Сьогодні, 5 квітня, християни відзначають світле свято Великдень.О 9:00 вільногірці зібрались у Храмі Святої Трійці на божественну літургію. Після богослужіння, об 11:30, відбулося освячення великодніх кошиків.
Вільногірці розповіли про Великдень
Це свято віряни вважають найрадіснішим. Вільногірці поділилися своїми думками про Пасху, та розповіли чи святкують сьогодні.
Вільногірка Лідія дуже позитивно ставиться до Великодня. За її словами, це традиція українців, передана від роду до роду, від покоління до покоління. Зрештою, каже жінка, це прихід весни, яка несе нові надії й сподівання на краще.
«Це згадка про маму та про таїнство випікання пасочки», — каже вона. Лідія переконана, що це свято єдності людей, їхнього духовного очищення.
Світле свято Пасхи також любить Олександр. Хлопець вважає, що кожен повинен сам обирати свою релігію, та чи святкувати релігійні свята. А в час війни потрібно відволікатися від поганих думок, але водночас не забувати завдяки кому ми можемо святкувати.
«Особисто я не хочу забувати традиції своєї родини, і в майбутньому передам своїм дітям», — підсумовує Олександр.
Олена – атеїстка. Але про свято знає набагато більше вірян, каже жінка.
«Оскільки воно має язичницьке походження і символізує родючість, то відношуся дуже позитивно, як і до всіх традицій наших предків до християнства», — ділиться своїми думками вільногірка.
Зізнається, паски випікає. А взагалі, каже, будь-яке свято — це гарний привід зібратися родиною.
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів та їх комплексній оцінці успішності. Медалі не мають сили при вступі в університети.
Про це повідомляє секретарка комітету Наталія Піпа.
За словами Наталії Піпи, за останні роки збільшилася кількість учнів, котрі отримали золоті або срібні медалі. Проте через локдаун та повномасштабне вторгнення рівень знань випускників навчальних закладів погіршився.
Вона додає, що цей анахронізм(нетипове для нинішнього часу) ще існує лише у пострадянських країнах. До того ж відміна вручення медалей може зекономити кошти держбюджету.
«5,6 млн грн будуть зекономлені. Школи чи управління освіти можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – додала Наталія Піпа.
Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.
Рецепти з гарбузом: топ-5
Гарбузовий кекс
Інгредієнти:
Гарбуз — 800 грам
Кориця мелена — 10 грам
Ваніль — 10 грам
Яйце куряче — 4 штуки
Борошно пшеничне — 400 грам
Олія рослинна — 180 мілілітрів
Сода — 5 грам
Розпушувач — 10 грам
Цукор — 280 грам
Приготування:
Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.
Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.
Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.
В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати
Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.
Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.
Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.
Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.
Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.
Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.
Гарбузовий манник
Інгредієти:
250 грам манки
250 грам кефіру
2 яйця
80-100 грам цукру
1 столова ложка ванільного цукру
80 грам вершкового масла
1 чайна ложка розпушувача
200 грам натертого гарбуза
1 чайна ложка кориці
гарбузове насіння
Приготування:
Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.
В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.
Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.
Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.
Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.
Гарбузовий лате
Інгредієнти:
2 столові ложки гарбузового пюре
1 столова ложка молока (можна рослинного
½ столової ложки міцної кави або еспресо
1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]
Два місяці будували додаткове укриття в одному з ліцеїв Камʼянського. Приміщення створювали за сучасними стандартами безпеки. Про це повідомляє Сергій Лисак В укритті створили 2 […]
Заступник мера та директор товариства організували злочинну схему із завищення тарифів на паркування. Схема діяла у Дніпрі. Правоохоронці вже розпочали розслідування Про це повідомляє Офіс […]
Вчора російські війська здійснили черговий обстріл Нікополя, внаслідок якого постраждали троє людей. Снаряди влучили по житлових кварталах, спричинивши значні руйнування будинків та інфраструктури. Загалом по […]