна черга

Під час повномасштабної війни мільйони людей були вимушені виїхати з різних домівок через окупацію або руйнування їх житла. Зараз багато з них перебувають в різних громадах України. Соціальний статус та фінансові спроможності у цих людей різні. Тому держава з цього року активізувала свої зусилля щодо забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, якщо ті цього потребують. 

Фахівчиня з моніторингу ситуації ВПО БО «БФ «Право на захист» Олена Пазенко розповіла на засіданні, що для того, щоб громада могла рухатися в рамках освоєння донорських коштів або користування державними субвенціями, вона має зробити перший крок — створити чергу на отримання тимчасового житла для ВПО. Якщо в громаді такого немає, то будь-яка комунікація щодо отримання коштів на будівництво, реконструкцію чи ремонт приміщень для поселення ВПО неможлива. 

«У деяких громад є помилкове розуміння питання створення такої черги. Вони кажуть, у нас є загальні черги на соціальне житло. Нехай ВПО стають у ці черги. Навіщо інші. Жоден донор не надасть кошти на фонд соціального житла. Потрібно створити таку чергу, зоб в неї могли стати виключно ВПО», – розповіла Олена.

Редакція Вільногірськ.IN.UA вже спілкувалася з юристом з цього питання та отримувала відповідь на запит на інформацію від міської ради. За результатами цієї відповіді виявилося, що Вільногірська міська рада не має окремої черги для ВПО на отримання тимчасового житла. Всіх заявників ставлять у загальну чергу.

Більше про те як отримати тимчасове житло у Вільногірську читайте у нашому матеріал.

Питання черги для ВПО на державному рівні

«Створення черги для ВПО на отримання тимчасового житла не є забаганкою переселенців з Вільногірська. Це є правилом, яке диктує офіційна державна стратегія та операційний план», – пояснює Олена Пазенко.

У квітні 2023 року Розпорядженням КМУ було схвалено Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року та затверджено операційній план заходів з її реалізації у 2023-2025 роках. Саме в останньому дані пункти про чергу та фонд житла чітко окреслені. 

Також фахівчиня розповіла, що якщо внутрішньо переселена особа спробує подати заявку на зарахування до черги на отримання тимчасового житла для ВПО, а такої черги у громаді немає, то людина може подати до суду. Оскільки існування такої черги прописано у державі на рівні нормативно-правових документів, то суд, швидше за все, пристане на сторону позивача. У такому випадку громада все одно буде зобов’язана створити цю чергу згідно із рішенням суду. 

 Як громада може отримати вигоду від залучення переселенців 

Питання щодо надання тимчасового житла регулюються Постановою КМУ № 495. Там також є бальна система, яка використовується при визначенні першочерговості надання житла тим чи іншим переселенцям. Це значить, що, наприклад, мати одиначка чи багатодітна родина серед усіх претендентів на тимчасове житло може мати пріоритет на поселення. Адже такі люди отримують більше балів згідно із Постановою та додатками до неї. Втім, у документі також вказано, що громади також мають 20 балів, які вони можуть вирішити, як розподіляти. Таким чином, міська рада може надавати ці бали людям, які мають певний фах, що необхідний громаді. Це можуть бути лікарі, вчителі, працівники комунальних служб, слюсарі тощо. 

«Таким чином громади можуть залучити внутрішньо переміщених осіб з таким фахом, якого бракує в громаді. Багато людей виїхало з міст або з України. Тому у громадах зараз відчувається недостача певних спеціалістів. Розподіляючи ці 20 балів, громади можуть розв’язати цю проблему», – пояснює Олена Пазенко.

Що має зробити Вільногірська громада

Вільногірська міська рада, у відповідь на попереднє звернення редакції, вказала, що наразі в громаді немає приміщень для створення фонду житла. Втім, це не є перепоною для створення черги для ВПО на отримання тимчасового житла.

«Для початку має бути проведена інвентаризація нерухомого майна громади. Таким чином громада має побачити безхазяйне майно,  комунальні будівлі, що занепадають тощо. Можливо є якась будівля, яка недобудована, але там проведені комунікації. Цей моніторинг дозволяє зрозуміти, куди направити донорські кошти. Після цього можна створювати фонд. Якщо такого фонду немає, то черга може існувати. Це показник потреби для держави та донорів», – зазначає фахівчиня.

Важливо пам’ятати, що таке житло є комунальною власністю та залишається у такому статусі назавжди. Його не можна приватизувати, не важливо, скільки людина там прожила. Воно надається допоки ВПО не можуть розв’язувати житлові питання. До того моменту, вони можуть мати це житло та сплачувати тільки за комунальні послуги. Після розв’язання проблеми з житлом для переселенців, це приміщення може передаватися громадою до іншого фонду, наприклад для черги на соціальне житло, пояснила фахівчиня. 

«У 2024 році активізували активності щодо надання тимчасово житла. Це підготовчий етап. На державному рівні буде видно, де є найбільша потреба. Основні напрямки, над якими працює держава з партнерами: соціальна оренда з подальшим викупом, програма підтримка ВПО, що зараз орендують житло. Також обдумують перегляд умови надання кредитів за програмою єОселя. Можливе запровадження саме обласних програм підтримки кредитування житла для ВПО», – розповідає Олена.

Результати засідання консультативної ради

Під час засідання члени Ради ВПО вирішили створити робочу групу з житлових питань. Вже почався процес розробки проєкту положення щодо створення черги для ВПО у Вільногірській територіальній громаді. Це положення нададуть на розгляд виконавчого комітету на найближче засідання, яке відбудеться 14 серпня. Якщо положення затвердить виконком, то надалі його винесуть на сесію міської ради. Тільки у випадку проходження сесії та затвердження місцевими депутатами, це положення набере чинності та громада почне формування такої черги.  

«Донори та держава вже зрозуміли, що не можна розглядати ВПО окремо від громади. ВПО це частина громади, благоустрій та стан громади буде впливати на їх стан та життя», – каже Олена Пазенко.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:45, 19 Вересня 2024
Мешканця з Кам'янського затримали
розслідування / фото Національна Поліція

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі. 

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

З початку 2024 року чоловік, за допомогою шкідливого програмного коду, зламував сервери різноманітних вебресурсів, зокрема сайтів знайомств. Таким чином, отримував списки електронних пошт користувачів.

Надалі зловмисник здійснював вхід до акаунтів користувачів, які не були захищені двофакторною автентифікацією. Він отримував інформацію, необхідну для доступу до криптогаманців жертв і привласнював їх віртуальні активи. З «відпрацьованих» акаунтів зловмисник формував бази даних для продажу у даркнеті.

Слідчі повідомили чоловіку про підозру за статтею 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), та статтею 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в компʼютерах) Кримінального кодексу України.

Для мешканця з Кам’янського обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Йому загрожує до 15 років увʼязнення.

Читайте також:

Підписуйтесь

Стерилізація тварин: вільногірські волонтери просять про допомогу

Наталія Філоненко 17:21, 19 Вересня 2024
Стерилізація тварин
Стерилізація тварин / Фото Вільногірськ IN.UA

 24-26 вересня планується стерилізація домашніх та безпритульних домашніх. Охочих дуже багато. Тому потрібна допомога людей, які вміють робити уколи, інформувати господарів та вести облік.

Більше на Вільногірськ IN.UA

Стерилізація тварин

Вільногірські волонтери просять небайдужих містян долучитися до бюджетної стерилізації тварин і допомогти громадській організації

«Нам на допомогу потрібно, як мінімум четверо людей, а саме відповідальних та розумних. Ба більше, щоб могли комунікувати з людьми. За ці три дні буде шалений графік. Тому буде важко», – повідомила зоозахисниця у Вільногірську Вікторія Кукса. 

Обовʼязки  волонтерів:

  • Реєстрація тварин;
  • Комунікація з опікунами;
  • Обробка швів та одягання попон;
  • Надання пояснень опікунам тварин.

Стерилізуватимуть домашніх та безхатніх тварин 24-26 вересня. 

Орієнтовна адреса: вулиця Устенка 31, в приміщенні минулої аптеки.

Графік: з 9:00 до 16:00 години. 

Що мають знати господарі перед стерилізацією тварин

  • Стерилізація тварин віком від 5-6 місяців до 6 років
  • Тварини повинні бути здоровими, без хронічних захворювань або симптоматичних проблем.
  • Не приймаються породисті тварини з генетичними та фізіологічними вадами, а також ті, що мають ожиріння вище середнього рівня.
  • Кішки повинні бути у переносках, собаки — на повідках.
  • Власники повинні мати одноразову медичну пелюшку для тварини.

Вартість бюджетної послуги залежить від ваги, оплачуються власниками для покриття витрат на матеріали. Безхатніх тварин стерилізують безплатно.

Що не входить у бюджетну стерилізацію

Собаки та коти. 

За них громадська організація бере окрему плату. 

  • Кішка — 100 грн.
  • Кіт — 400 грн.
  • Собака — від 200 грн, залежно від ваги.
  • Пес — від 500 грн, залежно від ваги.

Додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном 099 452 51 98

Запис на стерилізацію можна здійснити  онлайн.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі.  Про […]

18:45, 19.09.2024 Бойцун Дмитро
Стерилізація тварин

Стерилізація тварин: вільногірські волонтери просять про допомогу

 24-26 вересня планується стерилізація домашніх та безпритульних домашніх. Охочих дуже багато. Тому потрібна допомога людей, які вміють робити уколи, інформувати господарів та вести облік. Більше […]

Гранти на стартап для ВПО: у Дніпрі проведуть безкоштовні уроки для молоді

Програма 5-денного курсу складається з занять, наповнених теорією, воркшопами та практичними завданнями. Участь може взяти молодь серед ВПО від 18 до 24 років. Про це […]

15:30, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Чеська Республіка відновлюватиме інфраструктуру Дніпропетровщини після закінчення війни

У пріоритеті Праги відразу три галузі відновлення Дніпропетровщини – генерація енергії, водопостачання та сфера охорони здоров’я. Діятиме робоча група, яка працюватиме з проектами відбудови. На […]

14:00, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Павлоград та Синельникове виключили зі списку на перейменування: Верховна Рада ухвалила постанову

У постанові йдеться про перейменування 327 населених пунктів. З проєкту вилучили населені пункти, зокрема Південний, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове, Первомайськ. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.  […]

12:30, 19.09.2024 Бойцун Дмитро