«Нас женуть, а ми стоїмо»: зустріч містян з міським головою Вільногірська

Альона Щекодіна 19:10, 11 Вересня 2024
Зустріч містян з міським головою Вільногірська / Фото Вільногірськ IN.UA

Вчора, 10 вересня, відбулася зустріч мешканців міста з Володимиром Василенко. Пенсіонери та продавці поскаржилися міському голові на те, що хочуть торгувати продукцією власного виробництва саме “під берізками”. У той час поліція проти. На зустрічі також були присутні начальник УАКБ та ЖКХ Ростислав Варницький та працівники поліції.

На зустрічі були й журналісти Вільногірськ IN.UA

Передісторія стихійного базару

Більше 10 років у Вільногірську існує стихійний базар. За словами лідера ініціативної групи, вони вже зверталися в міську раду про створення законного місця для торгівлі. Чотири роки тому група збирала підписи, з проханням залишити стихійний базар в пожвавленій території міста – біля берізок, за що підписалося три тисячі містян, за словами лідера ініціативної групи Анатолій Коровіко. Питання тоді так і не вирішили.  

Пожвавлена територія міста
Пожвавлена територія міста / Фото Вільногірськ IN.UA

Власники сільськогосподарських продуктів продовжували торгувати своїм товаром в «берізках». Продавці, переважна кількість пенсіонерів, розказали, що штрафів та “розгону” не було. А у вересні “взялися” за них.

Місце на "берізках"
Місце на “берізках” / Фото Вільногірськ IN.UA

«Я торгую квітами. Це сезонний товар. Останні 4 роки ми продавали й на нас не складали протоколи, як зараз. Чому це сталося? Бо як і раніше це питання не вирішили. А людям немає з чого прожити, тому й йдуть на такі міри, аби вижити. Сьогодні теж нічого не вирішили ми, тому знову будемо створювати ініціативну групу та йти до міського голови з питаннями де нам можна продавати свій товар і на яких умовах», –  коментує лідер ініціативної групи Анатолій Коровіко.

У вихідні дні на стихійний ринок з’їжджаються фермери з регіону, продають м’ясо, молочну продукцію, овочі, фрукти. Як повідомляє місцева рада, це люди, які у більшості не оформлені як підприємці, відповідно, не сплачують податки. На стихійному ринку продукція не проходить лабораторного аналізу, на цьому заощаджують продавці, але це піддає небезпеці споживачів.  

Що кажуть у  поліції щодо торгівлі на ринку “під берізками”

За словами начальника Відділення поліції 4 Кам’янського районного управління Володимира Колокола  протоколи щодо нелегальної торгівлі мешканців складалися нерегулярно –  раз на місяць, або ж тиждень. Протягом 10 – 15 років поліція пропонувала правопорушникам перенести торгівлю на спеціально відведене місце. Проте вони відмовлялися. 

Працівники поліції на зібранні
Працівники поліції на зібранні / Фото Вільногірськ IN.UA

Працівники поліції складають протоколи за статтею 160 адміністративного кодексу частина 1, 2 – торгівля з рук в невстановленому місті. Та за статтею 152 — порушення благоустрою в місті, штраф від 340 гривень. 

«Поліція сумлінно віднеслася до своїх службових обов’язків. Для дільничних офіцерів поліції, якщо на території обслуговування є стихійна торгівля, то це рахується як негативне явище для дільничного і його обов’язок діяти з чинним законодавством», –  висловився Володимир Колокол.

На думку торгівців, місце під “берізками” вигідне за розташуванням, має постійний потік покупців. Тут найкраще йде торгівля. Продавці цими вихідними спробували провести торгівлю на комерційному місцевому ринку, залишилися незадоволеними.

Торгівля на комерційному місцевому ринку
Торгівля на комерційному місцевому ринку / Фото Вільногірськ IN.UA

«Нас женуть, а ми стоїмо. Ми спробували перенести свою торгівлю до місцевого ринку. Там нас поставили, як до стіни. Місця немає. Й дорого за місце платити. Якщо я продала 2 кілограм слив, а більше в мене й немає. Я велику частку з цього повинна за місто заплатити. А жити за що мені?», – скаржиться продавчиня Надія.

На скарги директор ринку Руслан Полтавський реагує і пояснює, що на території його ринку є певні умови. Є своя плата, і її розмір розраховують в залежності від виду товару та площі місця для торгівлі, також включаються витрати підприємства на ведення його господарської діяльності. Є пільги. Наприклад, для пенсіонерів, які продають зелень з городини, місце безплатне.

Торгівля на комерційному місцевому ринку / Фото Вільногірськ IN.UA

«У міру можливості я для продавців організував зручну для них торгівлю. У мене були прилавки, я їм їх поставив, натомість продавці від них відмовилися й стали в проході. В мене є певні умови перебування на ринку – це плата за місце й чистота»,  – прокоментував директор комерційного ринку у Вільногірську Руслан Полтавський. 

Що вирішили

На зустрічі остаточної згоди сторони так і не дійшли. Міський голова Володимир Василенко зазначив, що покроковий план для продавців власної продукції, де пояснять правила, місце торгівлі, плату та умови, опублікують на офіційній сторінці міської ради.

У поліції повідомили, що буде продовжувати виписувати штрафи за торгівлю в невизначеному місці.

«Роботу свою ми будемо проводити й надалі сумлінно. Якщо буде стихійний базар працювати – складати адміністративні протоколи за правопорушення ми будемо. Ми діємо в рамках закону», – зазначає Володимир Колокол.

Також, Володимир Василенко зазначив про розгляд  варіантів розміщення ринку в інших місцях Вільногірська. Поки продавці можуть збувати товар на ринках, що працюють у місті.

«В місті є два офіційних місця для законної торгівлі. Це Новий ринок по вулиці Центральна та старий по Устенка», – сказав начальник УАКБ та ЖКХ Ростислав Варницький.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:45, 19 Вересня 2024
Мешканця з Кам'янського затримали
розслідування / фото Національна Поліція

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі. 

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

З початку 2024 року чоловік, за допомогою шкідливого програмного коду, зламував сервери різноманітних вебресурсів, зокрема сайтів знайомств. Таким чином, отримував списки електронних пошт користувачів.

Надалі зловмисник здійснював вхід до акаунтів користувачів, які не були захищені двофакторною автентифікацією. Він отримував інформацію, необхідну для доступу до криптогаманців жертв і привласнював їх віртуальні активи. З «відпрацьованих» акаунтів зловмисник формував бази даних для продажу у даркнеті.

Слідчі повідомили чоловіку про підозру за статтею 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), та статтею 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в компʼютерах) Кримінального кодексу України.

Для мешканця з Кам’янського обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Йому загрожує до 15 років увʼязнення.

Читайте також:

Підписуйтесь

Стерилізація тварин: вільногірські волонтери просять про допомогу

Наталія Філоненко 17:21, 19 Вересня 2024
Стерилізація тварин
Стерилізація тварин / Фото Вільногірськ IN.UA

 24-26 вересня планується стерилізація домашніх та безпритульних домашніх. Охочих дуже багато. Тому потрібна допомога людей, які вміють робити уколи, інформувати господарів та вести облік.

Більше на Вільногірськ IN.UA

Стерилізація тварин

Вільногірські волонтери просять небайдужих містян долучитися до бюджетної стерилізації тварин і допомогти громадській організації

«Нам на допомогу потрібно, як мінімум четверо людей, а саме відповідальних та розумних. Ба більше, щоб могли комунікувати з людьми. За ці три дні буде шалений графік. Тому буде важко», – повідомила зоозахисниця у Вільногірську Вікторія Кукса. 

Обовʼязки  волонтерів:

  • Реєстрація тварин;
  • Комунікація з опікунами;
  • Обробка швів та одягання попон;
  • Надання пояснень опікунам тварин.

Стерилізуватимуть домашніх та безхатніх тварин 24-26 вересня. 

Орієнтовна адреса: вулиця Устенка 31, в приміщенні минулої аптеки.

Графік: з 9:00 до 16:00 години. 

Що мають знати господарі перед стерилізацією тварин

  • Стерилізація тварин віком від 5-6 місяців до 6 років
  • Тварини повинні бути здоровими, без хронічних захворювань або симптоматичних проблем.
  • Не приймаються породисті тварини з генетичними та фізіологічними вадами, а також ті, що мають ожиріння вище середнього рівня.
  • Кішки повинні бути у переносках, собаки — на повідках.
  • Власники повинні мати одноразову медичну пелюшку для тварини.

Вартість бюджетної послуги залежить від ваги, оплачуються власниками для покриття витрат на матеріали. Безхатніх тварин стерилізують безплатно.

Що не входить у бюджетну стерилізацію

Собаки та коти. 

За них громадська організація бере окрему плату. 

  • Кішка — 100 грн.
  • Кіт — 400 грн.
  • Собака — від 200 грн, залежно від ваги.
  • Пес — від 500 грн, залежно від ваги.

Додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном 099 452 51 98

Запис на стерилізацію можна здійснити  онлайн.

Читайте також:

Підписуйтесь

Зламав 10 тисяч електронних поштових скриньок: у Кам’янському викрили хакера

Кіберполіцейські викрили 25-річного мешканця з Кам’янського, який викрадав та продавав персональні та фінансові дані потерпілих. Паролі підбирав, за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, у мережі.  Про […]

18:45, 19.09.2024 Бойцун Дмитро
Стерилізація тварин

Стерилізація тварин: вільногірські волонтери просять про допомогу

 24-26 вересня планується стерилізація домашніх та безпритульних домашніх. Охочих дуже багато. Тому потрібна допомога людей, які вміють робити уколи, інформувати господарів та вести облік. Більше […]

Гранти на стартап для ВПО: у Дніпрі проведуть безкоштовні уроки для молоді

Програма 5-денного курсу складається з занять, наповнених теорією, воркшопами та практичними завданнями. Участь може взяти молодь серед ВПО від 18 до 24 років. Про це […]

15:30, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Чеська Республіка відновлюватиме інфраструктуру Дніпропетровщини після закінчення війни

У пріоритеті Праги відразу три галузі відновлення Дніпропетровщини – генерація енергії, водопостачання та сфера охорони здоров’я. Діятиме робоча група, яка працюватиме з проектами відбудови. На […]

14:00, 19.09.2024 Бойцун Дмитро

Павлоград та Синельникове виключили зі списку на перейменування: Верховна Рада ухвалила постанову

У постанові йдеться про перейменування 327 населених пунктів. З проєкту вилучили населені пункти, зокрема Південний, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове, Первомайськ. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.  […]

12:30, 19.09.2024 Бойцун Дмитро