Осінь – це час гарбуза, який стає головною зіркою на українських кухнях. Рецепти, до яких входить цей овоч є корисними. Бо він багатий на корисні речовини.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала топ-5 рецептів страв з гарбуза.
Рецепти з гарбузом: топ-5
Гарбузовий кекс
Інгредієнти:
- Гарбуз — 800 грам
- Кориця мелена — 10 грам
- Ваніль — 10 грам
- Яйце куряче — 4 штуки
- Борошно пшеничне — 400 грам
- Олія рослинна — 180 мілілітрів
- Сода — 5 грам
- Розпушувач — 10 грам
- Цукор — 280 грам
Приготування:
Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкіри і насіння. Нарізати на скибочки й укласти у форму.
Поставити у духовку на 15-20 хвилин до мʼякості. Гарбуз дістати, подрібнити блендером до стану пюре.
Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером. У мисці змішати збиті яйця і гарбузове пюре, додати корицю, ваніль і рослинну олію. Перемішати до однорідної консистенції.
В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу і добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати
40-50 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.
Гарбузовий крем-суп
Інгредієнти на 2-2,5 літри супу:
- 1 гарбуз ~ 1-1,2 кілограм
- 1 середня морква
- 1 середня цибуля
- 1 маленька головка часнику
- 3 середні картопля
- 150 мілілітрів вершків від 20%
- 1 літр води або бульйону
- прянощі: 1/3 чайної ложки куркуми, 1/3 чайної ложки меленого імбиру, дрібка мускатного горіху, сіль по смаку, лавровий листочок, олія
Приготування:
Нарізаємо цибулю, моркву, розрізаємо навпіл гарбуз, надрізаємо верх часнику, поливаємо олією, накриваємо фольгою і запікаємо овочі при 180 градусах ~ 40 хвилин. Охолоджуємо.
Кипʼятимо воду, додаємо нарізану картоплю, додаємо запечені овочі, лавровий лист і доводимо до готовності картоплі.
Додаємо вершки, спеції, виймаємо лавровий лист і збиваємо суп блендером. Повертаємо його на вогонь, доводимо до кипіння і за необхідності доливаємо ще води, якщо суп надто густий.
Подаємо суп з сухариками/підсмаженим курячим філе, або як я з грінками з сиром.
Гарбузовий чізкейк
Інгредієнти на форму 21 сантиметрів:
- 200 грам борошна
- 100 грам холодного масла
- 1 столова ложка цукрової пудри
- 1/2 чайна ложка розпушувачу
- дрібка солі
- 1 жовток
- 2 столова ложкаводи
- начинка: 500 грам запеченого гарбуза, 300 грам білого згущеного молока, 3 яйця, 1/2 чайна ложка кориці, ваніль, 1 ччайна ложка крохмалю
Приготування:
Бортики коржу робимо висотою ~ 4-5 сантиметрів і охолоджуємо доки готуємо начинку.
Випікаємо пиріг при 210 градусах – 15 хвилин і ще 40 хвилин при 170 градусах.
Охолоджуємо до кімнатної температури і після кладемо в холодильник на 4-5 годин або ніч. За бажанням пиріг прикрашаємо.
Гарбузовий манник
Інгредієти:
- 250 грам манки
- 250 грам кефіру
- 2 яйця
- 80-100 грам цукру
- 1 столова ложка ванільного цукру
- 80 грам вершкового масла
- 1 чайна ложка розпушувача
- 200 грам натертого гарбуза
- 1 чайна ложка кориці
- гарбузове насіння
Приготування:
Манну кашу заливаємо кефіром, добре перемішуємо та залишаємо на 10-15 хвилин.
В окремій посудині змішуємо яйця з цукром та ванільним цукром. Вливаємо розтоплене вершкове масло та перекладаємо манну кашу, додаємо розпушувач та все добре перемішуємо.
Беремо гарбуз. Натираємо його на терці та перекладаємо до тіста. Також додаємо корицю.
Перекладаємо тісто в форму для запікання, вирівнюємо поверхню та присипаємо гарбузовим насінням.
Відправляємо в розігріту до 180 г. духовку на 35-45 хвилин. Готовність перевіряємо деревʼяною паличкою.
Гарбузовий лате
Інгредієнти:
- 2 столові ложки гарбузового пюре
- 1 столова ложка молока (можна рослинного
- ½ столової ложки міцної кави або еспресо
- 1-2 столові ложки цукру або підсолоджувача за смаком
- ½ чайної ложки гарбузової спеції (суміш кориці, мускатного горіха, імбиру, гвоздики)
- ½ чайної ложки ванільного екстракту
- збиті вершки (за бажанням)
Приготування:
У невеликій каструлі змішуємо гарбузове пюре, спеції, цукор та ванільний екстракт.
Додаємо молоко і нагріваємо на середньому вогні, постійно помішуючи, поки суміш не почне парувати, але не доводимо до кипіння.
Знімаємо з вогню і збиваємо суміш, щоб утворилася піна. У той час готуємо еспресо або міцну каву і вливаємо її в чашку.
Додаємо гарбузово-молочну суміш до кави. За бажанням прикрашаємо лате вершками та спеціями.
Готуйте ці рецепти та насолоджуйтесь!
Читайте також:
Фільми для створення осіннього настрою
Як зменшити ризик захворювань восени: поради
Підписуйтесь