Наразі Україна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії через те, що росіяни постійно обстрілюють енергетичну інфраструктуру. Зберігання харчових продуктів в умовах відключення світла може бути викликом, особливо влітку, бо їжа псується швидше.
Як безпечно зберігати їжу пояснює Дніпропетровський центр контролю та профілактики хвороб.
Як зберігати їжу у блекаут
В умовах тривалих відключень електроенергії, коли не працюють холодильники, варто дотримуватися декількох правил, щоб зберегти їжу свіжою.
Варто зазначити. що зіпсовані продукти можуть призвести до отруєння.
Так у літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Як підготуватися до зберігання продуктів у блекаут:
- заздалегідь можна сформувати запас льоду (варто тримати у морозильній камері декілька пакетів з льодом);
- підготувати запас консервів та сухих продуктів (продукти, які не потребують охолодження: консерви, сухофрукти, горішки, крупи);
- можна купити холодильні елементи (їх необхідно тримати у морозильній камері, а коли потрібно — використовувати в охолоджувальних боксах чи термосумках).
Що робити, коли вимкнули електроенергію:
- можна використовувати лід та холодильні елементи (використання сухого льоду може збільшити тривалість зберігання продуктів до двох діб);
- варто рідше відкривати холодильник.
Повернули «світло» — перевірка продуктів
Перед тим як повертати продукти у працюючий холодильник, варто звернути увагу на наступні нюанси:
- продукти, які зберігалися при температурі вище 4 градусів понад дві години, можуть вже бути небезпечними для здоров’я;
- продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах краще викинути.
Читайте також:
- Овочі та фрукти: скільки їсти, щоб бути здоровим
- Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика захворювання
Підписуйтесь