“Було відчуття, ніби від серця шматок відірвали”: Галина Пєскова про сина, який загинув на фронті

Катерина Тесленко 17:20, 6 Березня 2025
Олександр Пєсков / фото Вільногірська міська рада

Олександр Пєсков народився і виріс у Вільногірську. Він був наймолодшим у родині, любив спорт, навчався, завжди допомагав рідним і друзям. У 21 рік підписав контракт із Збройними Силами України, а через рік загинув на Луганщині. Його життя обірвалося, але пам’ять про нього живе у спогадах рідних, друзів і всіх, хто його знав.

Журналістка Вільногірськ IN.UA поспілкувалася з його матір’ю, Галиною Пєсковою, та дізналася його історію.

Дитинство, навчання, перші кроки в житті

Олександр був п’ятою дитиною в сім’ї. Його мати, Галина Пєскова, згадує:

 “Він ріс скромним, добрим, завжди намагався підтримати інших. Завжди допомагав мені по дому та іншим у справах”, — каже Галина Пєскова.

Навчався у Ліцеї №2, після дев’ятого класу вступив до Західно-Дніпровського центру професійно-технічної освіти. Опановував відразу кілька професій: машиніста екскаватора, електрослюсаря, електрогазозварювальника. Після навчання працював у Києві, шукав свій шлях.

Олександр мав дитячу травму, яка могла стати перепоною для служби в армії, але рішення ухвалив твердо.

 “Йому дуже хотілося допомогти. Після смерті батька я зосталася одна, і він хотів бути опорою для мене”, — згадує Галина Пєскова.

Війна, вибір і останній дзвінок

У листопаді 2021 року Олександр пішов на строкову службу, а згодом підписав контракт. Військова частина дислокувалася у Харкові, потім в Ізюмі. Після початку повномасштабного вторгнення він став на захист України.

Коли приїздив додому у відпустку, прощання було важким.

 “Він дуже не хотів їхати. Як наче він щось тоді вже відчував”, — каже Галина Пєскова.

28 жовтня 2022 року Олександр загинув у бою біля Андріївки Сватівського району Луганської області.

 “Він подзвонив мені о шостій вечора, такий радісний був. А о сьомій його вже не стало”, — згадує Галина Пєскова.

Той, хто не міг залишити в біді

Після загибелі сина до Галини підходили знайомі, друзі, вчителі, навіть ті, з ким вона ледь була знайома. Люди ділилися спогадами, плакали разом із нею.

 “Він і там допомагав, і тут, всім допомагав. Але не хвалився цим ніколи. Такою людиною він був”, — каже Галина Пєскова.

Олександр ніколи не виставляв доброту напоказ, не чекав подяки.

 “Він був безкорисливим, не хотів, щоб про це говорили. Тому навіть я нічого не знала”, — додає Галина Пєскова.

Його загибель стала важкою втратою для родини.

 “Я вже втратила до цього дитину від хвороби, але так боляче не було ніколи. Було відчуття, ніби від серця шматок відірвали”, — зізнається Галина Пєскова.

Брат Олександра продовжує боротьбу

Інший син Галини, Сергій, теж військовий. Він отримав важкі поранення, але не зламався. Сьогодні працює інструктором, передаючи знання іншим.

 “Він не мислив життя без армії. Тому зараз продовжує хоч якось приймати в цьому участь”, — каже мати.

Галина ж знаходить розраду у спілкуванні з онуками, у добрих справах, допомозі іншим.

 “Я не можу сидіти склавши руки. Коли можу чимось допомогти — роблю це”, — говорить Галина Пєскова.

Вона хоче, щоб люди пам’ятали Олександра не лише як військового, а як людину, яка завжди простягала руку допомоги. Його брат Сергій, попри втрату, продовжує цей шлях.

Читайте також:

Підписуйтесь

Кіноа: користь для здоров’я та гармонії тіла і розуму

Єва Буянова 16:00, 9 Березня 2025
Кіноа/ фото ілюстративне, Freepik

Користь кіноа проявляється у підтримці стабільного рівня цукру в крові, нормалізації травлення та підвищенні психічної стійкості. Завдяки високому вмісту клітковини, вітамінів і мінералів, кіноа допомагає не лише фізичному здоров’ю, а й позитивно впливає на настрій і загальне самопочуття.

Про користь кіноа читайте на Вільногірськ.IN.UA

Захист клітин

Кіноа багата антиоксидантами, такими як кверцетин і кофеїнова кислота, які ефективно борються з ушкодженнями клітин, спричиненими вільними радикалами. Це не лише зменшує запалення в організмі, а й може суттєво знизити ймовірність розвитку серйозних хвороб, включаючи деякі види раку.

Профілактика серцево-судинних захворювань

Вживання кіноа допомагає значно знижувати рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ), що істотно зменшує ризик серцево-судинних проблем. Завдяки високому вмісту клітковини та корисних жирних кислот, кіноа підтримує серце і судини в ідеальному стані.

Контроль рівня цукру в крові

Кіноа має низький глікемічний індекс, що забезпечує поступове підвищення рівня цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто хоче стабілізувати рівень глюкози. Завдяки високому вмісту клітковини кіноа також допомагає покращити чутливість до інсуліну та підтримувати стабільний рівень цукру.

Покращення травлення

Високий вміст клітковини в кіноа сприяє здоровій роботі травної системи, покращуючи перистальтику та запобігаючи закрепам. Клітковина також підтримує баланс мікрофлори кишківника, що важливо для загального здоров’я.

Підтримка психічного здоров’я

Вітаміни групи В, особливо фолієва кислота, що міститься в кіноа, мають вирішальне значення для нормальної роботи нервової системи та когнітивних функцій. Регулярне вживання кіноа може покращити настрій і знизити ризик розвитку депресії.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Рецепти до Великого посту: підбірка 

Єва Буянова 14:00, 9 Березня 2025
Рецепти до Великого посту/ фото ілюстративне, Pexels

Великий піст — це час очищення та духовного зростання, а також можливість спробувати нові рецепти до Великого посту, що принесуть користь вашому здоров’ю. Ось кілька смачних страв для посту: гороховий суп, борщ без м’яса та гречка з грибами і цибулею. Ці страви не лише чудово підходять для посту, але й надають енергії та дарують насолоду від їжі.

Рецепти до посту – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Гороховий суп

Інгредієнти: 

  • сухий горох колотий – 1 склянка;
  • вода – 1,3 л;
  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 50 г;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • рослинна олія – 1 ст. ложка;
  • кориця – дрібка;
  • сіль, спеції, зелень – до смаку.

Приготування: 

Щоб горох добре розварився, його слід спочатку залити невеликою кількістю окропу, не замочуючи заздалегідь. Додайте дрібку солі, трохи меленої кориці, лавровий лист і трохи рослинної олії. Доведіть до кипіння, а потім варіть, поки горох не набубнявіє, контролюючи рівень води й додаючи її за потреби.

Поки вариться горох, натріть моркву крупною стружкою та обсмажте її на рослинній олії до м’якості, додавши улюблені прянощі, наприклад, карі, паприку, чорний перець чи куркуму.

Картоплю очистьте, наріжте невеликими кубиками та покладіть у суп, коли горох майже звариться. Додайте сіль за смаком і продовжуйте готувати, помішуючи, доки картопля стане м’якою.

На завершальному етапі вкиньте у каструлю обсмажену моркву та свіжу зелень, після чого суп готовий до подачі.

Борщ без мʼяса

Інгредієнти: 

  • буряк — 2 штуки;
  • картопля — 3 штуки;
  • капуста білокачанна — 200 грамів;
  • морква — 1 штука; 
  • цибуля — 1 штука; 
  • томатна паста — 2 столові ложки; 
  • лавровий лист — 2 штуки; 
  • сіль — на смак; 
  • чорний перець — на смак; 
  • олія рослинна — для смаження;
  • вода — 1,5 літра; 
  • зелень (кріп, петрушка) — для подачі.

Приготування: 

Очистіть буряк і натріть його на крупній тертці. Картоплю наріжте кубиками, капусту тонко нашинкуйте, моркву натріть, а цибулю дрібно покришіть.

На сковороді з невеликою кількістю олії обсмажте буряк до м’якості. Додайте томатну пасту, трохи води та тушкуйте на середньому вогні близько 15 хвилин.

У великій каструлі доведіть воду до кипіння, додайте лавровий лист і трохи солі. Покладіть картоплю та варіть її на середньому вогні 10 хвилин.

Потім всипте капусту й продовжуйте варити ще 10 хвилин. Додайте моркву та цибулю, після чого варіть ще 5–7 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.

Перекладіть у каструлю тушкований буряк, приправте борщ сіллю й перцем за смаком. Дайте йому покипіти ще 10 хвилин, а потім вимкніть вогонь і залиште настоятися під кришкою на 20–30 хвилин.

Подавайте пісний борщ гарячим, посипавши свіжою зеленню. Особливо добре він смакує з чорним хлібом або пампушками з часником.

Гречка з грибами та цибулею 

Інгредієнти: 

  • гречка – 1 стакан; 
  • вода – 2 стакани; 
  • гриби – 200 грамів;
  • морква – 80 грамів; 
  • цибуля ріпчаста – 120 грамів; 
  • соняшникова олія – 50 грамів; 
  • сіль – за смаком. 

Приготування:

Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками, а моркву поріжте брусочками або кубиками.

Гриби подрібніть на шматочки.

У сковороді розігрійте соняшникову олію, обсмажте цибулю до прозорості, потім додайте моркву й тушкуйте до напівготовності.

Додайте гриби й смажте разом із овочами, поки з них не випарується вся волога.

Додайте промиту гречку, злегка обсмажте її разом з іншими інгредієнтами, потім влийте воду. Доведіть до кипіння, накрийте кришкою та варіть на малому вогні до повної готовності.

Читайте також: 

Підписуйтесь