Нітрати у свіжих овочах: як не отруїтися

Олександра Зоз 10:45, 27 Травня 2024
Нітрати в овочах
Нітрати в овочах/ ілюстративне фото з відкритих джерел

Нітрати є у всіх ранніх овочах і навіть у тих, які вирощені на власному городі, зазначають у центрі контролю та профілактики хвороб. Відомо, що нітрати – це не тільки мінеральні (азотні), але й органічні добрива (гній, торф, перегній) які додають у ґрунт для підвищення врожайності, прискорення процесу дозрівання плодів. 

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Нітрати в овочах: як зменшити їх кількість та вплив на організм

Найбільше вбирають в себе нітрати такі овочі:

  • редиска;
  • салат;
  • шпинат;
  • молода капуста;
  • кріп. 

Менше нітрати проникають в:

  • кабачки;
  • моркву;
  • огірки;
  • цвітну капусту; 
  • броколі.

В огірках, кабачках та молодих буряках нітрати найбільше скупчуються біля плодоніжки та у шкірці. Тому шкірку цих овочів бажано зрізати.

У капусті нітрати збираються на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перці, баклажані та помідорі – біля плодоніжки.

Молода картопля найбільше нагромаджує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому, саме ці частинки у ранніх овочах та зелені потрібно зрізати.

Кількість нітратів у свіжих овочах залежить і від того, коли зібрали врожай. Відомо, що у салаті, щавлі, багаторічних видах цибулі кількість нітратів найбільша в ранішній час, а ось до полудня вона істотно знижується, досягаючи мінімуму до 17 години, увечері вміст їх в листових овочах на 30-40% менше, ніж вранці.

Вміст нітратів залежить також від погодних умов і збільшується при недостатньому освітленні, низьких температурах, недостатній вологості.

На зовнішні ознаки плодів, їх розміри можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, технології їх вирощування. 

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначають, що оцінити безпечність ранніх овочів, зокрема, за вмістом нітратів у них, можна лише проведенням лабораторних досліджень.

В овочах можуть ховатися нітрати
В овочах може бути велика кількість нітратів/ ілюстративне фото з відкритих джерел

Як не отруїтися нітратами

Щоб не отруїтися нітратами, варто дотримуватися таких правил:

  • купувати плоди цілком зрілі середнього розміру і без ознак гнилі;
  • обов’язково зберігати їх у холодильнику;
  • ретельно мити кожен овоч, ягоди, фрукти під проточною водою.

Перед споживанням овочі варто замочувати у холодній воді: у двох водах по 15 хвилин, цим можна зменшити концентрацію нітратів. Цей метод особливо ефективний для листових. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками.

  • не можна зберігати свіжоприготовані салати та плодоовочеві соки, навіть у холодильнику, понад добу;
  • найдієвіший метод нейтралізації нітратів – кулінарна обробка;
  • вживати свіжі овочі невеликими порціями, а не їсти їх кілограмами.

Найбільш чутливі до надлишку нітратів є:

  • новонароджені та діти молодшого віку;
  • дорослі та діти зі зниженою кислотністю шлункового соку;
  • хворі на гастрит з пониженою кислотністю;
  • люди похилого віку, зокрема ті, які мають захворювання дихальної та серцево-судинної систем;
  • вагітні.
Перед вживання овочі треба мити
Перед вживання овочі треба мити/ ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також:

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова