За даними ВООЗ, середнє споживання натрію оцінюється у 4310 мг натрію на день. Це еквівалентно 10,78 г солі на день. ВООЗ повідомляє, вживання такої кількості солі призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку.
Про це йдеться на офіційній сторінці МОЗ України.
Чому варто зменшити кількість вживання солі
Дослідженням, яке провели у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей, зокрема:
- діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу;
- молодші школярі – 7,4 г;
- підлітки – 9,2 г.
Варто зазначити, що більшість солі людина отримує з оброблених продуктів, безконтрольно досолюючи їжу.
Зменшення кількості солі у раціоні вплине на:
- зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань: обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини;
- запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності: солоний раціон сприяє затримці води в організмі та збільшує навантаження на нирки;
- збереження кісткової тканини: надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу;
- профілактика ожиріння: зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги;
- покращення смакових відчуттів: зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків;
- підтримка загального здоров’я: збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.
Для цього варто:
- їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
- обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
- готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
- використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
- обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
- прибрати сільничку зі столу.
«Зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров’я», — пишуть у МОЗ.
Читайте також:
Підписуйтесь