Надмірне вживання солі небезпечне для здоров’я: допустима кількість у раціоні

Олександра Зоз 13:59, 11 Червня 2024
Сіль
Кухонна сіль/ фото istock

За даними ВООЗ, середнє споживання натрію оцінюється у 4310 мг натрію на день. Це еквівалентно 10,78 г солі на день. ВООЗ повідомляє, вживання такої кількості солі призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. 

Про це йдеться на офіційній сторінці МОЗ України.

Чому варто зменшити кількість вживання солі

Дослідженням, яке провели у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей, зокрема:

  • діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу;
  • молодші школярі – 7,4 г;
  • підлітки – 9,2 г.

Варто зазначити, що більшість солі людина отримує з оброблених продуктів, безконтрольно досолюючи їжу.

Зменшення кількості солі у раціоні вплине на:

  • зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань: обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини;
  • запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності: солоний раціон сприяє затримці води в організмі та збільшує навантаження на нирки;
  • збереження кісткової тканини: надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу;
  • профілактика ожиріння: зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги;
  • покращення смакових відчуттів: зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків;
  • підтримка загального здоров’я: збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.
Норма вживання солі
Норма вживання солі/ фото МОЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Для цього варто:

  • їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
  • обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
  • готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
  • використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
  • обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
  • прибрати сільничку зі столу.

«Зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров’я», — пишуть у МОЗ.

Читайте також:

Підписуйтесь

Страсний тиждень 2025: опис по днях, традиції та заборони

Єва Буянова 14:00, 12 Квітня 2025
Страсний тиждень/ фото ілюстративне, Pexels

Страсний тиждень — це останній тиждень Великого посту перед Великоднем, що починається в понеділок і триває до суботи. У 2025 році Страсний тиждень розпочинається 14 квітня і завершується 19 квітня.

Страсний тиждень 2025 – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Страсний тиждень по днях

Цей тиждень особливий для християн, адже він присвячений спогадам останніх днів життя Ісуса Христа, його страждань, смерті та поховання. Кожен день Страсного тижня має свої обряди та символічні значення:

  1. Великий понеділок — День покаяння та очищення. Це перший день Страсного тижня, коли віряни через молитву та покаяння відновлюють свій дух і починають духовний шлях очищення.

  2. Великий вівторок — День прощення та милосердя. В цей день віряни намагаються примиритися з іншими та проявляють милосердя, піклуючись про нужденних і очищуючи душу від гріхів.

  3. Велика середа — День зради Юди. Згадка про зраду апостола Юди, який продав Ісуса, змушує вірян задуматися про прощення та духовне очищення.

  4. Великий четвер — Вечеря Господня. День, коли Ісус встановив Таїнство Євхаристії. Віряни моляться за духовне збагачення та вірність Христу, а також згадують обряд умивання ніг, який символізує служіння і покору.

  5. Велика п’ятниця — День страждань і розп’яття Христового. Це день скорботи, коли віряни згадують страждання Ісуса. Дотримуються суворого посту та утримуються від веселощів.

  6. Велика субота — Час очікування і молитви. Цей день присвячений перебуванню тіла Ісуса в гробі, а в ніч з суботи на неділю відбувається Великоднє богослужіння та освячення пасхальних продуктів.

  7. Неділя — Великдень, день святкування Воскресіння Христового. Це кульмінація Страсного тижня, що символізує перемогу життя над смертю, світла над темрявою.

Традиції та заборони

  • протягом Страсного тижня віряни моляться більше, намагаючись очистити своє серце від гріхів: 
  • віряни беруть участь у богослужіннях, зокрема на Страсну пʼятницю та Велику суботу; 
  • в ніч з суботи на неділю освячується великодній кошик
  • під час Страсного тижня не можна їсти мʼясо та молочні продукти, а також святкування та розваги, аби зберігати атмосферу скорботи та молитви. 

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як святкують Великдень в різних країнах

Єва Буянова 12:30, 12 Квітня 2025
Великдень в різних країнах/ фото ілюстративне, Pexels

Великдень — це свято, яке святкується по-різному в різних країнах світу. Від мовчання церковних дзвонів у Франції до яскравих карнавальних танців у Мексиці.  

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала традиції святкування Великодня з різних куточків світу. 

Франція

Основною традицією святкування Великодня у Франції є мовчання церковних дзвонів у період від Чистого четверга до Страсної суботи — на згадку про страждання Ісуса Христа. У неділю ж дзвони знову лунають, сповіщаючи про Воскресіння, і в цей момент французи вітають одне одного поцілунками й обіймами.

Іспанія

В Іспанії Великдень супроводжується унікальними традиціями. Однією з найпоширеніших є Великий хід, під час якого хлопчики несуть пальмове гілля, а дівчата — прикрашені цукерками пальмові гілочки. По завершенні ходи священник благословляє всіх дітей. Найвідоміший такий хід проходить у Севільї.

Румунія 

Від Чистого четверга у Румунії припиняються роботи та жінки стають до приготування традиційних страв, а саме паски, випеченого калача та великоднього ягняти. Також не забувають і про крашанки та писанки: існує схожа з Україною традиція створювати яйця з орнаментом. 

Бразилія

У цій країні на Великдень заведена традиція щодо дарування один одному шоколадних яєць з іграшками всередині, що загорнені в блискуче пакування. Тобто на святковий стіл обовʼязково ставлять солодке, а головною стравою є паска у формі хреста зі шматочками фруктів. 

Мексика

В Мексиці свято Великодня триває цілих 14 днів – Страснтй та Великодній тижні. Тут зазвичай проводять яскраві карнавали з вуличними танцями, феєрверками та святковими розвагами.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як святкують Великдень в різних країнах

Великдень в різних країнах

12:30, 12.04.2025 Єва Буянова

Молодь може отримати до 150 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу

Українці віком від 18 до 25 років можуть отримати фінансування для реалізації бізнес-ідей у межах урядової програми “Власна справа”. Про це повідомляє Вільногірський відділ Кам’янської […]

18:00, 11.04.2025 Дмитро Бойцун

У Кам’янському районі відкриється нове фермерське господарство: переможці програми “Грант для ветеранів та їх подружжя”

Державний центр зайнятості оголосив результати чергової хвилі відбору за урядовою програмою “Грант для ветеранів та їх подружжя”. За результатами розгляду заяв, поданих у період з […]

09:30, 10.04.2025 Дмитро Бойцун