Як не отруїтися грибами: на що потрібно звертати увагу

Олександра Зоз 15:04, 27 Червня 2024
Отруйні гриби
Отруйні гриби: що потрібно знати/ фото Центр громадського здоров’я

Росту грибів сприяють дощі, висока температура та вологість. Саме у цю пору любителі грибів часто збирають їх у лісах чи посадках. Проте вживати слід обачно навіть їстівні гриби, зазначають у центрі громадського здоров’я. За їх даними, гриби вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.

Про це йдеться на сторінці Центру громадського здоров’я України.

Отруйні гриби: що треба знати

Через труєння грибами щороку потрапляють до лікарень, та навіть гинуть, сотні людей, зазначають у центрі громадського здоров’я.

Найчастіше труяться блідою поганкою, бо плутають її з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка.

Правила збору грибів:

  • збирати варто лише добре відомі гриби та дотримуватися головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  • потрібно бути уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • перед приготуванням грибів їх варто перевірити, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – його варто викинути з кошика, а сам кошик ретельно вимити;
  • не треба купувати дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не варто вживати такі гриби в гостях;
  • не треба збирати гриби, які ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

  • гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
  • готуючи страви зі свіжих грибів, потрібно дотримуватись відповідної технології: промити гриби та термічно обробити.

Кому слід обмежити вживання грибів:

  • дітям;
  • вагітним;
  • літнім людям;
  • ослабленим людям;
  • людям з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння: як розпізнати

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

При отруєнні потрібно:

  • негайно викликати швидку;
  • промити шлунок чистою водою: випити 1-2 літри теплої кип’яченої води, викликати блювання. Повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода;
  • прийняти сорбенти;
  • дотримуватися постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Читайте також:

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова