Пологи у кареті швидкої: як народжують вільногірські жінки

Наталія Філоненко 15:21, 18 Березня 2024
Фельдшерка
Фельдшерка швидкої медичної допомоги Тетяна Грузіна/ фото Вільногірськ IN.UA

Двічі у березні 2024 року фельдшерка Тетяна Грузіна приймала пологи у вільногірок в автівці швидкої медичної допомоги. Швидка не встигала доїхати до Кам’янського з Вільногірська, родова діяльність починалась прямо в машині.

Про пологи у швидкій Вільногірськ IN.UA розповіла фельдшерка Тетяна Грузіна.

Жінки Вільногірська народжують в машині швидкої на шляху до пологового

Пологове відділення у Вільногірську закрили у вересня 2019 року. Відтоді породіль направляють у Кам’янське. Аби доїхати до сусіднього міста, яке знаходиться на відстані понад 60 кілометрів, вагітні викликають швидку медичну допомогу, проте доїхати вчасно до початку родової діяльності швидка може не завжди.

«Були різні складні ситуації пов’язані з роботою, але народжували в машині на моїй зміні вперше», — ділиться фельдшерка Тетяна Грузіна.

Вперше Тетяна Грузіна приймала пологи в машині 6 березня поточного року.

Попередня дата пологів 23 річної вільногірки була у кінці місяця, проте зранку у жінки почалися перейми, через це вона викликала швидку. Вже в машині у жінки відійшли води та почалась родова діяльність. В дорозі на виїзді з Вільногірська народилася дівчинка. 

«Пологи приймала вперше, я зібралася і робила те, що повинна була робити. Я ризикувала і не мала права на помилку. Моє побажання до вагітних жінок, щоб не затягували з часом. Краще трохи раніше приїхати до пологового будинку у Кам’янське та народжувати дитину в теплі разом зі спеціалістами. І від того отримати радість», — розповідає фельдшерка Тетяна.

Тетяна Грузіна вже 23 роки працює фельдшеркою екстреної медичної допомоги. На 49 авто в зміні з водієм Геннадієм Севастьяновим. 

«Коли я почув, що в машині кричать і пищать, я чекав коли мені Тетяна дасть команду йти на допомогу. Я зупинив авто і чекав коли жінка народить. Моє прохання до водіїв: поважайте швидку та уступайте дорогу», — коментує водій машини швидкої допомоги Геннадій Севастьянов.

Працівники швидкої допомоги
Фельдшерка Тетяна з водієм швидкої Геннадієм Севастьяновим/ фото Вільногірськ IN.UA

Вже у ніч з 10 на 11 березня Тетяні знову довелося приймати пологи у машині швидкої. Вільногірка народила хлопчика в дорозі біля Божедарівки. Поруч з породіллею в машині швидкої була і її матір.  

«У породіллі теж води відішли в машині. Її мама як могла мені допомагала. В обидвох випадках моєю задачею було швидко обтерти й закутати дитину від холоду в машині. Добре, що породіллям не ставало погано, бо і їм би прийшлося надавати допомогу», — розповідає Тетяна Грузіна.

Породіллі не можуть народжувати у Вільногірську

Народжувати в автівці не корисно для породіллі та немовляти, як і у гінекологічному відділенні Вільногірської центральної міської лікарні, де є кімната для прийняття пологів, проте приймають там лише в екстрених випадках. Наприклад, взимку, коли заметені снігом дороги або ж коли всі швидкі на виїзді.

«Дитина з’являється на світ і отримує певну мікрофлору. Гінекологічне відділення, де проводяться різні операції, зовсім не підходить для цього, це небезпечно. В штаті немає неонатолога, відсутній потрібний запас крові. Навіть якщо ми приймемо пологи у жінки, ми не маємо права залишати її у відділенні. Вона все одно поїде в тій швидкій у Кам’янське. Краще вже хай цей процес відбувається у швидкій, по дорозі породілля через певний час опиниться в комфортній палаті разом з дитиною. А ось чому швидкі холодні, не забезпечені всім необхідним обладнанням, як кажуть люди, то вже питання до екстреної служби», — пояснює хірург-гінеколог гінекологічного відділення Вільногірської ЦМЛ Олег Алмазов. 

Для комфортних та безпечних пологів з породіллею мають працювати спеціалісти. Це акушер, лікар гінеколог, неонатолог, за потребою анестезіолог та медична сестра. Вони контролюють весь процес народження дитини від початку до виписки малюка та матері. Найближче пологове відділення до Вільногірська знаходиться у Кам’янському.

Читайте також:

Вільногірськ живе тут – Facebook, Telegram, Instagram

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Буянова Єва 16:38, 14 Вересня 2024
Медалі у школах
Медалі / фото Getty images

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів та їх комплексній оцінці успішності. Медалі не мають сили при вступі в університети.

Про це повідомляє секретарка комітету Наталія Піпа.

За словами Наталії Піпи, за останні роки збільшилася кількість учнів, котрі отримали золоті або срібні медалі. Проте через локдаун та повномасштабне вторгнення рівень знань випускників навчальних закладів погіршився.

Вона додає, що цей анахронізм(нетипове для нинішнього часу) ще  існує лише у пострадянських країнах. До того ж відміна вручення медалей може зекономити кошти держбюджету.

«5,6 млн грн будуть зекономлені. Школи чи управління освіти можуть відзначати тих, хто найкраще вчиться власними відзнаками», – додала Наталія Піпа.

Читайте також:

Вільногірські студенти спробували себе у пауерліфтингу 

Вільногірські студенти змагалися у легкоатлетичній естафеті

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Буянова Єва 15:35, 14 Вересня 2024
Рецепти з гарбуза
Рецепти з гарбуза / фото Getty images

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.

Рецепти з гарбузом: топ-5

Гарбузовий кекс

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 800 грам
  • Кориця мелена — 10 грам
  • Ваніль — 10 грам
  • Яйце куряче — 4 штуки
  • Борошно пшеничне — 400 грам
  • Олія рослинна — 180 мілілітрів
  • Сода — 5 грам
  • Розпушувач — 10 грам
  • Цукор — 280 грам

Приготування: 

Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.

Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.

Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.

В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати

40-50 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.

Гарбузовий крем-суп

Інгредієнти на 2-2,5 літри супу:

  • 1 гарбуз ~ 1-1,2 кілограм
  • 1 середня морква
  • 1 середня цибуля
  • 1 маленька головка часнику
  • 3 середні картопля
  • 150 мілілітрів вершків від 20%
  • 1 літр води або бульйону
  •  прянощі: 1/3 чайної ложки куркуми, 1/3 чайної ложки меленого імбиру, дрібка мускатного горіху, сіль по смаку, лавровий листочок, олія

Приготування:

Нарізаємо цибулю, моркву, розрізаємо навпіл гарбуз, надрізаємо верх часнику, поливаємо олією, накриваємо фольгою і запікаємо овочі при 180 градусах ~ 40 хвилин. Охолоджуємо.

Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.

Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.

Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.

Гарбузовий чізкейк

Інгредієнти на форму 21 сантиметрів:

  • 200 грам борошна
  • 100 грам холодного масла
  • 1 столова ложка цукрової пудри
  • 1/2 чайна ложка розпушувачу
  • дрібка солі
  • 1 жовток
  • 2 столова ложкаводи
  • начинка: 500 грам запеченого гарбуза, 300 грам білого згущеного молока, 3 яйця, 1/2 чайна ложка кориці, ваніль, 1 ччайна ложка крохмалю

Приготування:

Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.

Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.

Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.

Гарбузовий манник

Інгредієти:

  • 250 грам манки
  •  250 грам кефіру
  • 2 яйця
  • 80-100 грам цукру
  • 1 столова ложка ванільного цукру
  • 80 грам вершкового масла
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 200 грам натертого гарбуза
  • 1 чайна ложка кориці
  • гарбузове насіння

Приготування:

Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.

В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.

Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.

Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.

Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.

Гарбузовий лате

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки гарбузового пюре
  • 1 столова ложка молока (можна рослинного
  • ½ столової ложки міцної кави або еспресо
  • 1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
  • ½ чайної ложки гарбузової спеції (суміш кориці, мускатного горіха, імбиру, гвоздики)
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту
  • збиті вершки (за бажанням)

Приготування:

У невеликій каструлі змішуємо гарбузове пюре, спеції, цукор та ванільний екстракт.

Додаємо молоко і нагріваємо на середньому вогні, постійно помішуючи, поки суміш не почне парувати, але не доводимо до кипіння.

Знімаємо з вогню і збиваємо суміш, щоб утворилася піна. У той час готуємо еспресо або міцну каву і вливаємо її в чашку.

Додаємо гарбузово-молочну суміш до кави. За бажанням прикрашаємо лате вершками та спеціями.

Готуйте ці рецепти та насолоджуйтесь!

Читайте також:

Фільми для створення осіннього настрою

Як зменшити ризик захворювань восени: поради

Підписуйтесь

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]

16:38, 14.09.2024 Буянова Єва

Кекси, чійкейки та манники: рецепти страв з гарбуза

Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні […]

15:35, 14.09.2024 Буянова Єва

Завершення роботи над укриттям в Камʼянському ліцеї

Два місяці будували додаткове укриття в одному з ліцеїв Камʼянського. Приміщення створювали за сучасними стандартами безпеки. Про це повідомляє Сергій Лисак В укритті створили 2 […]

14:05, 14.09.2024 Буянова Єва

«Вкрали» понад 9 мільйонів гривень: у Дніпрі підозрюється заступник мера

Заступник мера та директор товариства організували злочинну схему із завищення тарифів на паркування. Схема діяла у Дніпрі. Правоохоронці вже розпочали розслідування Про це повідомляє Офіс […]

12:30, 14.09.2024 Буянова Єва

Атаки на Нікополь: деталі

Вчора російські війська здійснили черговий обстріл Нікополя, внаслідок якого постраждали троє людей. Снаряди влучили по житлових кварталах, спричинивши значні руйнування будинків та інфраструктури. Загалом по […]

11:05, 14.09.2024 Буянова Єва