Кутя — традиційна різдвяна страва, яка об’єднує родини за святковим столом. Однак у кожному регіоні України її готують по-своєму: десь додають мак і мед, а десь — горіхи, узвар чи навіть родзинки. Як змінюються рецепти куті від Заходу до Сходу та що робить її особливою в кожному куточку країни — дізнавайтеся у нашому матеріалі.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала рецепти куті з різних регіонів.
Київська кутя
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці;
- чотири склянки води;
- 100 грамів маку;
- 100 грамів родзинок;
- жменя горіхів;
- 2–3 столові ложки меду або на смак.
Приготування:
Склянку пшениці залийте на ніч чотирма склянками води. Вранці злийте воду та залийте новими чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні годину до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.
Мак залийте водою, доведіть до кипіння та варіть 20 хвилин, поки вода повністю не випарується. Перетріть варений мак у м’ясорубці, кавомолці або ступці. Подрібніть горіхи.
Додайте у варену пшеницю мак, родзинки, горіхи та теплий мед. Ретельно все перемішайте та подавайте на стіл.
Донецька кутя
Інгредієнти:
- склянка рису;
- вишні з компоту або консервовані у власному соку (можна замінити узваром);
- горіхи (на вибір: волоські, мигдаль тощо);
- вишневий сік або узвар для заправки.
Приготування:
Відваріть склянку рису. Зваріть компот із вишень або використайте вишні, консервовані у власному соку. За бажанням компот можна замінити узваром. Готовий рис змішайте з ягодами з компоту, додайте подрібнені горіхи та заправте вишневим соком або узваром. Головне — не перестаратися з рідиною: кутя не повинна «плавати».
Луганська кутя
Інгредієнти:
- цукати для прикрашання;
- мед для заправки;
- горіхи – на вибір (волоські, фундук тощо);
- жменя родзинок;
- 2-3 чайні ложки маку та цукру для перетирання;
- 1 склянка рису.
Приготування:
Відваріть рис і дайте йому охолонути. Мак перетріть з двома-трьома чайними ложками цукру. Змішайте охолоджений рис з перетертим маком, родзинками, подрібненими горіхами та медом. Готову кутю прикрасьте цукатами перед подачею на стіл.
Лемківська кутя
Інгредієнти:
- 7 грамів сухих дріжджів;
- 40 грамів цукру;
- дрібка солі;
- 300 грамів борошна;
- 150 мілілітрів води;
- 3 столові ложки меду;
- 100 грамів маку;
- 100 грамів родзинок;
- 2 столові ложки цукру;
- 125 мілілітрів води (для заправки).
Приготування:
Приготування бобальок:
У теплу воду додайте цукор і дріжджі, перемішайте, потім додайте борошно та замісіть тісто. Залиште його на 20 хвилин. Після цього вимісіть тісто руками, змоченими в олії, і знову залиште на 20 хвилин. Потім сформуйте з тіста 18–20 невеликих кульок, викладіть їх на деко, застелене пергаментом, і випікайте в духовці при 180°C близько 25 хвилин до золотистого кольору.
Приготування куті:
Готові бобальки викладіть на сито та ополосніть окропом, щоб вони стали м’якими. Мак промийте, варіть на повільному вогні 30 хвилин, а потім подрібніть у блендері або м’ясорубці разом із цукром до появи “молочка”. Мед розмішайте в теплій воді та додайте до маку. Залийте бобальки медово-маковою заправкою, посипте родзинками й дайте настоятися три години. Після цього подавайте на стіл.
Читайте також:
- Кутя на Святвечір: традиційні рецепти та секрети приготування
- 12 обов’язкових страв на Різдво: що має бути на святковому столі
Підписуйтесь