Українці стали втричі частіше звертатися з питань психічного здоровʼя до сімейного лікаря

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 17:27, 23 Жовтня 2024
психічного здоровʼя
фото ілюстративне / Pexels

За девʼять місяців 2024 року до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, з питань психічного здоровʼя, звернулися 353 тисячі пацієнтів, із них 54,4 тисячі — діти до 18 років. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Найчастіше українці зверталися з наступних причин:

  • Відчуття тривоги/нервування/напруженості;
  • Порушення сну;
  • Психологічні симптоми/скарги інші;
  • Пригнічений настрій;
  • Дитяча поведінка/симптоми/скарги;
  • Гостра реакція на стрес;
  • Порушення памʼяті;
  • Зловживання тютюном;
  • Відчуття/поведінка роздратованість/злість;
  • Старість, відчуття/поведінка старої людини.

Відомо, що впродовж 2023 року такі послуги отримали близько 135 тисяч пацієнтів. Найбільше скаржилися жінки — понад 72 тисячі. Також внесені дані про звернення до лікарів «первинки» щодо скарг на психічне здоровʼя понад 18 тисяч дітей.

Щоб спростити маршрут пацієнта для отримання допомоги у сфері психічного здоровʼя, МОЗ України запровадили надання послуг з охорони психічного здоровʼя на первинному рівні меддопомоги. 

Для цього у листопаді 2022 року, в Програму медичних гарантій був доданий новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Читайте також:

Підписуйтесь

Як святкують Великдень в різних країнах

Єва Буянова 12:30, 12 Квітня 2025
Великдень в різних країнах/ фото ілюстративне, Pexels

Великдень — це свято, яке святкується по-різному в різних країнах світу. Від мовчання церковних дзвонів у Франції до яскравих карнавальних танців у Мексиці.  

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала традиції святкування Великодня з різних куточків світу. 

Франція

Основною традицією святкування Великодня у Франції є мовчання церковних дзвонів у період від Чистого четверга до Страсної суботи — на згадку про страждання Ісуса Христа. У неділю ж дзвони знову лунають, сповіщаючи про Воскресіння, і в цей момент французи вітають одне одного поцілунками й обіймами.

Іспанія

В Іспанії Великдень супроводжується унікальними традиціями. Однією з найпоширеніших є Великий хід, під час якого хлопчики несуть пальмове гілля, а дівчата — прикрашені цукерками пальмові гілочки. По завершенні ходи священник благословляє всіх дітей. Найвідоміший такий хід проходить у Севільї.

Румунія 

Від Чистого четверга у Румунії припиняються роботи та жінки стають до приготування традиційних страв, а саме паски, випеченого калача та великоднього ягняти. Також не забувають і про крашанки та писанки: існує схожа з Україною традиція створювати яйця з орнаментом. 

Бразилія

У цій країні на Великдень заведена традиція щодо дарування один одному шоколадних яєць з іграшками всередині, що загорнені в блискуче пакування. Тобто на святковий стіл обовʼязково ставлять солодке, а головною стравою є паска у формі хреста зі шматочками фруктів. 

Мексика

В Мексиці свято Великодня триває цілих 14 днів – Страснтй та Великодній тижні. Тут зазвичай проводять яскраві карнавали з вуличними танцями, феєрверками та святковими розвагами.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як приготувати італійську паску панетоне: рецепт

Єва Буянова 11:00, 12 Квітня 2025
Панетоне/ фото ілюстративне, Pexels

Панетоне — це святкова італійська паска з неймовірно ніжним, повітряним тістом і яскравим ароматом ванілі, меду та цукатів. Попри вишуканий вигляд, рецепт панетоне є дуже простим — достатньо трохи часу, тепла і натхнення.

Як приготувати італійську паску панетоне – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Для опари: 

  • 28 грамів дріжджів; 
  • 100 мілілітрів молока; 
  • 2 столові ложки борошна від загальної кількості; 
  • 2 столові ложки цукру від загальної кількості. 

Для тіста: 

  • 100 мілілітрів молока; 
  • 5 жовтків; 
  • 100 грамів цукру; 
  • 30 грамів меду; 
  • ваніль; 
  • 450 грамів борошна; 
  • 140 грамів вершкового масла; 
  • родзинки, шоколад та цукати за бажанням. 

Приготування: 

До теплого молока додати дріжджі, цукор та борошно, перемішати, накрити харчовою плівкою та залишити у теплі на 40–50 хвилин.

Коли опара вистоїться, додати до неї тепле молоко, жовтки, цукор, мед і ваніль, перемішати, всипати борошно та в процесі додавати м’яке вершкове масло. 

Замісити тісто протягом щонайменше 20 хвилин, поки воно не почне відставати від стінок миски. Ввести родзинки, ще раз перемішати, залишити тісто на 1 годину під харчовою плівкою, щоб воно піднялося. 

Викласти тісто у форми для випічки на третину висоти, залишити ще раз піднятися, прикрасити та випікати у розігрітій до 170 градусів духовці протягом 30–40 хвилин.

Гарячі панетоне проколоти знизу шпажками, підвісити догори дном і залишити остигати в такому положенні.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як святкують Великдень в різних країнах

Великдень в різних країнах

12:30, 12.04.2025 Єва Буянова

Молодь може отримати до 150 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу

Українці віком від 18 до 25 років можуть отримати фінансування для реалізації бізнес-ідей у межах урядової програми “Власна справа”. Про це повідомляє Вільногірський відділ Кам’янської […]

18:00, 11.04.2025 Дмитро Бойцун

У Кам’янському районі відкриється нове фермерське господарство: переможці програми “Грант для ветеранів та їх подружжя”

Державний центр зайнятості оголосив результати чергової хвилі відбору за урядовою програмою “Грант для ветеранів та їх подружжя”. За результатами розгляду заяв, поданих у період з […]

09:30, 10.04.2025 Дмитро Бойцун

Пенсії працюючим пенсіонерам перерахували автоматично: хто отримав підвищення з квітня

З 1 квітня 2025 року в Україні відбувся автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які продовжують працювати. Про це повідомляє Вільногірська міська рада. Перерахунок стосувався тих […]

12:03, 09.04.2025 Дмитро Бойцун