Як підготуватися до донації крові: у Вільногірській ЦМЛ проведуть донорський день

Олександра Зоз 10:27, 19 Березня 2024
Донорство крові
Донорство крові/ ілюстративне фото з відкритих джерел

Їжа або медикаменти, спожиті донором перед здачею крові, мають особливе значення. Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни, тому підходити до цього процесу медики радять відповідально. У Вільногірську 21 березня о 9:00 у центральній лікарні міста проведуть донорський день, повідомляє міськрада. Здати кров можуть жителі та гості міста за адресою вулиця ім.Ю.М. Устенка, 72. З собою мати паспорт та ІНН.

Вільногірськ IN.UA пояснює як підготуватися до здачі крові та що можна і не можна вживати перед процедурою.

Як підготуватися до здачі крові донорам

Починати готуватися до донації потрібно за два-три дні до процедури. Тоді необхідно відмовитися від вживання анальгетиків та аспірину, а також ліків, що їх містять.

За 48 годин до здавання крові не можна вживати алкоголь. Не палити за годину до здачі крові. Не приходити здавати кров, якщо з’явився недуг (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

Перед процедурою треба виспатися та з’їсти легкий сніданок. Це може бути солодкий чай, дієтичне печиво та каша на воді. Під час огляду лікарем перед донацією варто відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Неправильне харчування впливає на якість крові, тому донори мають щодня отримувати норму білків, жирів, заліза, мінеральних солей та пити достатньо води.

Продукти, які не можна вживати перед здачею крові:

  • молочні продукти та яйця – за 24 години до донації;
  • горіхи, фініки та банани – за 24 години;
  • соління – за 24 години;
  • ковбаса – за 36 годин;
  • копчена, гостра, пряна та смажена їжа – за 48 годин;
  • буряк – за 48 годин;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, соуси та маринади – за 48 годин;
  • чорниця – за 72 години.

Міфи про донорство крові та чому бути донором корисно

Три найпоширеніших міфи про донорство:

  1. Донорство крові — це небезпечно

Насправді у сучасному світі донорство крові — абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

  1. Донорство — це страшно, боляче і довго

Єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, що навряд чи можна назвати страшним і болючим. Порізи та удари, яких ми зазнаємо ледь не щодня, завдають значно більшого болю. Донація крові триває не більше 10 хвилин.

  1. У мене візьмуть забагато крові, це призведе до погіршення здоров’я

В організмі дорослої людини є близько 5,6 л крові, а за один раз забирають 450–470 мл — замало, щоб нашкодити здоров’ю. 

Медики кажуть, бути донором крові корисно. У донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень — менша ймовірність серцево-судинних хвороб. У донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто їхній організм краще знешкоджує вільні радикали. Донору регулярно і безоплатно роблять аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити B та C і сифіліс.

Кому потрібна донорська кров та її компоненти

Наразі донорської крові потребують військові шпиталі, які надають допомогу захисникам та захисницям України.

Крім того, кров потрібна:

  • пологовим будинкам;
  • хірургічним відділенням;
  • опіковим центрам;
  • онкологічним відділенням;
  • пацієнтам, які мають захворювання крові;
  • людям із хронічними недугами, для яких компоненти крові є життєво необхідними.

Читайте також:

Вільногірськ живе тут – Facebook, Telegram, Instagram

Програма “Ветеранський спорт” доступна у Вільногірській громаді

Анастасія Гришкова 15:17, 22 Грудня 2025
СК “Авангард” / фото, Вільногірськ IN.UA

Ветерани та ветеранки можуть безкоштовно відвідувати спортивні секції в межах державної програми “Ветеранський спорт”. У Вільногірську до цієї програми долучився спортивний комплекс “Авангард”.

Про це повідомили у відповіді на запит редакції Вільногірськ IN.UA.

Ветеранський спорт у Вільногірську

У межах програми ветерани та ветеранки можуть відвідувати всі секції, що діють на базі спорткомплексу “Авангард”.

Як йдеться у відповіді на запит, з початку дії програми послугами в межах “Ветеранського спорту” у закладі вже скористалися 14 ветеранів і ветеранок.

Нагадаємо, програма “Ветеранський спорт” — державна ініціатива, реалізована Міністерством у справах ветеранів України спільно з Міністерством цифрової трансформації. Вона дозволяє ветеранам та ветеранкам щоквартально отримувати фінансову підтримку для занять спортом в спортивних закладах, зокрема тренажерних залах, басейнах і секціях, які мають відповідний категорійний код діяльності.

Реєстрацію на участь відкривають з 1 до 20 числа першого місяця кожного кварталу, а отримані кошти потрібно використати до кінця того ж кварталу, в якому їх нараховано.

Додамо, що СК “Авангард” знаходиться за адресою, місто Вільногірськ, вулиця Центральна, будинок 28.

Читайте також:

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

Єва Буянова 14:00, 22 Грудня 2025
12 традиційних страв на Святвечір/ фото ілюстративне, Pexels

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості та щастя. 

Редакція Вільногірськ IN.UA зібрала підбірку з 12 святкових страв та розтлумачила значення кожної з них. 

Кутя

Кутя є основною стравою та головним символом різдвяного столу. Саме її першою кладуть на стіл. Вона символізує відродження життя та циклічність природи. Так само, як зерно, посіяне в землю, проростає новим життям, кутя символізує оновлення, надію на рясний урожай і нерозривний зв’язок із предками.

Мак

Символ достатку, розмаїття та оберегу: за народними уявленнями, нечиста сила не здатна зашкодити людині, доки не перелічить усі макові зернини, а це нездійсненно. Саме тому мак вважають потужним захистом і додають до святкових страв як обрядовий інгредієнт.

Узвар

Узвар – це не просто напій. Це символ життя, подарованого Богом людям, родинного зв’язку, духовного очищення та надії на майбутнє. Він об’єднує пам’ять про предків, турботу про нинішніх і віру у щасливе майбутнє.

Пісний борщ

У християнському тлумаченні борщ на Різдво через його колір асоціюють із невинно пролитою кров’ю вифлеємських немовлят, яких, за біблійною історією, наказав убити цар Ірод після народження Ісуса Христа.

У інших джерелах, а саме у давнішому значенні, його вважають символом життєвої сили та миром у родині. 

Тому пісний борщ на Святвечір — це одночасно символ життя і нагадування про його крихкість.

Голубці без мʼяса

Голубці — страва, що символізує Божу любов і захист. Пісна начинка, загорнута в капустяний лист, уособлює тепло, турботу та опіку, з якими родина входить у різдвяний час.

Вареники

В першу чергу, вареники є символом достатку та добробуту. Саме тому їх готують з різноманітними начинками, що підкреслює багатство і щедрість святкового столу.

Тушкована капуста

Тушкована капуста на різдвяному столі — символ життя й достатку, корінням який тягнеться до дохристиянських вірувань про родючість землі та силу природи. Водночас ця пісна страва уособлює смирення, духовну чистоту та тепло родинного вогнища, нагадуючи про Божу благодать і злагоду в домі в святкові дні. 

Запечена риба

Риба вважається чистою стравою і на різдвяному столі символізує побажання здоров’я та добробуту для всієї родини.

Пампушки

На різдвяному столі пампухи символізують радість та свято. Горіхова начинка означає щастя та вдачу, мак символізує багатство, часник та сіль – здоровʼя, а цукор та варення – веселощі, легкість та радість. Також всередину пампуха можна покласти монету, що буде символізувати успіхи у фінансах. 

Бобові

Бобові є символом родючості та достатку. Вони демонструють, як з однієї маленької зернини народжується ціла рослина з безліччю плодів.

Гриби

В більш давньому значенні гриби є стравою памʼяті про предків та звʼязок поколінь. У християнському тлумаченні – подвійна природа Ісуса Христа, яка поєднує божественне та земне. 

Каша

Одна з найдавніших страв української кухні символізує єднання з душами предків, здоровʼя та силу. У багатьох регіонах вона була не просто стравою, а цілим обрядом для зміцнення родинного звʼязку. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Програма “Ветеранський спорт” доступна у Вільногірській громаді

Ветерани та ветеранки можуть безкоштовно відвідувати спортивні секції в межах державної програми “Ветеранський спорт”. У Вільногірську до цієї програми долучився спортивний комплекс “Авангард”. Про це […]

12 традиційних страв на Святвечір

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості […]

14:00, 22.12.2025 Єва Буянова
Комп‘ютери для лікарні

ЦМЛ витратить майже 100 тисяч гривень на придбання комп’ютерів

Центральна міська лікарня уклала договір на закупівлю п’яти комп’ютерів загальною вартістю майже 100 тисяч гривень. Поставити обладнання мають до кінця поточного року. Про це йдеться […]

12:50, 22.12.2025 Єва Буянова
Погода

У Вільногірську очікується похолодання: прогноз погоди на тиждень

У Вільногірську найближчими днями прогнозують поступове зниження температури та зимову погоду без різкого потепління. Якою буде погода у Вільногірську читайте у матеріалі. Прогноз погоди Понеділок, […]

Новорічні фільми для вивчення англійської

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та […]

16:00, 21.12.2025 Єва Буянова