В Україні почастішали випадки ботулізму через вживання консервованих продуктів домашнього приготування. На Дніпропетровщині від початку 2024 року зафіксували 5 випадків захворюваності.
Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Ботулізм: що треба знати про хворобу
Харчовий ботулізм — потенційно смертельна хвороба, зазначають у Дніпропетровському ОЦКПХ. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
У 2023 році на Дніпропетровщині зареєстрували 6 захворювань дорослих на харчовий ботулізм, померлих немає.
Вже за 5 місяців 2024 року у Дніпропетровській області зареєстрували 5 випадків ботулізму. Отруєні вживали бомбажну рибну консерву, рибу в’ялену домашнього приготування, рибу копчену та в’ялену невстановленого виробника.
Як захиститися від харчової інтоксикації — ботулізму
Ботулізм зумовлений споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Симптоми ботулізму:
- помітна втома;
- слабкість та запаморочення, (двоїння в очах);
- сухістю в роті;
- труднощі з ковтанням і мовленням;
- блювота, діарея, закреп, здуття живота.
Відомо, що захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.
Ботулізм не передається від людини до людини.
Як вберегтися від ботулізму:
1.Не вживати їжу з місткостей, які можуть нести ризик ботулізму:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2.Не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік.
3.Не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4.Уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5.Не вживати продукти, якщо сумнівної якості, якщо є підозра, що їх зберігали чи транспортували належним чином.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса, зокрема ковбаси, шинки домашнього приготування, а також вироблені у промислових умовах.
Читайте також:
- На Дніпропетровщині збільшилася кількість захворювань на гострі кишкові інфекції
- Пацієнтів з гострими кишковими інфекціями перевірятимуть на холеру
Підписуйтесь