Як підрізати квіти: тюльпани, лілії та півонії

Єва Буянова 12:30, 26 Квітня 2025
Підрізання квітів/ фото ілюстративне, Pexels

Правильне підрізання квітів — запорука їхньої тривалої свіжості. Один необережний рух ножем або забута зміна води у вазі можуть скоротити життя навіть найміцнішого букета. Розповідаємо, як доглядати за тюльпанами, ліліями, півоніями та іншими квітами, щоб вони довше тішили око.

Як підрізати квіти – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Підрізання квітів: поради

Щоб квіти довше зберігали свіжість у вазі, важливо правильно обрізати стебла. Ось кілька основних правил, яких варто дотримуватись:

  1. Зріз під кутом. Стебла слід обрізати під кутом приблизно 45 градусів. Такий зріз збільшує площу поглинання води, що допомагає рослинам краще зволожуватись.

  2. Гострий інструмент. Використовуйте добре наточений ніж або секатор. Тупі інструменти можуть пошкодити тканини стебла, що ускладнить доступ води.

  3. Обрізка у воді. Під час зрізання тримайте стебло під водою. Це запобігає потраплянню повітря у капіляри, що може створити повітряну пробку і перекрити надходження вологи.

Винятки з правил для окремих видів квітів:

  • Хризантеми та бузок. Їх не потрібно точно зрізати — краще акуратно відламати кінчик стебла. Це збільшить площу поглинання води.

  • Тюльпани, іриси, лотоси, гіацинти. У них водянисті стебла. Щоб уникнути закупорки капілярів, слід зробити кілька проколів уздовж стебла.

  • Лілії та гортензії. Після обрізки їх варто на кілька секунд потримати над розігрітою сковорідкою, а вже потім ставити у воду.

  • Півонії. Ці квіти дуже тендітні, тому зрізати їх потрібно особливо обережно, використовуючи виключно гострий інструмент.

Як часто потрібно підрізати квіти 

У цілому, оновлювати зрізи на стеблах слід кожні 2–4 дні, обрізаючи приблизно на 2–3 см. Для квітів, які особливо чутливі до бактеріального ураження, цю процедуру варто проводити щодня. Водночас не забудьте регулярно змінювати воду у вазі.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Ветерани та ветеранки можуть отримати компенсацію автоцивілки через Дію

Анастасія Гришкова 12:50, 23 Грудня 2025
Автоцивілка / ілюстративне фото

В Україні ветерани та ветеранки, які оформили обов’язкове страхування автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ) у 2025 році з ветеранською пільгою, можуть подати заявку на компенсацію вартості полісу через застосунок Дія.

Про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів.

Хто може отримати компенсацію

  • мають посвідчення ветерана в Дії (УБД або ОІВВ);
  • вік 18 років і старше;
  • РНОКПП верифікований у Дії;
  • договір автоцивілки укладений після 1 січня 2025 року з використанням ветеранської пільги;
  • договір чинний на момент подачі заявки;
  • автомобіль не використовується для бізнесу чи перевезень;
  • об’єм двигуна до 2500 см³ або електродвигун до 100 кВт.

Як подати заявку

  1. Зайти у застосунок Дія.
  2. Перейти у розділ “Ветеран PRO”.
  3. Обрати послугу “Компенсація автоцивілки”.
  4. Вказати пільговий договір.
  5. Обрати або створити Дія.Картку.
  6. Дочекайтесь результату обробки заявки.

Зазначається, що обов’язкова автоцивілка відповідає європейським стандартам безпеки та захищає всіх учасників дорожнього руху. Для ветеранів та ветеранок 50% вартості полісу покриває страхова компанія як пільгу, а 50% компенсує держава.

Читайте також:

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

Єва Буянова 14:00, 22 Грудня 2025
12 традиційних страв на Святвечір/ фото ілюстративне, Pexels

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості та щастя. 

Редакція Вільногірськ IN.UA зібрала підбірку з 12 святкових страв та розтлумачила значення кожної з них. 

Кутя

Кутя є основною стравою та головним символом різдвяного столу. Саме її першою кладуть на стіл. Вона символізує відродження життя та циклічність природи. Так само, як зерно, посіяне в землю, проростає новим життям, кутя символізує оновлення, надію на рясний урожай і нерозривний зв’язок із предками.

Мак

Символ достатку, розмаїття та оберегу: за народними уявленнями, нечиста сила не здатна зашкодити людині, доки не перелічить усі макові зернини, а це нездійсненно. Саме тому мак вважають потужним захистом і додають до святкових страв як обрядовий інгредієнт.

Узвар

Узвар – це не просто напій. Це символ життя, подарованого Богом людям, родинного зв’язку, духовного очищення та надії на майбутнє. Він об’єднує пам’ять про предків, турботу про нинішніх і віру у щасливе майбутнє.

Пісний борщ

У християнському тлумаченні борщ на Різдво через його колір асоціюють із невинно пролитою кров’ю вифлеємських немовлят, яких, за біблійною історією, наказав убити цар Ірод після народження Ісуса Христа.

У інших джерелах, а саме у давнішому значенні, його вважають символом життєвої сили та миром у родині. 

Тому пісний борщ на Святвечір — це одночасно символ життя і нагадування про його крихкість.

Голубці без мʼяса

Голубці — страва, що символізує Божу любов і захист. Пісна начинка, загорнута в капустяний лист, уособлює тепло, турботу та опіку, з якими родина входить у різдвяний час.

Вареники

В першу чергу, вареники є символом достатку та добробуту. Саме тому їх готують з різноманітними начинками, що підкреслює багатство і щедрість святкового столу.

Тушкована капуста

Тушкована капуста на різдвяному столі — символ життя й достатку, корінням який тягнеться до дохристиянських вірувань про родючість землі та силу природи. Водночас ця пісна страва уособлює смирення, духовну чистоту та тепло родинного вогнища, нагадуючи про Божу благодать і злагоду в домі в святкові дні. 

Запечена риба

Риба вважається чистою стравою і на різдвяному столі символізує побажання здоров’я та добробуту для всієї родини.

Пампушки

На різдвяному столі пампухи символізують радість та свято. Горіхова начинка означає щастя та вдачу, мак символізує багатство, часник та сіль – здоровʼя, а цукор та варення – веселощі, легкість та радість. Також всередину пампуха можна покласти монету, що буде символізувати успіхи у фінансах. 

Бобові

Бобові є символом родючості та достатку. Вони демонструють, як з однієї маленької зернини народжується ціла рослина з безліччю плодів.

Гриби

В більш давньому значенні гриби є стравою памʼяті про предків та звʼязок поколінь. У християнському тлумаченні – подвійна природа Ісуса Христа, яка поєднує божественне та земне. 

Каша

Одна з найдавніших страв української кухні символізує єднання з душами предків, здоровʼя та силу. У багатьох регіонах вона була не просто стравою, а цілим обрядом для зміцнення родинного звʼязку. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Ветерани та ветеранки можуть отримати компенсацію автоцивілки через Дію

В Україні ветерани та ветеранки, які оформили обов’язкове страхування автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ) у 2025 році з ветеранською пільгою, можуть подати заявку на компенсацію вартості полісу […]

12 традиційних страв на Святвечір

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості […]

14:00, 22.12.2025 Єва Буянова
Новорічні фільми для вивчення англійської

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та […]

16:00, 21.12.2025 Єва Буянова
Українські колядки для дорослих та дітей

Українські колядки для дорослих та дітей: підбірка

У різдвяні дні колядки знову збирають родини разом – від найменших до дорослих. У сучасному світі вони залишаються не лише традицією, а й допомагають зберегти […]

12:00, 21.12.2025 Єва Буянова
У якому кольорі зустрічати 2026 рік

У якому кольорі зустрічати 2026 рік: як залучити успіх та гроші 

Згідно зі східним календарем, 2026 є роком Вогняного Коня. Деякі кольори можуть посилити його стихію та настрій, а інші – загасити і стримати внутрішню енергію. […]

16:00, 20.12.2025 Єва Буянова