Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика захворювання

Олександра Зоз 12:17, 21 Червня 2024
Гострі кишкові інфекції: симптоми
Гострі кишкові інфекції: симптоми/ фото pexels

Влітку захворюваність на ГКІ частіше активізується. Інфекції можуть призвести до ускладнень, особливо у дітей. Щоб не захворіти варто виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Гострі кишкові інфекції: способи зараження

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. 

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у:

  • сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти);
  • немитих фруктах та овочах.

А от факторами передачі інфекції найчастіше стають:

  • готові страви та кондитерські вироби;
  • молоко і молочні продукти;
  • яйця. 

Симптомами гострої кишкової інфекції можуть бути:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Методи профілактики захворювання

Щоб уберегтися від ГКІ треба дотримуватися правил особистої гігієни та правил споживання продуктів. 

Зокрема:

  • мити руки та продукти;
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби.

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води — передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. 

Найпоширенішою у світі «кишковою» інфекцію є ротавірус.

Ротавірус
Ротавірус/ фото pexels

Ротавірус більш небезпечний для дітей

Заразитися ротавірусом можна, якщо:

  • погано вимити руки;
  • покупатися у забрудненій водоймі;
  • контактувати з хворим;
  • контактувати із забрудненими поверхнями та предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом.

Відомо, що ротавірус може залишатися на поверхнях протягом декількох тижнів та навіть місяців. Перші ознаки ротавірусної інфекції – різке підняття температури та блювота, пізніше з’являється тривала діарея.

Симптоми ротавірусної інфекції:

  • різке підвищення температури;
  • блювота, біль у животі;
  • тривала діарея, водянисто-пінисті випорожнення;
  • може зʼявлятись нежить, почервоніння в горлі, біль під час ковтання.

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період у разі інфікування триває два дні. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів. Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає – лише симптоматичне. Антибіотики за ротавірусної інфекції не призначаються.

Інфекція ротавірусу
Інфекція ротавірусу/ фото pexels

Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, адсорбент та вʼяжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія.

Читайте також:

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова