12 обов’язкових страв на Різдво: що має бути на святковому столі

Єва Буянова 13:00, 14 Грудня 2024
Страви/ фото ілюстративне, Freepik

Щороку Різдво стає особливим приводом зібратися за святковим столом, де обов’язковими є 12 пісних страв. Такі страви як кутя, узвар, вареники та інші смаколики не лише втілюють гастрономічні традиції, а й несуть символічне значення, передаючи дух свята з покоління в покоління.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала перелік з 12 традиційних страв на Різдво. 

12 традиційних страв на Різдво

Святий Вечір — це родинна вечеря напередодні Різдва, коли подають 12 пісних страв, як символ дванадцяти апостолів та місяців у році. Така кількість пов’язана з традиціями Різдвяного посту, який триває до свята.

Кутя

Кутя — головна страва Святвечора, з якої починають вечерю. Традиційно її готують із пшениці, але існують варіанти з рису, перловки чи булгуру. Зерно символізує достаток і вічне життя, мед — чистоту, а мак — мучеництво. Кутю залишають на ніч на столі як символ єднання з Богом і померлими.

Узвар

Узвар символізує нове життя та народження Ісуса Христа, а вода — очищення душі й тіла. Сухофрукти в узварі уособлюють родючість, а мед — солодке й щасливе життя.

Борщ

На Святвечір готують пісний борщ на основі овочів і бурякового квасу, що надає йому насиченого червоного кольору. Він символізує кров вифлеємських дітей, убитих за наказом Ірода.

Капусняк

Капусняк готують із капусти, яка символізує міцність, простоту та єдність навколо Христа.

Хліб

Хліб, калач або кочарун уособлюють смерть і воскресіння: зерно, потрапляючи в землю, «помирає», але дає плоди, «оживаючи» знову. Вони також є символом добробуту.

Риба

Риба є символом християнства. Її зображення з трьома тілами та однією головою або переплетеними рибинами уособлює Святу Трійцю. Грецька абревіатура ІХТІОС, яка означає ім’я Ісуса, перекладається як «риба». Першими учнями Христа були рибалки, а самі віруючі порівнюються з рибою, що знаходиться у безпеці «води вчення».

Горох і квасоля

Горох і квасоля уособлюють відродження після занепаду та Божу весну. Вони також символізують єдність родини, адже всі за різдвяним столом подібні до горошин в одному стручку.

Часник

Часник на Святвечір символізує захист від злих сил і недуг. Його часто розкладають по кутах столу, вважаючи оберегом, що забезпечує здоров’я та оберігає родину від нещасть.

Голубці

Голубці на Святвечір символізують злагоду, мир та єдність у родині. Їх форма нагадує згорнуті крила голуба — символу миру, а начинка у капустяному листі уособлює достаток і гармонію.

Пампушки

Пампушки на Святвечір символізують достаток, радість і щасливе життя. Їх кругла форма асоціюється з вічністю і циклічністю життя, а солодкий смак — із насолодою та святковим настроєм.

Каша

Каша уособлює продовження роду та згуртованість родини. Вона також символізує родючість землі, плодючість худоби та працьовитість господарів.

Вареники

Вареники символізують достаток і благополуччя, нагадуючи про добре життя, «як вареник у маслі», призначене людині у Божому Царстві. Також існує традиція ховати монетку в один із вареників — той, хто її знайде, матиме фінансову удачу протягом року.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Україців, які продають товари через інтернет можуть змусити платити податки

Анастасія Гришкова 13:04, 9 Травня 2025
Податки / ілюстративне фото, Rexels

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує громадян, що продаж товарів через інтернет із метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню. Якщо така діяльність носить системний характер, вона розцінюється як підприємницька, а отже, вимагає реєстрації як суб’єкта господарювання.

Про це повідомили на сторінці Вільногірської міської ради.

У яких випадках треба реєструватися як ФОП

Зазначається, що важливо розрізняти поодинокий продаж вживаних речей, який не є об’єктом податкового контролю, та регулярну торгівлю однорідним асортиментом товарів через платформи на кшталт OLX, Prom.ua або соціальні мережі.

У разі здійснення підприємницької діяльності, громадяни зобов’язані:

  • зареєструватися як ФОП;
  • використовувати зареєстровані РРО/ПРРО для розрахунків;
  • дотримуватись вимог податкового законодавства.

Підписуйтесь

Переробні підприємства можуть отримти грант на суму 8 мільйонів гривень

Анастасія Гришкова 11:08, 9 Травня 2025
Гранти на розвиток / ілюстративне фото, Rexels

Мінекономіки схвалило нову хвилю фінансування в межах програми “Гранти для переробних підприємств”. Гранти загальною сумою понад 100 мільйонів гривень отримають 21 компанія, яка працює або планує розвиватися у переробній галузі.

Про це повідомили на сторінці Кам’янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

Гранти для переробних підприємств

Серед отримувачів — виробники харчових продуктів, текстилю, кормів для тварин, медичних товарів, електрообладнання, безпілотників, а також підприємства з дерево- та металообробки.

Максимальна сума гранту — 8 мільйонів гривень. Отримати фінансування можуть підприємці, які:

  • вже працюють у переробній галузі та планують масштабування;
  • планують реалізувати новий проєкт з переробки (КВЕД С).

Грантові кошти можуть бути спрямовані на:придбання, доставку та запуск нового обладнання;розширення або модернізацію виробничих потужностей.

Умови програми

Співфінансування: 50/50 — для більшості підприємств; 80/20 — для виробників безпілотників, поліграфії та бізнесів у зонах бойових дій. Створення щонайменше 5 нових робочих місць. Бізнес має працювати не менше 3 років, щоб компенсувати суму гранту через податки.

Як подати заявку

1. Подати заявку через портал “Дія”.

2. Пройти перевірку банком.

3. Отримати погодження Мінекономіки та Державної служби зайнятості.

4. Отримати фінансування.

Подати заявку можна через портал Дія.

Читайте також:

Підписуйтесь

Україців, які продають товари через інтернет можуть змусити платити податки

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує громадян, що продаж товарів через інтернет із метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню. Якщо така діяльність носить системний характер, […]

Переробні підприємства можуть отримти грант на суму 8 мільйонів гривень

Мінекономіки схвалило нову хвилю фінансування в межах програми “Гранти для переробних підприємств”. Гранти загальною сумою понад 100 мільйонів гривень отримають 21 компанія, яка працює або […]

Травень у винограднику: як правильно доглядати за лозою, щоб зібрати щедрий врожай

Травень — один із найважливіших місяців для догляду за виноградом. Саме в цей період формується основа майбутнього врожаю: рослина активно нарощує зелену масу, закладає суцвіття […]

Коли садити полуницю навесні для врожаю

З приходом весни тисячі українців вирушають на дачі й городи, аби розпочати новий сезон вирощування ягід, овочів і зелені. Як правильно обрати час для весняної […]

Коли садити розсаду у відкритий ґрунт у 2025 році

З потеплінням українці деякі готуються до висаджування розсади у відкритий ґрунт. Але щоб отримати щедрий урожай, важливо не поспішати — дата висадки має значення. Коли […]