Росту грибів сприяють дощі, висока температура та вологість. Саме у цю пору любителі грибів часто збирають їх у лісах чи посадках. Проте вживати слід обачно навіть їстівні гриби, зазначають у центрі громадського здоров’я. За їх даними, гриби вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.
Про це йдеться на сторінці Центру громадського здоров’я України.
Отруйні гриби: що треба знати
Через труєння грибами щороку потрапляють до лікарень, та навіть гинуть, сотні людей, зазначають у центрі громадського здоров’я.
Найчастіше труяться блідою поганкою, бо плутають її з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка.
Правила збору грибів:
- збирати варто лише добре відомі гриби та дотримуватися головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
- потрібно бути уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- перед приготуванням грибів їх варто перевірити, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – його варто викинути з кошика, а сам кошик ретельно вимити;
- не треба купувати дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не варто вживати такі гриби в гостях;
- не треба збирати гриби, які ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
- гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
- готуючи страви зі свіжих грибів, потрібно дотримуватись відповідної технології: промити гриби та термічно обробити.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- дітям;
- вагітним;
- літнім людям;
- ослабленим людям;
- людям з проблемами травної системи.
Симптоми отруєння: як розпізнати
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження пульсу, запаморочення.
При отруєнні потрібно:
- негайно викликати швидку;
- промити шлунок чистою водою: випити 1-2 літри теплої кип’яченої води, викликати блювання. Повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода;
- прийняти сорбенти;
- дотримуватися постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Читайте також:
- Нітрати у свіжих овочах: як не отруїтися
- Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика захворювання
Підписуйтесь