Різдвяні пампухи: 5 найкращих рецептів до святкового столу

Буянова Єва 15:00, 14 Грудня 2024
Пампухи/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи — це не лише смачна традиція, а й справжня окраса святкового столу. Зі солодкими начинками, посипані цукровою пудрою чи политі медом, вони створюють особливий настрій і нагадують про тепло родинного кола. Пропонуємо п’ять рецептів різдвяних пампухів.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 5 рецептів різдвяних пампухів. 

Значення пампухів

Пампушки символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і були обдаровані вічним життям. Також пампушки є знаком того, що кожен християнин покликаний до солодкого, повноцінного і вічного життя. Їх кругла форма уособлює досконалість і гармонію, а щедре начиння нагадує про Божі дари та благословення, які наповнюють наше життя радістю та вдячністю.

Пампухи з найпростіших інгредієнтів 

Інгредієнти: 

  • 350 мілілітрів молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 20 грамів свіжих дріжджів;
  • 1 чайна ложка цедру лимону;
  • 550 грамів пшеничного борошна.

Приготування: 

Молоко змішати з яйцем, цукром, ванільним цукром і сіллю. Нагрівати, помішуючи, до розчинення цукру і солі, поки суміш не досягне 38-40 градусів. Додати дріжджі, лимонну цедру і спирт, добре перемішати.

Поступово додавати двічі просіяне борошно і замісити м’яке тісто. В кінці додати м’яке вершкове масло, вмішуючи частинами. Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1,5 години.

Розкачати тісто на дошці до товщини 2-2,5 сантиметрів, вирізати пампухи склянкою. Викласти їх на змащену олією дошку, накрити рушником і залишити на 15-20 хвилин для підйому.

Смажити пампухи у фритюрі з обох боків до золотистого кольору. Викласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію, а потім посипати цукровою пудрою.

Приготування/ фото ілюстративне, Прості рецепти

Пісні пампухи

Інгредієнти:

  • 0,5 літру олії;
  • 30 г свіжих дріжджів;
  • ¾ склянки цукру;
  • ½ чайної ложки куркуми;
  • 20 грамів ванільного цукру;
  • 1 кілограм пшеничного борошна;
  • 2/3 склянки олії;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка спирту.

Приготування: 

Теплу воду змішати з розкришеними дріжджами, цукром і борошном, залишити на 10 хвилин для активації дріжджів. Потім додати 1,5 склянки борошна, накрити рушником і залишити на годину для підйому. Це буде опара, яка повинна збільшитись в об’ємі.

Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт допоможе пампухам не вбирати олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замішуючи м’яке тісто. Кількість борошна може варіюватися залежно від його якості та вологості. Наприкінці вмішати олію і вимішувати до того, як тісто перестане липнути до рук. Залишити на одну годину для підйому.

Розкачати тісто товщиною 1,5-2 сантиметри, вирізати пампухи і залишити на 20-30 хвилин для підростання. Смажити у фритюрі на середньому вогні. Готові пампухи викласти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.

Процес приготування пампухів/ фото ілюстративне, All Tops

Пампухи з маком 

Інгредієнти: 

  • 8 курячих яєць;
  • 1 літр молока;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 100 грамів свіжих дріжджів;
  • пшеничне борошно;
  • 350 грамів маку;
  • 50 мілілітрів спирту.

Приготування: 

Молоко закип’ятити, додати масло (маргарин) і перемішати до розчинення. Охолодити. Дріжджі розтерти з цукром, через 10 хвилин додати тепле молоко з маслом, яйця та спирт. Добре перемішати, вмішати борошно, щоб тісто залишалося липким, і вимішувати 10-15 хвилин. Накрити рушником і залишити на годину в теплому місці.

На стільниці насипати борошно, столовою ложкою набирати тісто, викладати на дошку, начиняти маковою сумішшю та формувати кульки. Для начинки запарити мак, перемолоти тричі, додати родзинки, горіхи та цукор за смаком.

Залишити пампухи на дошці на 30-45 хвилин для підйому. Смажити в олії, опускаючи їх верхньою стороною вниз. Готові пампухи обкачати в цукровій пудрі.

Пампухи з маком/ фото ілюстративне, shuba.life

Пампухи з маково-сирною начинкою

Інгредієнти: 

  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів свіжих дріжджів;
  • 50 грамів цукру; 
  • 1 куряче яйце;
  • 4 яєчні жовтки;
  • 50 грамів сметани; 
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 500 грамів муки;
  • мак для начинки.

Приготування: 

У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно для опари. Залишаємо на деякий час в теплому місці. Коли опара підніметься, вливаємо її в просіяне борошно, додаємо жовтки, сметану, яйце, розтерте з цукром і маслом. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури. Замішуємо тісто, додаючи ще борошно за потреби, до появи пухирців. Залишаємо підходити.

Для начинки можна вибрати мак і сир (1:1) або іншу улюблену. Коли тісто підніметься, формуємо з нього кульки, кладемо начинку і защипуємо, скочуючи в кульки. Викладаємо на дошку та даємо піднятися.

Розігріваємо 0,5 літри олії в каструлі. Для перевірки кидаємо шматочок тіста: якщо він плаває, температура готова. Смажимо 2-3 пампухи одночасно. Готові викладаємо на решітки і посипаємо цукровою пудрою.

Пампухи в цукровій пудрі/ фото ілюстративне, Freepik

Пампухи з вишнями 

Інгредієнти: 

  • 750 мілілітрів молока;
  • склянка цукру; 
  • 2 яйця; 
  • 3 столові ложки олії; 
  • 100 грамів дріжджів;
  • 1,2 кілограма борошна; 
  • консервовані вишні; 
  • цукрова пудра; 
  • дрібка солі;
  • дрібка куркуми. 

Приготування: 

Підігрійте молоко, додайте цукор та сіль, розчиніть дріжджі. Додайте 3 склянки борошна і перемішайте. Залиште в теплому місці на 20 хвилин. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, куркуму та ще 3 склянки борошна, замісіть тісто до однорідності. Залиште на годину в теплому місці для підйому.

Розкачайте тісто товщиною 1 сантиметр, викладіть начинку, накрийте другим шаром тіста і вирізайте пампухи. Залиште на 15-30 хвилин для підйому. Смажте в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть на серветки, щоб прибрати зайвий жир, і при бажанні посипте цукровою пудрою.

Пампухи з вишнями/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи готуйте з любов’ю та створюйте незабутню атмосферу Різдва!

Читайте також: 

Підписуйтесь

5 рослин, які краще тримати подалі від спальні

Буянова Єва 11:05, 22 Грудня 2024
Рослини/ фото ілюстративне, Freepik

Деякі кімнатні рослини можуть здаватися чудовим вибором для спальні, але не всі з них підходять для цієї зони. Дізнайтеся, які рослини краще не ставити у спальні, щоб зберегти комфорт і затишок.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала ТОП-5 рослин, які не варто ставити у спальні. 

5 рослин, які краще не ставити у спальні

Бостонська папороть

Ця рослина вимагає специфічного поливу та постійної вологості, що робить її більш підходящою для вулиці, ніж для спальні. Крім того, як зазначила Віллберн, бостонські папороті потребують великої кількості сонячного світла.

Фікус ліровидний

Цей сорт фікуса матиме проблеми з ростом у спальні, оскільки потребує багато світла. До того ж, він, ймовірно, буде занадто великим для більшості спалень.

Каучукове дерево

Ця рослина потребує більше природного світла, ніж може забезпечити спальня. Каучукові дерева також можуть досягати значної висоти, тому вони є кращим варіантом для вітальні.

Гарденія

Ці рослини легше вирощувати на вулиці в теплому кліматі, ніж у приміщенні. Вони дуже чутливі до змін освітлення, схильні до шкідників і не витримують коливань температури та вологості.

Ехеверія

Ехеверія потребує достатнього освітлення для здорового росту, тому її краще розміщувати на підвіконні.

Читайте також: 

Підписуйтесь

ТОП-5 горіхів, які змінять ваше здоров’я на краще

Буянова Єва 09:05, 22 Грудня 2024
Горіхи/ фото ілюстративне, Freepik

Горіхи — це не лише смачний перекус, а й справжній скарб для вашого здоров’я. Вони насичені корисними жирами, вітамінами та мікроелементами, які підтримують серце, мозок і загальне самопочуття. Дізнайтеся, які саме горіхи варто додати до свого раціону, щоб отримати максимум користі.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала ТОП-5 горіхів для покращення здоровʼя.

Найкращі горіхи для організму

Арахіс

Арахіс вирізняється найвищим вмістом білка серед усіх горіхів. Крім того, він багатий на магній, який сприяє контролю рівня цукру в крові.

Мигдаль

Мигдаль багатий на рослинний білок, корисні жири, клітковину та вітамін Е — потужний антиоксидант, який сприяє очищенню організму від вільних радикалів і запальних сполук. Також він містить важливі мінерали, зокрема магній.

Фісташки

Фісташки є чудовим джерелом клітковини, корисних жирів, вітамінів, мінералів та антиоксидантів, зокрема флавоноїдів і антоціанів, які відіграють важливу роль у протизапальних процесах. Ба більше, вони містять усі дев’ять незамінних амінокислот, які організм не здатен синтезувати самостійно та має отримувати з їжею.

Кешʼю

Кеш’ю багаті на мідь, яка сприяє зміцненню кісток та підтримці здоров’я серцево-судинної системи.

Волоські горіхи

Волоські горіхи вирізняються високим вмістом жирів, більшість із яких належать до корисних омега-3 жирних кислот. Ці жири мають важливе значення для здоров’я серця та мозку.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Рослини

5 рослин, які краще тримати подалі від спальні

Деякі кімнатні рослини можуть здаватися чудовим вибором для спальні, але не всі з них підходять для цієї зони. Дізнайтеся, які рослини краще не ставити у […]

11:05, 22.12.2024 Буянова Єва
Горіхи

ТОП-5 горіхів, які змінять ваше здоров’я на краще

Горіхи — це не лише смачний перекус, а й справжній скарб для вашого здоров’я. Вони насичені корисними жирами, вітамінами та мікроелементами, які підтримують серце, мозок […]

09:05, 22.12.2024 Буянова Єва
Цілі

Чи дійсно Новий рік – час для змін: як правильно ставити цілі на рік

Новий рік часто асоціюється з новими стартами, прагненням до самовдосконалення та великими планами. Але що саме в цьому періоді надихає нас на зміни? Редакція Вільногірськ.IN.UA […]

17:00, 21.12.2024 Буянова Єва
Декор

Як прикрасити дім до Нового року: креативні ідеї

Декор до Нового року – це чудова нагода створити святкову атмосферу та додати затишку вашому дому. Креативний підхід дозволяє перетворити навіть найпростіші елементи декору на […]

14:00, 21.12.2024 Буянова Єва
Кутя

Кутя на всі смаки: як готують головну різдвяну страву в різних регіонах України

Кутя — традиційна різдвяна страва, яка об’єднує родини за святковим столом. Однак у кожному регіоні України її готують по-своєму: десь додають мак і мед, а […]

11:05, 21.12.2024 Буянова Єва