Як змінювалися назви вулиць Вільногірська за 68 років його існування

Наталія Філоненко 16:44, 28 Лютого 2024
Вул. Центральна, Вільногірськ
Вулиця Центральна у Вільногірську/ фото Вільногірськ IN.UA

12 серпня 1956 року заклали фундамент першого двоповерхового будинку у місті. Цю дату почали вважати днем народження Вільногірська. Вулиці міста називали на честь відомих містян, козаків та інших видатних постатей. 

Історію вулиць Вільногірськ IN.UA розповів історик та краєзнавець Володимир Смирнов.

Перші вулиці Вільногірська 

Мені б хотілося розповісти про історію перших вулиць Вільногірська. В них є цікава інформація. Можливо, дехто з мешканців забув про деякі факти. А от для нових мешканців буде корисно знати про наші вулички

Володимир Смирнов // історик

На території сучасного Вільногірська раніше був степ, глибокі байраки та височів курган, який місцеві називали «грецькою могилою».

З початком будівництва гірничо-металургійного комбінату почали будувати робітниче селище, проте згодом з’явилося місто, розповідає історик Смирнов. Будинки та вулиці будували серед степу, саме тому перша вулицю назвали Степовою. А офіційна адреса містоутворювального підприємства ГМК стала Степова 1.

Далі по вулиці Степовій розташувалися управління механізованого будівництва №6 та управління «Дніпрометалургбуд». Будівельники цих підприємств брали участь у будівництві комбінату та міста в цілому.

Від Степової взяли свій початок багато вулиць, зокрема Молодіжна, яка раніше мала назву Ленінського комсомолу. А мешканці міста її називали Ленком.

На маленькій вулиці Ентузіастів проживали молоді будівельники міста.

Далі — Дніпровська. Наразі вона зветься вулицею ім. В. Варена. Першого директора комбінату, який 25 років очолював підприємство.

Я думаю, що не всі у місті згадають яка це вулиця і де вона розташована

Володимир Смирнов // історик

На вулиці Дніпровській проживав Володимир Мамонтов, якого вважають першим зодчим міста. А наразі на цій вулиці проживає Олександр Волощук, який є одним з ініціаторів вшанування пам’яті Віктора Варена у назві вулиці. Олександр Волощук обіймав посаду заступника директора комбінату соціальних питань, а згодом був міським головою Вільногірська.

За всі добрі справи, які здійснив Олександр Волощук, він був нагороджений відзнакою за заслуги перед містом

Володимир Смирнов // історик

На вулиці імені В.Варена знаходиться виконавчий комітет Вільногірської міської ради. В цій будівлі раніше був гуртожиток для будівельників, а також управління тресту «Дніпротяжбуд», який з 1956 по 1960 рік займався будівництвом міста та комбінату. 

Вулиця В.Варена у Вільногірську
Вулиця В.Варена у Вільногірську/ фото архів Володимир Смирнов

Як змінювалися назви вулиць Вільногірська

На вулиці Гірняків у приватних будинках жили працівники комбінату, автотранспортного підприємства та інших установ міста. Серед них перший директор комбінату Віктор Варен, перший головний інженер Василь Задорожний та перший начальник збагачувального виробництва Серафим Клапцов.

Вулиця Центральна, яка простяглася від Степової аж до виїзду з міста, раніше називалася вулицею Леніна. Вона проходить через центр Вільногірська. На вулиці розташовані навчальні заклади, спортивний комплекс, магазини. Колись на Центральній жив Олександр Кушнарьов, який і назвав місто Вільногірськом у 1958 році.

У двоповерхових будинках по вулиці Будівельників жили працівники комбінату, вчителі та лікарі, працівники торгівлі, а також перший керманич Вільногірська Онуфрій Кошик.

Між вулицею Будівельників та Садовою розміщувалося тимчасове житло — бараки без зручностей. А от вже на вулицях Садова, Хмельницького, Кобзаря, Зелена, Гоголя, Шевченка та Криничанська приватні будинки для себе зводили будівельники міста, серед них Михайло Парамонов та Яків Кучеренко.

Бараки у Вільногірську
Бараки між вулицями Будівельників та Садовою/ фото архів Володимир Смирнов

В лютому 2016 року вулицю Жовтневу, яка пролягає від Промислової до міської лікарні, перейменували ім’ям Юрія Устенка.

Місцеві жителі віддали шану таким чином лікарю від Бога. Він був відзначений за заслуги перед містом. Людина, яку глибоко шанували та любили в місті за тисячі врятованих життів. Люди, які до нього зверталися, завжди отримували від нього пораду і допомогу

Володимир Смирнов // історик

Вільногірськ 1961 рік
Перехрестя вулиць Жовтневої (Імені Ю.М.Устенка) та Леніна (Центральної). Зліва будівництво лікарні 1961 рік/ фото архів Володимир Смирнов

Перейменування вулиць Вільногірська

Цьогоріч, рішенням депутатів міської ради, у Вільногірську перейменували дві вулиці. Гагаріна тепер зветься вулицею Захисників України, а от Кошового — Яблунева. 

Перейменували також і вулиці у селищах Вільногірської громади. Так у селі Кринички з’явилася вулиця Квітнева замість Суворової.

У селищі Доброгірське у Квітневу перейменували вулицю Ломоносова.

У селі Дмитрівка вулицю 40 років Перемоги стали називати вулицею Перемоги, Гагаріна – Дружбою, Рудніченка – Виноградною.

У міськраді повідомляють, вулицю Гагаріна у селі Посуньки теж планують перейменувати, проте наразі ще не визначилися з назвою. Серед пропонованих — Посуньківська або Посунчанська. Пропозиції винесуть на розгляд місцевих мешканців.

Аби відтворити історію Вільногірська, у міській бібліотеці збирають відомості про місто. Смирнов закликає ділитися фотографіями, речами минулого століття та фактами про Вільногірськ. 

Ми будемо раді вашому внеску. Ми їх збережемо задля того, щоб наші діти та онуки знали й шанували наш край

Володимир Смирнов // історик

Історик Володимир Смирнов
Володимир Смирнов показує карту Дніпропетровської області/ фото Вільногірськ IN.UA

Читайте також:

Вільногірськ живе тут –  підписуйтесь на наш Facebook та Telegram

Вільногірськ прощався з Героєм: Сергій Жукотинський загинув, захищаючи Україну

Наталія Москаленко 19:04, 22 Жовтня 2024
Сергій Жукотинський загинув
Сергій Жукотинський загинув / фото: Вільногірськ IN.UA

Сергій Жукотинський загинув у районі населеного пункту Первомайське Покровського району Донецької області, до останнього боронячи свою рідну країну. Про його смерть стало відомо 17 жовтня 2024 року від командира військової частини, в якій служив Сергій. До цього він вважався зниклим безвісти.

Більше на Вільногірськ IN.UA.

Вшанувати пам’ять захисника України прийшли рідні, побратими, близькі та знайомі, а також небайдужі мешканці міста. На площі Палацу культури й спорту лунали плач і скорбота за загиблим.

«Пам’ятаю, як він постійно сидів на останніх партах і був дуже веселим хлопцем. Завжди усміхався», — розповіла його колишня однокласниця Катя.

Сергія призвали на службу у вересні 2023 року. Він був гранатометником в одному з батальйонів ЗСУ та захищав Бахмут, Авдіївку та Куп’янськ.

«Загинув як герой і до кінця залишався вірним Незалежній Україні», — сказав міський голова Вільногірська Володимир Василенко.

В наступному році Сергію мало б виповнитися 24 роки. Він навчався у загальноосвітній школі №5 і закінчив її в 9 класі. Потім вступив до Криворізького автотранспортного коледжу на спеціальність «Механік автотранспорту». Працював водієм у ЦГТТ філії «ВГМК» АТ «ОГХК», а згодом — водієм-далекобійником.

Редакція Вільногірськ IN.UA приносить щирі співчуття рідним загиблого. Вічна пам’ять нашому Герою.

Читайте також:

Підписуйтесь

У Кам’янському районі мешканці 7 сіл залишаться без газу

Дмитро Бойцун Бойцун Дмитро 17:30, 22 Жовтня 2024
Припинення газопостачання
фото ілюстративне / Pexels

Задля уникнення перебоїв з опаленням у зимовий період, припинення газопостачання та планові роботи на газорозподільних мережах проведуть раніше. Вони почнуться сьогодні та триватимуть до 25 жовтня.

Про це повідомляє Дніпропетровська філія “Газмережі”.

Буде припинено газопостачання у селах Кам’янського району:

  • Саксагань;
  • Саївка;
  • Терно-Лозуватка;
  • Іванівка;
  • Чумаки;
  • Тернувате;
  • Долинське.

Припинення газопостачання має тимчасовий характер. У філії “Газмережі” звернулись до мешканців громад з проханням надати необхідний доступ до газорозподільчого обладнання.

“Прохання до споживачів блакитного палива даних сіл перекрити крани на вводах та перед газовими приладами. Просимо забезпечити доступ працівникам Дніпропетровської філії «Газмережі» до приміщень та територій, де розташоване газове обладнання, для проведення комплексу робіт з відновлення газопостачання.”, – зазначили в “Газмережі”.

Читайте також:

Підписуйтесь

Вільногірськ прощався з Героєм: Сергій Жукотинський загинув, захищаючи Україну

Сергій Жукотинський загинув у районі населеного пункту Первомайське Покровського району Донецької області, до останнього боронячи свою рідну країну. Про його смерть стало відомо 17 жовтня […]

У Кам’янському районі мешканці 7 сіл залишаться без газу

Задля уникнення перебоїв з опаленням у зимовий період, припинення газопостачання та планові роботи на газорозподільних мережах проведуть раніше. Вони почнуться сьогодні та триватимуть до 25 […]

17:30, 22.10.2024 Бойцун Дмитро

Сонце стало причиною ДТП в центрі Вільногірська

Сьогодні сталася аварія у центрі міста, неподалік від Палацу культури і спорту. Зіткнулися два автомобілі. На щастя, обійшлося без постраждалих. Журналісти Вільногірськ IN.UA стали свідками […]

Майже 85% шкіл Дніпропетровщини перевели в офлайн та змішаний формати

До Дніпропетровської ОВА завітав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Основною темою засідання була організація навчального процесу в умовах війни. Про це повідомляє голова […]

14:00, 22.10.2024 Бойцун Дмитро

Борщовий набір у Вільногірську: ринок чи супермаркет – де вигідніше?

У пошуках найсмачнішого борщу ми вирішили дослідити, де найкраще придбати продукти у Вільногірську. Наша розвідка охоплює три популярні місця: супермаркети АТБ і Маркетопт, а також […]