Як працює народний депутат від Вільногірська Дмитро Чорний

Марія Макарович 15:40, 2 Липня 2024
Народний депутат від Вільногірська Дмитро Чорний
Народний депутат від Вільногірська Дмитро Чорний/ фото фейсбук Дмитро Чорний

У березні 2024 року в Україні розгорівся скандал після матеріалу Української правди, в якому джерело з Верховної Ради України повідомило, що народні депутати втрачають мотивацію та втомилися від війни. Ці вислови активно обговорювалися у медіапросторі. Той факт, що народні депутати працюють від імені українського народу та за податки українців тільки сприяв активній реакції суспільства. Через повномасштабне вторгнення росії, теперішня каденція депутатів затягнеться на невизначений строк. Такі норми диктує Конституція країні та безпекова ситуація. Тому, народні депутати продовжують виконувати свої обов’язки та формувати внутрішні та зовнішні політики країни. Водночас це значить, що народу варто продовжувати моніторити якість та ефективність виконання депутатами обов’язків, які були на них покладені їх виборцями. 

Більше про депутата від Вільногірська — у матеріалі Вільногірськ IN.UA

Народний депутат від Вільногірська

Під час позачергових виборів до Верховної Ради України у 2019 році мешканці Вільногірська, разом із мешканцями Жовтих Вод, Верхньодніпровського, П’ятихатського і Царичанського районів, обрали свого народного депутата. Ним став Дмитро Чорний. Це була його третя спроба потрапити до парламенту, але перша успішна. У 2012 та 2014 роках він балотувався від партії «Україна Майбутнього», яка наразі змінила назву на «За майбутнє». Місце у Парламенті не є першим досвідом Дмитра на виборній посаді. Після невдач на виборах у Верховну раду він успішно обрався депутатом Жовтоводської міської ради у 2013 році, а після пройшов до Дніпропетровської обласної ради 7-го скликання у 2015 році від партії «УКРОП». Варто зазначити, що обидві партії, «УКРОП» та «За майбутнє» мають у своїй історії низку скандалів та розслідувань, а аналітики та розслідувачі пов’язують їх з Ігорем Коломойським. У 2019 році Дмитро Чорний був обраний депутатом Верховної Ради 9 скликання від партії «Слуга Народу» за виборчим округом №34. Депутат у ВРУ є головою підкомітету з питань державної служби Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Скандали, пов’язані з депутатом до 24 лютого 2022 року

До початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Дмитро Чорний часто фігурував у різних розслідуваннях українських медіа, але не в якості їх головно героя. Тут далася в знаки його партійна приналежність та політична діяльність у ВРУ. Національні ЗМІ про нього згадували, як про учасника так званої «групи Коломойського» у Раді. Тобто, групи народних депутатів, які систематично подають, підтримують або не підтримують законодавчі ініціативи, які напряму чи опосередковано можуть бути вигідні українському олігарху. 

Особливу увагу Дмитро Чорний здобув у квітня 2020 року, після процесу подання правок на Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№2571-д). Це той самий «антиколомойський закон», який гарантував неповернення до Ігоря Коломойського «ПриватБанку». Крім того, від прийняття цього законопроєкту в той час залежала подальша підтримка України з боку Міжнародного Валютного Фонду, а в часи пандемії та жорстких карантинних обмежень, країна потребувала нового траншу. 

Дмитро Чорний
Нардеп Дмитро Чорний/ фото фейсбук Дмитро Чорний

Рекордна кількість правок до законопроєктів

Тоді, у квітні 2020 року, Дмитро Чорний подав 1781 правку до цього законопроєкту. Важливо згадати, що подання великої кількості правок на законопроєкти — часта практика в українському Парламенті, яка призначення для гальмування прийняття конкретної законодавчої ініціативи. Адже за процедурою ВРУ має розглянути кожну з них. Тому такі дії розцінюються як депутатське шкідництво. Кількість правок, які були подані Чорним перевищувала кількість правок одіозного Олександра Дубінського на понад 500 штук. Це забезпечило нардепу від Вільногірська трете місце у рейтингу за кількістю правок до цього законопроєкту. 

Депутат фігурував у ще одному розслідувані, яке пов’язане із компенсацією нардепам від держави за оренду житла. В Україні, народні депутати, які обралися з округів поза межами Києва та не мають житла у місті мають можливість отримати виплату від держави, яка б компенсувала ці витрати. Отже, розслідувачі виявили, що Д. Чорний отримав 195 тис. грн за оренду житла, де офіційний представник орендодавця пов’язаний із фірмою у Жовтих Водах, яка робила внесок у його передвиборчу кампанію. 

Робота у Верховній Раді України

Народний депутат є досить активним у Парламенті. З початку своєї каденції депутат підписав до подання 139 законопроєктів, з яких ініціював самостійно близько 20. Втім, жодна законодавча ініціатива, яка була ініційована саме Дмитром Чорним, не стала законом. 

Депутат має історію голосувань за важливі для України законопроєкти. Наприклад, вже після початку повномасштабного вторгнення він голосував за заборону релігійних установ, пов’язаних з росією. Тобто за законопроєкт, який мав на меті зменшити вплив УПЦ МП в Україні. Також він підтримав легалізацію медичного канабісу, який необхідний для зменшення болі та лікування серйозних травм та захворювань. Аналітики Лабораторії законодавчих ініціатив сформували список найважливіших законів, які ВРУ прийняла за 2023 рік. Чорний голосував «За» за всі ці законопроєкти у Раді. Втім, одним з цих документів є закон про відновлення декларування. При одному з розглядів цього нормативно-правового акту, Дмитро вирішив не голосувати за критичну поправку, яка б передбачала негайне відкриття декларацій разом із багатьма іншими депутатами. Такі дії представників народу у Раді спричинили серйозний резонанс у суспільстві. 

Чорний на засіданні Парламенту
Чорний на засіданні Парламенту/ фото фейсбук Дмитро Чорний

Чорний бере участь у підписанні документів

Крім того, на рахунку Чорного 44 депутатські запити, більшість з яких була ініційована ним, а частина підписана спільно з іншими депутатами. Переважно Дмитро долучається до підписання таких документів, які стосуються економічної, податкової, правової, соціальної політик. Втім, є виключення. Наприклад, восени 2021 року він був співавтором звернення, яке сформував його колега по партії «Слуга Народу». Воно стосувалося припинення фінансування з державного бюджету фільму «Мій юний принц». Група депутатів-підписантів аргументувала цей крок тим, що фільм, який демонструє представників ЛГБТ+ спільноти, ображає почуття віруючих та спотворюють моральні цінності українців. 

Вже після початку повномасштабної війни Дмитро Чорний потрапив у ще один скандал, пов’язаний з його роботою у ВРУ. Він став співавтором та у грудні 2022 року голосував за законопроєкт №5655, який стосується містобудівної реформи. Цей документ спроєктований таким чином, що забудовники отримають найбільшу вигоду та владу. Водночас органи місцевого самоврядування та громадськість не буде мати впливу на забудову на їх же територіях. Хоч законопроєкт було прийнято голосуванням у ВРУ, через суспільний резонанс та критику експертів Президент досі його не підписав. Тобто, закон досі не є чинним.  

Виконання обіцянок

За даними порталу, який аналізує рівень виконання депутатами своїх обіцянок, народний депутат Дмитро Чорний з 33 обіцянок за свою каденцію виконав сім, чотири не виконав, а 22 знаходяться у процесі виконання. 

Останнім часом згадок про Чорного у медіа стало менше. Депутат має свою сторінку на Facebook, де активно постить інформацію. Втім, більшість з цих постів за останні кілька місяців є перепостами з інших сторінок. Тому складно чітко зрозуміти, яку діяльність, крім безпосередньої роботи у Парламенті, здійснює нардеп. 

фото фейсбук Дмитро Чорний
Депутат у ВРУ/ фото фейсбук Дмитро Чорний

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:30, 16 Вересня 2024
Державний грант на навчання
фото ілюстративне / Pexels

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати?

Про це повідомляє Міністерство освіти й науки України.

Такий проєкт — це можливість для абітурієнтів, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень на рік для покриття частини вартості навчання. 

Зазначимо, умови для вступу на бюджет не змінилися. Держава повністю оплачує навчання.

Для отримання гранту абітурієнт повинен: 

  • Вступати на бакалавра (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • Вступати на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • Мати результати НМТ з будь-яких двох предметів: з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня у розмірі 15 тисяч гривень) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня у розмірі 25 тисяч гривень).

Студенти першого року навчання можуть подати до МОН заяву встановленої форми про надання державного гранту через мобільний застосунок Дія з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року.

Що потрібно для отримання грантів? Детальна інструкція:

  • Щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та вибрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника. 
  • Якщо вступник/-ця відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті. 
  • Після успішного зарахування на бажану програму, студент/-ка має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО) в період з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року. 
  • Обробивши заяву, студента/-ку поінформують про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням відповідної суми. Зазначимо, що грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.
  • Після схвалення вашої грантової заявки потрібно буде через мобільний застосунок «Дія» пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію; обрати в мобільному застосунку “Дія” послугу з отримання гранту. Далі необхідно відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту.
  • Якщо вступник/-ця є неповнолітнім/-ньою, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.

«Нова система фінансування – це про принцип «гроші ходять за студентом». Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій. Це революційний крок для української системи вищої освіти», – зазначив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Крім того, розмір гранту може бути вищий, в залежності від обраної спеціальності та галузі знань. Коефіцієнти для яких надали в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Поки проєкт є тестовим. Його робота дасть можливість запроваджувати державні гранти вже на законодавчому рівні. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Горять ліси та бази відпочинку: пожежа у Єлизаветівці, що у Петриківській громаді

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 17:30, 16 Вересня 2024
Триває гасіння пожежі
лісова пожежа / фото ДСНС Дніпропетровщини

Площа пожежі охопила 15,1 гектара лісових масивів. Від вогню також постраждали бази відпочинку неподалік Блакитних озер. На місці працюють рятувальники.

Про це повідомляє головне управління ДСНС у Дніпропетровській області.

На місці продовжують працювати понад 50 рятувальників та залучено 10 одиниць спецтехніки ДСНС. Також на місці й пожежні машини відомчої пожежної охорони філії «Східний Лісовий офіс», де 20 фахівців Курилівського лісництва ліквідовують вогонь. До допомоги долучилася й Національна гвардія України. 

Як повідомили нам у філії “Східного лісового офісу ДП “Ліси України”, причина пожежі – підпал сухої трави на подвір’ї. 

ГУ Національної поліції повідомило, що дорога поблизу села Єлизаветівка перекрита з обох сторін, поки триває гасіння пожежі. Поліціянти забезпечують регулювання дорожнього руху для об’їзду небезпечної ділянки дороги.

До того ж на місці працюють групи швидкого реагування патрульної поліції Петриківського району, працівники відділення поліції № 10 Дніпровського районного управління поліції та поліцейські офіцери громади Дніпропетровщини.

Роботу вогнеборцям ускладнюють сильні пориви вітру, проте, станом на 17:15 вогонь вдалося локалізувати.

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати? Про […]

18:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро
Триває гасіння пожежі

Горять ліси та бази відпочинку: пожежа у Єлизаветівці, що у Петриківській громаді

Площа пожежі охопила 15,1 гектара лісових масивів. Від вогню також постраждали бази відпочинку неподалік Блакитних озер. На місці працюють рятувальники. Про це повідомляє головне управління […]

17:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро

Італія допомагатиме відновлювати українську енергетику

На зустрічі з міністром енергетики Германом Галущенко представник міністра закордонних справ Італії Давіде Ла Чечіліа запевнив, що країна буде посилювати підтримку України для відновлення об’єктів […]

15:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро
Тренінг з навичок першої медичної допомоги 

Вивчення алгоритму M.A.R.C.H: вільногірці опановували навички першої медичної допомоги 

На вихідних пройшов тренінг, де жителі міста вчилися надавати першу допомогу у надзвичайних ситуаціях. Практикум показав лікар сімейної медицини Олексій Сєров, а організувала його редакція […]

Змагання Вільногірська

Шквал емоцій, боротьба та перемога: у Вільногірську пройшли змагання з настільного тенісу та боксу

У суботу, 14 вересня, до Дня фізичної культури та спорту України у спортивному комплексі «Авангард» пройшли змагання з боксу та настільного тенісу. На змаганнях побували […]