Глінтвейн: історія напою і найкращий рецепт для зимових вечорів

Єва Буянова 14:30, 7 Грудня 2024
Глінтвейн/ фото ілюстративне, Freepik

Глінтвейн — напій, який зігріває не лише тіло, а й душу. Його аромат спецій і теплого вина асоціюється із затишними зимовими вечорами та святковою атмосферою. Але чи знаєте ви, що історія глінтвейну сягає кількох століть? Дізнайтеся, як цей напій з’явився, завоював популярність у світі та навчіться готувати його вдома за класичним рецептом!

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала цікаві факти про глінтвейн та публікує рецепт смачного напою.

Історія створення глінтвейну

Створення глінтвейну приписують давнім римлянам, які ще до початку нашої ери додавали до червоного вина кардамон, корицю та гвоздику. Однак через теплий середземноморський клімат вино в ті часи не нагрівали, а спеції використовували здебільшого як символ розкоші та достатку.

У 16 столітті, завдяки торгівлі з Індією, прянощі стали доступнішими для широких верств населення. Це стало можливим завдяки зусиллям іспанських та британських мореплавців. Саме в цей період почали з’являтися рецепти глінтвейну в його сучасному вигляді — з нагрітим вином. Цікаво, що за сотні років цей напій майже не зазнав змін.

Рецепт глінтвейну

Інгредієнти: 

  • сухе червоне вино – 0,7 літра;
  • мед – 1 столова ложка;
  • кориця – 1 дрібка;
  • кардамон – 1 дрібка;
  • мускатний горіх – 1 дрібка;
  • гвоздика – 6 штук;
  • перець чорний запашний – 5 горошин;
  • лимон – 0,5 штуки.

Приготування: 

Вилити вино в термостійку ємність (скляну або емальовану каструлю) і поставити на вогонь. У процесі нагрівання додати мед і спеції, а також свіжовичавлений лимонний сік. Помішувати вміст ємності до зникнення піни, що з’являється через спеції. Потім вимкнути вогонь і залишити напій на 15 хвилин під щільною кришкою.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова