Що таке виконавчий комітет міської ради й чому важливо стежити за його роботою

Марія Макарович 17:02, 24 Липня 2024
Виконавчий комітет міської ради
Виконавчий комітет міської ради/ фото Вільногірськ IN.UA

У системі місцевого самоврядування Вільногірської міської ради, як і в інших містах України, важливу роль відіграє виконавчий комітет. Це постійний орган, який створюється міською радою для здійснення виконавчих функцій і повноважень. Він залучений до розробки бюджету, планування витрат громади та багатоінших активностей, які впливають на функціонування Вільногірська. 

Редакція Вільногірськ IN.UA розповість детальніше про те, що робить виконавчий комітет, як мешканці можуть впливати та відстежувати його роботу, а також чому важливо розуміти, що це за орган.

Виконавчий комітет міської ради

На початку липня на сайті Вільногірської міської ради опублікували Рішення щодо затвердження кандидатури директора Вільногірської центральної міської лікарні Ігоря Яцевича до складу виконавчого комітету міської ради. Кандидатури до складу цього комітету вносить міський голова, який є одночасно й головою виконавчого комітету. Але затвердження нових членів відбувається рішенням міської ради. Інколи розібратися з тим, за що відповідає міська рада, голова громади, виконавчий комітет чи органи є складною задачею. А незнання процесів породжує простір для маніпуляцій. Тому, мешканцям міста важливо розуміти, який розподіл обов’язків та відповідальності існує в органах місцевого самоврядування. Це дозволить не тільки ефективніше моніторити їх діяльність та ефективність роботи, а й надасть розуміння, як самі мешканці можуть впливати на життя громади. 

Відмінності між головою, депутатами та виконавчим комітетом громади

Голова громади — це виборна посада. Тобто, людину на цю позицію обирають мешканці шляхом голосування. Ця особа контролює всі етапи підготовки, ухвалення рішень та їх реалізації. Голова отримує заробітну плату та не може здійснювати іншу професійну діяльність, крім наукової, творчої, викладацької або медичної діяльності.  

Депутатський корпус складається з депутатів міської ради, які обираються громадянами на місцевих виборах. Депутати представляють інтереси своїх виборців, розробляють і приймають рішення, беруть участь у роботі комісій та сесій міської ради. Вони працюють на громадських засадах та можуть мати іншу професійну діяльність й отримувати від неї дохід. 

Виконавчий комітет — це орган міської ради, який реалізує прийняті рішення та забезпечує їх виконання. Він працює під керівництвом міського голови й виконує адміністративні, управлінські та виконавчі функції. Важливою сферою діяльності виконкому є організація надання житлово-комунальних послуг, контроль за їх якістю та дотриманням відповідних стандартів. Комітет також забезпечує реалізацію соціальних програм, надання соціальної допомоги, підтримку вразливих верств населення та організацію соціальних послуг. Співпраця з правоохоронними органами для забезпечення громадського порядку, профілактики правопорушень та організації роботи патрульних служб також є важливим аспектом діяльності цього органу.

Як впливати на роботу виконавчого комітету

Стеження за роботою виконавчого комітету є важливим аспектом активного громадянства. Прозорість діяльності виконкому сприяє зменшенню корупційних ризиків і підвищенню ефективності управління. Громадяни мають право знати, як витрачаються бюджетні кошти, які рішення приймаються виконавчим комітетом та як вони впливають на життя громади. 

Мешканці Вільногірської громади можуть отримати на сайті міської ради інформацію про проєкти та самі рішення виконавчого комітету. Треба пам’ятати, що цей орган є підзвітним міській раді. Тому, у випадку наявності обґрунтованих причин щодо необхідності скасування певного рішення, є можливість звернутися до депутатів громади зі своїми пропозиціями та аргументами. 

Крім того, мешканці можуть брати участь у громадських слуханнях, де обговорюються важливі питання місцевого значення. Це дає змогу висловити свої думки, пропозиції та зауваження щодо рішень, які плануються до прийняття. Таку інформацію зазвичай можна знайти на офіційному сайті ради у розділі новин. 

Також громадяни можуть звертатися до виконавчого комітету зі своїми пропозиціями та зверненнями, використовуючи електронну пошту, офіційні вебсайти або особисті прийоми. Вільногірці ще можуть користуватися правом доступу до публічної інформації. Це дозволяє отримувати інформацію про діяльність виконавчого комітету, бюджетні витрати та інші важливі аспекти управління містом.

Склад виконавчого комітету 

До складу виконавчого комітету Вільногірської міської ради обов’язково входять міський голова, секретар ради та старости. Ще членами комітету можуть стати заступники голови, керівники деяких структурних підрозділів ради та інші посадові особи, визначені міською радою. Виконком також може залучати до своєї роботи експертів та консультантів або інших осіб, яких подає голова на розгляд сесії міської ради.

Під час написання статті про сайт Вільногірської міської ради, редакція не змогла знайти у вільному доступі список членів виконавчого комітету. Втім, наразі цей список можна продивитися у розділі «Виконавчий комітет». У ньому можна знайти не тільки представників міської ради, але й працівників комунальних підприємств або ТОВ. Це можна вважати позитивним моментом. Адже, для уникнення впливу голови на діяльність цього органу, важливо, щоб серед членів комітету не переважали представники різних структурних підрозділів міської ради та заступники самого голови. У Вільногірську ця рекомендація реалізована на практиці. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 18:30, 16 Вересня 2024
Державний грант на навчання
фото ілюстративне / Pexels

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати?

Про це повідомляє Міністерство освіти й науки України.

Такий проєкт — це можливість для абітурієнтів, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень на рік для покриття частини вартості навчання. 

Зазначимо, умови для вступу на бюджет не змінилися. Держава повністю оплачує навчання.

Для отримання гранту абітурієнт повинен: 

  • Вступати на бакалавра (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;
  • Вступати на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • Мати результати НМТ з будь-яких двох предметів: з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня у розмірі 15 тисяч гривень) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня у розмірі 25 тисяч гривень).

Студенти першого року навчання можуть подати до МОН заяву встановленої форми про надання державного гранту через мобільний застосунок Дія з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року.

Що потрібно для отримання грантів? Детальна інструкція:

  • Щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та вибрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника. 
  • Якщо вступник/-ця відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті. 
  • Після успішного зарахування на бажану програму, студент/-ка має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО) в період з 15 вересня до 31 жовтня 2024 року. 
  • Обробивши заяву, студента/-ку поінформують про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням відповідної суми. Зазначимо, що грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.
  • Після схвалення вашої грантової заявки потрібно буде через мобільний застосунок «Дія» пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію; обрати в мобільному застосунку “Дія” послугу з отримання гранту. Далі необхідно відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту.
  • Якщо вступник/-ця є неповнолітнім/-ньою, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.

«Нова система фінансування – це про принцип «гроші ходять за студентом». Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій. Це революційний крок для української системи вищої освіти», – зазначив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Крім того, розмір гранту може бути вищий, в залежності від обраної спеціальності та галузі знань. Коефіцієнти для яких надали в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Поки проєкт є тестовим. Його робота дасть можливість запроваджувати державні гранти вже на законодавчому рівні. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Горять ліси та бази відпочинку: пожежа у Єлизаветівці, що у Петриківській громаді

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 17:30, 16 Вересня 2024
Триває гасіння пожежі
лісова пожежа / фото ДСНС Дніпропетровщини

Площа пожежі охопила 15,1 гектара лісових масивів. Від вогню також постраждали бази відпочинку неподалік Блакитних озер. На місці працюють рятувальники.

Про це повідомляє головне управління ДСНС у Дніпропетровській області.

На місці продовжують працювати понад 50 рятувальників та залучено 10 одиниць спецтехніки ДСНС. Також на місці й пожежні машини відомчої пожежної охорони філії «Східний Лісовий офіс», де 20 фахівців Курилівського лісництва ліквідовують вогонь. До допомоги долучилася й Національна гвардія України. 

Як повідомили нам у філії “Східного лісового офісу ДП “Ліси України”, причина пожежі – підпал сухої трави на подвір’ї. 

ГУ Національної поліції повідомило, що дорога поблизу села Єлизаветівка перекрита з обох сторін, поки триває гасіння пожежі. Поліціянти забезпечують регулювання дорожнього руху для об’їзду небезпечної ділянки дороги.

До того ж на місці працюють групи швидкого реагування патрульної поліції Петриківського району, працівники відділення поліції № 10 Дніпровського районного управління поліції та поліцейські офіцери громади Дніпропетровщини.

Роботу вогнеборцям ускладнюють сильні пориви вітру, проте, станом на 17:15 вогонь вдалося локалізувати.

Читайте також:

Підписуйтесь

Гранти від держави: від 15 тисяч отримають студенти на навчання

Цьогоріч абітурієнти, які здобуватимуть вищу освіту на контрактній основі, можуть отримати державний грант, що частково покриває вартість навчання. Що це? Та хто може отримати? Про […]

18:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро
Триває гасіння пожежі

Горять ліси та бази відпочинку: пожежа у Єлизаветівці, що у Петриківській громаді

Площа пожежі охопила 15,1 гектара лісових масивів. Від вогню також постраждали бази відпочинку неподалік Блакитних озер. На місці працюють рятувальники. Про це повідомляє головне управління […]

17:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро

Італія допомагатиме відновлювати українську енергетику

На зустрічі з міністром енергетики Германом Галущенко представник міністра закордонних справ Італії Давіде Ла Чечіліа запевнив, що країна буде посилювати підтримку України для відновлення об’єктів […]

15:30, 16.09.2024 Бойцун Дмитро
Тренінг з навичок першої медичної допомоги 

Вивчення алгоритму M.A.R.C.H: вільногірці опановували навички першої медичної допомоги 

На вихідних пройшов тренінг, де жителі міста вчилися надавати першу допомогу у надзвичайних ситуаціях. Практикум показав лікар сімейної медицини Олексій Сєров, а організувала його редакція […]

Змагання Вільногірська

Шквал емоцій, боротьба та перемога: у Вільногірську пройшли змагання з настільного тенісу та боксу

У суботу, 14 вересня, до Дня фізичної культури та спорту України у спортивному комплексі «Авангард» пройшли змагання з боксу та настільного тенісу. На змаганнях побували […]