Лептоспіроз: як безпечно відпочивати біля водойм та не захворіти

Олександра Зоз 17:25, 17 Червня 2024
Лептоспіроз
Лептоспіроз/ фото istock

Влітку в Україні зростає захворюваність інфекцією лептоспіроз. Це пов’язано з тим, що люди більше часу проводять біля водойм. 

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Обережно: лептоспіроз

Лептоспіроз — це небезпечна гостра інфекційна хвороба, зазначають в ОЦКПХ. Вона протікає важко: з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням внутрішніх органів. Часто призводить до смерті.

Відомо, що захворювання викликається мікроорганізмами з роду Leptospirа, які зберігають життєдіяльність:

  • у природних водоймах — 2-4 тижні;
  • у вологому ґрунті — 3-9 місяців;
  • на харчових продуктах — від кількох годин до 30 діб.

Переносять лептоспір дикі та домашні тварини:

  • частіше гризуни: пацюки, миші, полівки, щури;
  • свійські тварини: рогата худоба, свині, собаки;
  • дикі тварини: лисиці, вовки, дикі кабани.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів.

Інфекція потрапляє у водойми через тварин
Інфекція потрапляє у водойми через тварин/ фото istock

Захворіти на лептоспіроз можна:

  • під час перебування та купання у водоймах, забруднених виділеннями тварин;
  • при контакті з інфікованими тваринами. 

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через:

  • тріщини, порізи чи рани на шкірі;
  • слизові оболонки, зокрема очі, ніс, рот.

Захворюваність на лептоспіроз вважають сезонною, вона зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Відпочинок біля водойм
Відпочинок біля водойм/ фото istock

Лікування лептоспірозу

Чим раніше діагностувати захворювання, тим ефективніше буде лікування. У центрі контролю та профілактики хвороб радять при перших симптомах звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням.

Хвороба може ускладнюватися:

  • порушеннями роботи нирок ти печінки;
  • геморагічним синдромом;
  • міокардитом;
  • набряком мозку;
  • пневмонією.

Важкий перебіг захворювання призводить до смерті.

Методи профілактики захворювання на лептоспіроз

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях.

При виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички.

Забороняється вживати в їжу воду з відкритих водоймищ, м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин.

Лептоспіра 3Д ілюстрація
Лептоспіра 3Д ілюстрація/ фото istock

Як проводиться лабораторна діагностика лептоспірозу

Діагностику проводять шляхом виявлення антитіл проти лептоспір у крові за допомогою високочутливої специфічної реакції мікроаглютинації. Антитіла при лептоспірозі з’являються пізно, досягають максимуму на 3-му тижні та пізніше. З метою ранньої діагностики рекомендується дослідження парних сироваток крові – взяту в перші дні захворювання і через 5 днів.

Консультацію щодо обстеження на лептоспіроз можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за телефоном 056-731-96-81.

Читайте також:

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова