Кутя на Святвечір: традиційні рецепти та секрети приготування

Єва Буянова 10:30, 14 Грудня 2024
Кутя на Святвечір/ фото ілюстративне, Вікіпедія

Кутя – це не просто страва, а справжній символ Святвечора, який об’єднує родину за столом. Традиційна, з пшениці та маку, чи сучасна, з горіхами й медом, – кутя має свої секрети приготування, які передаються з покоління в покоління. У цій статті ви дізнаєтеся, як приготувати її так, щоб здивувати рідних і зберегти дух свята.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 3 рецепти куті на Святвечір. 

Кутя в українській культурі

Кутя є найголовнішою стравою на різдвяному столі, з якої заведено розпочинати частування. Основою куті та головним інгредієнтом є зерно, яке символізує вічне життя і переродження, а символічне значення страви – вшанування предків. Проте сьогодні кутю готують не лише з пшениці, а існує багато альтернатив. 

Рецепт традиційної куті

Інгредієнти:

  • 200 грамів пшениці; 
  • 100 грамів маку; 
  • 100 грамів ізюму; 
  • 100 грамів волоських горіхів; 
  • 2 столові ложки цукру; 
  • мед; 
  • узвар; 
  • вода; 
  • сіль.

Приготування:

Промиту пшеницю замочити на кілька годин, а потім зварити до готовності у підсоленій воді у співвідношенні 1:2.

Мак промити через дрібне сито, залити окропом, проварити приблизно 15 хвилин, відцідити й ретельно розтерти до появи макового молочка. Додати цукор і перемішати, поки він повністю не розчиниться. Родзинки промити та запарити в гарячій воді на 10 хвилин. Волоські горіхи дрібно посікти.

З’єднати всі підготовлені інгредієнти та залити узваром, в якому попередньо розчинити мед.

Мак до куті/ фото ілюстративне, Вікіпедія

Рецепт куті з булгуру

Інгредієнти: 

  • 0,5 стакану булгуру; 
  • 600 мілілітрів булгуру; 
  • 50 грамів темних родзинок; 
  • 50 грамів маку;
  • 40 мілілітрів соняшникової рафінованої олії;
  • 70 грамів меду; 
  • 30 грамів мигдалю;
  • 50 грамів волоських горіхів; 
  • 3 грами солі. 

Приготування: 

Півсклянки булгуру ретельно промити та викласти на сито, щоб стекла зайва вода. У сотейнику з товстим дном розігріти 40 мілілітрів соняшникової олії, додати булгур і обсмажувати, помішуючи, 3-4 хвилини. Потім залити водою, довести до кипіння та варити 5 хвилин. Додати 3 грами солі та готувати на слабкому вогні під кришкою ще близько 15 хвилин, поки крупа не стане м’якою. Залишити під кришкою, щоб охолола.

50 грамів родзинок промити, залити окропом, вам потрібно 150 мілілітрів, на хвилину, після чого відкинути на друшляк. 50 грамів волоських горіхів злегка підсмажити на сухій сковороді до появи аромату, остудити й нарізати середніми шматочками. 50 крамів макупромити, залити 150 мілілітрів води, довести до кипіння та варити 5 хвилин. Потім відкинути на друшляк і перетерти блендером або іншим зручним способом до виділення молочка.

У мисці з’єднати булгур, родзинки, горіхи, мак, 70 грамів меду та 100 мілілітрів кип’яченої води. Усе добре перемішати, викласти натарілку й прикрасити мигдалем. Подавати страву можна з узваром або компотом.

Рецепт куті з перловим з журавлиною

Інгредієнти: 

  • 250-300 грамів перлової крупи; 
  • 50 грамів сушеної журавлини; 
  • лимонний сік з половини лимону; 
  • 50 грамів маку; 
  • 30 грамів маку; 
  • 30 грамів родзинок; 
  • 50 грамів волоських горіхів; 
  • 1 столова ложка меду. 

Приготування: 

Перлову крупу ретельно промити й замочити в холодній воді на ніч, залишивши при кімнатній температурі.

Мак залити окропом і залишити на 30 хвилин для набухання. Потім процідити через сито й перетерти в ступці або подрібнити в чаші блендера.

Усі підготовлені інгредієнти з’єднати в мисці, добре перемішати, додати мед і трохи лимонного соку. Дати страві настоятися не менше 30 хвилин перед подачею.

Читайте також: 

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 14 Квітня 2025
Погода у Вільногірську / фото Вільногірськ IN.UA

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 градусів.

Прогноз погоди у Вільногірську

Згідно з даними метеорологічного сайту Sinoptik.ua, у понеділок 14 квітня вдень у Вільногірську на небі з’являться хмари, які ввечері повинні розсіятися.

Погода у понеділок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У вівторок 15 квітня ранок у Вільногірську буде безхмарним, і до кінця дня небо лишатиметься ясним.

Погода у вівторок / скриншот сайту Sinoptik.ua

У середу 16 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у середу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У четвер 17 квітня у Вільногірську ясна погода спостерігатиметься протягом усього дня.

Погода у четвер / скриншот сайту Sinoptik.ua

У п’ятницю 18 квітня у Вільногірську хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним.

Погода у п’ятницю / скриншот сайту Sinoptik.ua

У суботу 19 квітня увесь день у Вільногірську небо буде ясним, й хмари не затьмарять його до кінця дня.

Погода у суботу / скриншот сайту Sinoptik.ua

У неділю 20 квітня вдень у Вільногірську хмари з’являться на небі лише тільки для того, щоб ввечері розсіятися.

Погода у неділю / скриншот сайту Sinoptik.ua

Читайте також:

Підписуйтесь

Солодкий Великдень: готуємо шоколадні яйця власноруч

Єва Буянова 16:00, 13 Квітня 2025
Шоколадні яйця/ фото Instagram, anny_cooking

Шоколадні яйця — це не тільки смачний десерт, а й чудова ідея для святкового подарунку. Поєднання білого шоколаду з фруктовим “жовтком” і ніжною глазур’ю створює неповторний смак, який подарує радість кожному. 

Покроковий рецепт, який дозволить вам приготувати ці смачні яйця вдома і здивувати своїх близьких – читайте на Вільногірськ.IN.UA

Інгредієнти: 

Жовток:

  • 100 грамів пюре персика, манго або апельсинового соку;

  • 30 грамів цукру;

  • 8 грамів крохмалю.

Білок:

  • 8 грамів желатину + 30 мілілітрів молока;

  • 1 яйце;

  • 30 грамів цукру;

  • 70 мілітрів молока;

  • ваніль за смаком;

  • 90 грамів білого шоколаду;

  • 200 грамів вершків 33%;

  • 10 грамів цукрової пудри.

Шоколадна глазур:

  • 180 грамів чорного або молочного шоколаду;

  • 20 мілілітрів олії.

Приготування: 

Жовткова начинка

Змішайте в сотейнику пюре або сік із цукром і крохмалем. Нагрівайте, постійно помішуючи, до загуснення. Готову масу розкладіть по маленьких формочках і заморозьте.

Мус з білого шоколаду

Желатин замочіть у молоці. В окремому сотейнику змішайте цукор, молоко та яйце, готуйте до загуснення. Зніміть з вогню, додайте желатин і білий шоколад, розмішуйте до повного розчинення.

Окремо збийте холодні вершки з цукровою пудрою до стійкої піни. З’єднайте обидві маси — мус готовий.

Формування яєць

Форми для яєць змастіть олією. Заповніть кожну половинку білим мусом, у центр покладіть заморожений фруктовий “жовток”. Заморозьте половинки.

Після заморожування з’єднайте їх разом: трохи підігрійте сковорідку, прикладіть кожну половинку серединкою до гарячої поверхні, щоб краї злегка розтопилися і з’єдналися. Якщо необхідно, обріжте краї для рівності. Сформовані яйця знову заморозьте.

Шоколадна глазур

Розтопіть шоколад з олією на водяній бані. Перелийте у високу склянку. Кожне заморожене яйце на шпажці занурте в глазур. Потім помістіть у холодильник на кілька годин до повного розмороження.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Погода

Якою буде погода у Вільногірську цього тижня

Згідно з прогнозом погоди у Вільногірську, протягом тижня з 14 до 20 квітня, погода обіцяє бути ясною. Температура протягом тижня коливатиметься від +4 до +20 […]

09:30, 14.04.2025 Дмитро Бойцун

Які сукні будуть в тренді у 2025: підбірка

Які сукні будуть актуальні у 2025

12:30, 13.04.2025 Єва Буянова