![](https://vilnohirsk.in.ua/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-15_10-55-19-1100x733.jpg)
Антиоксидантні чаї не лише смакують, але й приносять користь здоров’ю. Вони покращують роботу мозку, підтримують серце і навіть допомагають уповільнити старіння. Дізнайтеся, які чаї містять найбільше корисних речовин та як обрати свій улюблений серед чорного, зеленого, білого, гібіскусового та улун.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала ТОП-5 антиоксидантних чаїв.
Чорний чай
Чорний чай – найпопулярніший у світі. Він слугує основою для напоїв, як-от масала чай, тайський чай та чай боба. Як і зелений, білий та улун, він виготовляється з рослини Camellia sinensis, але проходить повну ферментацію.
Чорний чай містить поліфеноли, зокрема флавоноїди, катехіни, теафлавіни та теарубігіни, які утворюються внаслідок повного окислення листя.
Зелений чай
Зелений чай – другий за популярністю у світі. Його цінують за користь для здоров’я, зокрема покращення роботи мозку, зниження рівня цукру в крові та зменшення запалення в кишечнику. На відміну від чорного чаю, для зеленого використовують свіжі неферментовані листя.
Зелений чай багатий на корисні речовини, зокрема катехіни, які зменшують запалення та можуть знизити ризик раку, хвороб серця і нервової системи. Також є дані, що він може уповільнювати появу зморшок і захищати шкіру від сонця, але це ще потребує додаткових досліджень.
Чай з гібіскусом
Чай з гібіскуса має яскравий рубіново-червоний колір і приємний терпкий смак. Його готують із рослини Hibiscus sabdariffa. Цей напій може покращувати здоров’я серця, допомагати при діабеті та сприяти схудненню. Завдяки вмісту флавоноїдів, зокрема антоціанів і кверцетину, чай з гібіскуса може знижувати рівень “поганого” холестерину, тригліцеридів і артеріальний тиск. Також він може мати противірусні властивості.
Чай улун
Улун – традиційний китайський чай, що поєднує властивості зеленого та чорного чаю. Він частково ферментований і багатий на антиоксиданти. У складі чаю Улун є теафлавін – поліфенол з антиоксидантними та протираковими властивостями.
Білий чай
Білий чай, особливо популярний у Китаї, виготовляють із незрілого листя, яке мінімально окислюють і висушують. Він багатий на катехіни, флавоноїди та теафлавіни. Дослідження свідчать, що білий чай містить найбільше антиоксидантів серед інших чаїв і менше кофеїну. Також він може позитивно впливати на рівень холестерину та тригліцеридів, але потрібні додаткові дослідження. Білий чай має легкий квітковий смак і смакує як теплим, так і холодним.
Читайте також:
- Чай, який стабілізує цукор у крові: природний спосіб підтримки здоров’я
- Риба: ТОП-3 сортів з найбільшим вмістом білка
Підписуйтесь