Різдвяний павук: магія традиційного святкового символа

Єва Буянова 13:00, 15 Грудня 2024
Різдвяний павук/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяний павук – унікальний символ зимових свят, який поєднує давні українські традиції з магією Різдва. Ця прикраса, створена з соломи чи паперу, не лише додає оселі святкового настрою, а й має глибоке символічне значення, пов’язане з гармонією, достатком і благополуччям.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала історію створення різдвяного павука. 

Історія різдвяного павука

Традиція робити різдвяних павуків зародилася на Галичині під час існування Австро-Угорської імперії: в той час вирубування ялинок було заборонено, тому люди почали прикрашати свої оселі різдвяними павуками. 

За легендою павук заснував вхід до печери, в якій заховались Мати Божа із дитятком від Іродових воїнів, таким чином врятувавши Святу Родину від загибелі. 

Прикрасу починали робити перед святом Святої Анни, а матеріали заготовляли ще влітку після дозрівання жита і пшениці, коли стебла були тверді і незламні. Взимку стебла замочували у гарячій воді для того, щоб вони стали гнучкими і не тріскали. Нарізали соломинки різних розмірів та нанизували їх на волосини кінського хвоста, після чого формували різноманітні фігури, здебільшого квадрати і куби. 

Готовий різдвяний павук/ фото ілюстративне, seeds

Перед Різдвом цю конструкцію підвішували до стелі, створюючи з десятків або навіть сотень солом’яних трубочок конструкцію, що нагадувала стилізованого павука. Завдяки руху повітря від палаючої печі чи відкритих дверей «павук» починав обертатися, створюючи ілюзію живої істоти. Вважалося, що чим активніше він рухається, тим більше роботи й добробуту буде в сім’ї протягом року.

Після свят «павуків» не викидали, а залишали до наступного Різдва, спалюючи лише тоді, коли виготовляли нові. Їх часто прикрашали стрічками, квітами або підвішували до них солом’яні дзвіночки, ляльки, пташки, ангели чи зірочки.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова