Як отримати статус багатодітної сім’ї

Сем Тетяна 15:10, 10 Липня 2024
Подружжя з трьома та більше дітьми може отримати статус багатодітних / фото ілюстративне, Pexels

Посвідчення багатодітної сім’ї онлайн також можна отримати. Статус багатодітної дозволяє отримувати грошову допомогу та різні пільги, наприклад знижку на житлово-комунальні послуги. Яка сама родина вважається багатодітною та як отримати цей статус?

Де можна подати документи на багатодітну сім’ю?

Отримати статус багатодітної родини можна у ЦНАПі, в органах Соцзахисту або подавши заявку в Дію. Зверніть увагу, що багатодітна сім’я, це подружжя (чоловік та жінка), яке перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей. У тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Подати заяву на отримання статусу ви можете самостійно або через законного представника, відправивши всі документи рекомендованим листом або онлайн електронною поштою.

Які документи потрібні для того, аби отримати статус багатодітної?

  • заява одного з батьків для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї;
  • фото (кольорове або чорно-біле) розміром 30 на 40 міліметрів;
  • документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу);
  • копія довідки із закладу освіти або свідоцтва про народження дитини (у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України);
  • довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);
  • копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;
  • копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

Зазвичай, довідку оформлюють протягом 10 робочих днів, вам можуть відмовити якщо ви не надали повний пакет документів, або ви не маєте підтвердження реєстрації шлюбу.

За отримання статусу ви не повинні платити коштів, ця послуга надається безоплатно для сімей, які відповідають критеріям багатодітних.

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:30, 16 Вересня 2024
Державний грант на навчання
фото ілюстративне / Pexels

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати?

Про це повідомляє Міністерство освіти й науки України.

Такий проєкт — це можливість для абітурієнтів, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень на рік для покриття частини вартості навчання. 

Зазначимо, умови для вступу на бюджет не змінилися. Держава повністю оплачує навчання.

Для отримання гранту абітурієнт повинен: 

  • Вступати на бакалавра (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • Вступати на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • Мати результати НМТ з будь-яких двох предметів: з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня у розмірі 15 тисяч гривень) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня у розмірі 25 тисяч гривень).

Студенти першого року навчання можуть подати до МОН заяву встановленої форми про надання державного гранту через мобільний застосунок Дія з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року.

Що потрібно для отримання грантів? Детальна інструкція:

  • Щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та вибрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника. 
  • Якщо вступник/-ця відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті. 
  • Після успішного зарахування на бажану програму, студент/-ка має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО) в період з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року. 
  • Обробивши заяву, студента/-ку поінформують про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням відповідної суми. Зазначимо, що грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.
  • Після схвалення вашої грантової заявки потрібно буде через мобільний застосунок «Дія» пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію; обрати в мобільному застосунку “Дія” послугу з отримання гранту. Далі необхідно відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту.
  • Якщо вступник/-ця є неповнолітнім/-ньою, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.

«Нова система фінансування – це про принцип «гроші ходять за студентом». Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій. Це революційний крок для української системи вищої освіти», – зазначив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Крім того, розмір гранту може бути вищий, в залежності від обраної спеціальності та галузі знань. Коефіцієнти для яких надали в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Поки проєкт є тестовим. Його робота дасть можливість запроваджувати державні гранти вже на законодавчому рівні. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Програма «Доступні ліки»: які медичні препарати можуть отримати ВПО

Буянова Єва 16:35, 15 Вересня 2024
ліки/фото ЗМІСТ

Ліки відіграють критичну роль у збереженні та поліпшенні здоров’я людини, забезпечуючи ефективні засоби для лікування хвороб, полегшення симптомів і профілактики захворювань. Тож, які медичні препарати можуть отримати внутрішньо переміщені особи безкоштовно або з частковою доплатою читайте далі. 

Про це повідомляє Департамент охорони здоровʼя.

Які ліки можна отримати:

• для лікування серцево-судинних захворювань (зокрема, профілактика інсультів та інфарктів)

• лікування цукрового і нецукрового діабету, діабету 2 типу

• препарати інсуліну

• медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові (тест-смужки)

• проти хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів (астма)| проти розладів поведінки і психіки, епілепсії

• імуносупресивні препарати для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді

• опіоїдні анальгетики (знеболювальні для паліативних пацієнтів з онкологією)

•для лікування хвороби Паркінсона

Знайти повний перелік можна за посиланням.

Знайти аптеку з «доступними ліками» можна за номером контакт-центру НСЗУ: 16-77. Оператори відповідають на дзвінки з 9:00 до 18:00 в робочі дні (у п’ятницю до 16:45). В інший час спрацьовує автовідповідач, який може надати відповіді на більшість питань. 

Аптеки, які беруть участь у програмі можна впізнати за наліпкою «Тут є «доступні ліки», а ті, де можна отримати інсулін – «+Інсулін».

Також шукати аптеку можна за допомогою  електронної мапи.

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати? Про […]

18:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро

Програма «Доступні ліки»: які медичні препарати можуть отримати ВПО

Ліки відіграють критичну роль у збереженні та поліпшенні здоров’я людини, забезпечуючи ефективні засоби для лікування хвороб, полегшення симптомів і профілактики захворювань. Тож, які медичні препарати […]

16:35, 15.09.2024 Буянова Єва

Артснаряди калібру 155-мм: в Україні стартувало власне виробництво

Артснаряди та їх виробництво стане кроком до посилення обороноздатності країни та зменшення залежності від імпортних постачань. Новий проєкт допоможе не лише підвищити ефективність артилерійських підрозділів, […]

14:30, 15.09.2024 Буянова Єва

Що почитати вільногірцям восени: топ-5 книжок для настрою 

Осінь – ідеальний час для читання, коли прохолодні вечори просякнуті затишком, а література стає найкращим супутником. Ми зібрали для вас добірку осінніх книжок, які допоможуть […]

12:30, 15.09.2024 Буянова Єва

Срібні та золоті медалі кануть у небуття: Верховна рада пропонує позбутися радянського досвіду

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував скасувати вручення золотих та срібних медалей випускникам шкіл. Більше уваги має приділятися якісному навчанні учнів […]

16:38, 14.09.2024 Буянова Єва