Літо – найкращий час для споживання свіжих овочів і фруктів, які допоможуть перейти до більш здорового харчування. Вони мають довший термін зберігання, ніж м’ясо та молочні продукти, що робить їх особливо корисними під час тривалих відключень світла.
Про це нагадує Міністерство охорони здоров’я України.
Свіжі овочі та фрукти з користю для здоров’я
За даними ВООЗ, у 2017 році через недостатнє споживання овочів та фруктів померло 3,9 мільйона людей. Недостатня кількість цих продуктів у раціоні підвищує ризик розвитку неінфекційних захворювань, зокрема:
- ожиріння;
- серцево-судинні хвороби;
- певні види раку.
Фрукти та овочі багаті на вітаміни, мінерали, клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та антиоксиданти. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 200 г овочів і 200 г фруктів щодня.
Ось декілька порад щодо споживання овочів та фруктів від МОЗ:
- Різноманіття = користь. Експерти рекомендують включати в раціон різноманітні овочі та фрукти, оскільки кожен з них містить свій набір корисних речовин. Краще віддавати перевагу локальним продуктам.
- Різні форми вживання. Хоч свіжі овочі є найкращим варіантом вживання, але заморожені або консервовані овочі також підійдуть, якщо вони не містять доданої солі або цукру.
- Експерименти з рецептами. При вживанні як сирих, так і приготованих овочів, можна отримати максимальний спектр поживних речовин. Міністерство рекомендує додавати різноманітні спеції до страв з овочів, щоб урізноманітнити та додати нові смаки.
- Овочі та фрукти до кожного прийому їжі. У випадку, якщо людині складно одразу перейти на правильне харчування, то це можна робити поступово. Варто почати додавати овочі та фрукти до кожної страви.
Якщо додати овочі та фрукти до свого раціону, то це може ефективно запобігти багатьом захворюванням, зазначають у МОЗ.
Читайте також:
Підписуйтесь