Кутя на всі смаки: як готують головну різдвяну страву в різних регіонах України

Єва Буянова 11:05, 21 Грудня 2024
Кутя/ фото ілюстративне, depositphotos.com

Кутя — традиційна різдвяна страва, яка об’єднує родини за святковим столом. Однак у кожному регіоні України її готують по-своєму: десь додають мак і мед, а десь — горіхи, узвар чи навіть родзинки. Як змінюються рецепти куті від Заходу до Сходу та що робить її особливою в кожному куточку країни — дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала рецепти куті з різних регіонів. 

Київська кутя

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці;
  • чотири склянки води;
  • 100 грамів маку;
  • 100 грамів родзинок;
  • жменя горіхів;
  • 2–3 столові ложки меду або на смак.

Приготування: 

Склянку пшениці залийте на ніч чотирма склянками води. Вранці злийте воду та залийте новими чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні годину до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.

Мак залийте водою, доведіть до кипіння та варіть 20 хвилин, поки вода повністю не випарується. Перетріть варений мак у м’ясорубці, кавомолці або ступці. Подрібніть горіхи.

Додайте у варену пшеницю мак, родзинки, горіхи та теплий мед. Ретельно все перемішайте та подавайте на стіл.

Донецька кутя

Інгредієнти:

  • склянка рису;
  • вишні з компоту або консервовані у власному соку (можна замінити узваром);
  • горіхи (на вибір: волоські, мигдаль тощо); 
  • вишневий сік або узвар для заправки.

Приготування:

Відваріть склянку рису. Зваріть компот із вишень або використайте вишні, консервовані у власному соку. За бажанням компот можна замінити узваром. Готовий рис змішайте з ягодами з компоту, додайте подрібнені горіхи та заправте вишневим соком або узваром. Головне — не перестаратися з рідиною: кутя не повинна «плавати».

Луганська кутя 

Інгредієнти: 

  • цукати  для прикрашання;
  • мед  для заправки;
  • горіхи – на вибір (волоські, фундук тощо);
  • жменя родзинок;
  • 2-3 чайні ложки маку та цукру для перетирання;
  • 1 склянка рису.

Приготування:

Відваріть рис і дайте йому охолонути. Мак перетріть з двома-трьома чайними ложками цукру. Змішайте охолоджений рис з перетертим маком, родзинками, подрібненими горіхами та медом. Готову кутю прикрасьте цукатами перед подачею на стіл.

Лемківська кутя

Інгредієнти:

  • 7 грамів сухих дріжджів;
  • 40 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 300 грамів борошна;
  • 150 мілілітрів води;
  • 3 столові ложки меду;
  • 100 грамів маку;
  • 100 грамів родзинок;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 125 мілілітрів води (для заправки).

Приготування:

Приготування бобальок:

У теплу воду додайте цукор і дріжджі, перемішайте, потім додайте борошно та замісіть тісто. Залиште його на 20 хвилин. Після цього вимісіть тісто руками, змоченими в олії, і знову залиште на 20 хвилин. Потім сформуйте з тіста 18–20 невеликих кульок, викладіть їх на деко, застелене пергаментом, і випікайте в духовці при 180°C близько 25 хвилин до золотистого кольору.

Приготування куті:

Готові бобальки викладіть на сито та ополосніть окропом, щоб вони стали м’якими. Мак промийте, варіть на повільному вогні 30 хвилин, а потім подрібніть у блендері або м’ясорубці разом із цукром до появи “молочка”. Мед розмішайте в теплій воді та додайте до маку. Залийте бобальки медово-маковою заправкою, посипте родзинками й дайте настоятися три години. Після цього подавайте на стіл.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Україців, які продають товари через інтернет можуть змусити платити податки

Анастасія Гришкова 13:04, 9 Травня 2025
Податки / ілюстративне фото, Rexels

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує громадян, що продаж товарів через інтернет із метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню. Якщо така діяльність носить системний характер, вона розцінюється як підприємницька, а отже, вимагає реєстрації як суб’єкта господарювання.

Про це повідомили на сторінці Вільногірської міської ради.

У яких випадках треба реєструватися як ФОП

Зазначається, що важливо розрізняти поодинокий продаж вживаних речей, який не є об’єктом податкового контролю, та регулярну торгівлю однорідним асортиментом товарів через платформи на кшталт OLX, Prom.ua або соціальні мережі.

У разі здійснення підприємницької діяльності, громадяни зобов’язані:

  • зареєструватися як ФОП;
  • використовувати зареєстровані РРО/ПРРО для розрахунків;
  • дотримуватись вимог податкового законодавства.

Підписуйтесь

Переробні підприємства можуть отримти грант на суму 8 мільйонів гривень

Анастасія Гришкова 11:08, 9 Травня 2025
Гранти на розвиток / ілюстративне фото, Rexels

Мінекономіки схвалило нову хвилю фінансування в межах програми “Гранти для переробних підприємств”. Гранти загальною сумою понад 100 мільйонів гривень отримають 21 компанія, яка працює або планує розвиватися у переробній галузі.

Про це повідомили на сторінці Кам’янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

Гранти для переробних підприємств

Серед отримувачів — виробники харчових продуктів, текстилю, кормів для тварин, медичних товарів, електрообладнання, безпілотників, а також підприємства з дерево- та металообробки.

Максимальна сума гранту — 8 мільйонів гривень. Отримати фінансування можуть підприємці, які:

  • вже працюють у переробній галузі та планують масштабування;
  • планують реалізувати новий проєкт з переробки (КВЕД С).

Грантові кошти можуть бути спрямовані на:придбання, доставку та запуск нового обладнання;розширення або модернізацію виробничих потужностей.

Умови програми

Співфінансування: 50/50 — для більшості підприємств; 80/20 — для виробників безпілотників, поліграфії та бізнесів у зонах бойових дій. Створення щонайменше 5 нових робочих місць. Бізнес має працювати не менше 3 років, щоб компенсувати суму гранту через податки.

Як подати заявку

1. Подати заявку через портал “Дія”.

2. Пройти перевірку банком.

3. Отримати погодження Мінекономіки та Державної служби зайнятості.

4. Отримати фінансування.

Подати заявку можна через портал Дія.

Читайте також:

Підписуйтесь

Україців, які продають товари через інтернет можуть змусити платити податки

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує громадян, що продаж товарів через інтернет із метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню. Якщо така діяльність носить системний характер, […]

Переробні підприємства можуть отримти грант на суму 8 мільйонів гривень

Мінекономіки схвалило нову хвилю фінансування в межах програми “Гранти для переробних підприємств”. Гранти загальною сумою понад 100 мільйонів гривень отримають 21 компанія, яка працює або […]

Травень у винограднику: як правильно доглядати за лозою, щоб зібрати щедрий врожай

Травень — один із найважливіших місяців для догляду за виноградом. Саме в цей період формується основа майбутнього врожаю: рослина активно нарощує зелену масу, закладає суцвіття […]

Коли садити полуницю навесні для врожаю

З приходом весни тисячі українців вирушають на дачі й городи, аби розпочати новий сезон вирощування ягід, овочів і зелені. Як правильно обрати час для весняної […]

Коли садити розсаду у відкритий ґрунт у 2025 році

З потеплінням українці деякі готуються до висаджування розсади у відкритий ґрунт. Але щоб отримати щедрий урожай, важливо не поспішати — дата висадки має значення. Коли […]