Участь у програмі компенсацій зможуть брати фермери, які мають землі на деокупованих територіях. Ділянки мають знаходитися поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.
Про це повідомили у Міністерстві економіки України.
Торги щодо закупівель послуг з розмінування земель відбуватимуть виключно на аукціонах в системі Prozorro. Оголошує аукціони у системі Центр гуманітарного розмінування. Пізніше, після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 100% суми на спеціальний рахунок.
«Ми повністю покриваємо вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки. Я розумію, що працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, важко знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка зараз простоює замінованою. Тому оплату таких послуг бере на себе держава, щоб фермери, які візьмуть участь у програмі, вже наступного сезону змогли сіяти і збирати урожай на очищених ділянках», – сказала Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.
Станом на зараз відомо про 135 заявок, які подали фермери на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17 252 гектари. У програмі також можуть брати участь і фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП IV групи.
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів та їх комплексній оцінці успішності. Медалі не мають сили при вступі в університети.
Про це повідомляє секретарка комітету Наталія Піпа.
За словами Наталії Піпи, за останні роки збільшилася кількість учнів, котрі отримали золоті або срібні медалі. Проте через локдаун та повномасштабне вторгнення рівень знань випускників навчальних закладів погіршився.
Вона додає, що цей анахронізм(нетипове для нинішнього часу) ще існує лише у пострадянських країнах. До того ж відміна вручення медалей може зекономити кошти держбюджету.
«5,6 млн грн будуть зекономлені. Школи чи управління освіти можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – додала Наталія Піпа.
Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.
Рецепти з гарбузом: топ-5
Гарбузовий кекс
Інгредієнти:
Гарбуз — 800 грам
Кориця мелена — 10 грам
Ваніль — 10 грам
Яйце куряче — 4 штуки
Борошно пшеничне — 400 грам
Олія рослинна — 180 мілілітрів
Сода — 5 грам
Розпушувач — 10 грам
Цукор — 280 грам
Приготування:
Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.
Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.
Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.
В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати
Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.
Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.
Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.
Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.
Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.
Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.
Гарбузовий манник
Інгредієти:
250 грам манки
250 грам кефіру
2 яйця
80-100 грам цукру
1 столова ложка ванільного цукру
80 грам вершкового масла
1 чайна ложка розпушувача
200 грам натертого гарбуза
1 чайна ложка кориці
гарбузове насіння
Приготування:
Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.
В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.
Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.
Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.
Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.
Гарбузовий лате
Інгредієнти:
2 столові ложки гарбузового пюре
1 столова ложка молока (можна рослинного
½ столової ложки міцної кави або еспресо
1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]
Учасники бойових дій та люди з інвалідністю внаслідок війни з Дніпропетровської області можуть безкоштовно пройти професійне навчання. На вибір – 95 професій та 365 освітніх […]
У серпні було забезпечено своєчасні державні соцвиплати 134,9 тисячі мешканців Дніпропетровщини на загальну суму 395,8 мільйона гривень. Зокрема послуга “єМалятко” нараховує 814 заяв у серпні, […]
За підтримки Програми USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») в Україні стартував проєкт Муніципального центру відновлення. Центр допомагатиме у питання відновлення […]