Готуємо святкові рецепти: мімоза, штолен та шпинатний рулет своїми руками

Єва Буянова 10:30, 8 Грудня 2024
Святкова свята/ фото ілюстративне, Freepik

Готуємо святкові рецепти. Страви на Різдво та Новий рік — це не просто їжа, а частина святкової магії, яка створює атмосферу затишку та радості. Ми зібрали для вас добірку традиційних і сучасних рецептів, що ідеально доповнять ваш святковий стіл, наповнивши його ароматами, смаками та теплом родинного святкування.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 4 рецепти, ділимося добіркою. 

Святкові страви

Різдвяні та новорічні свята — це час, коли кожен дім наповнюється теплом, затишком та ароматами святкових страв. Традиційно до новорічного столу готують особливі частування, які створюють атмосферу свята та дарують відчуття справжньої магії. Слід заздалегідь продумують меню, щоб здивувати гостей смачними стравами.

Особливо актуальними напередодні свят є бюджетні рецепти на Новий рік, які дозволяють приготувати вишукані страви без значних витрат. Це можуть бути легкі салати з овочів та риби, закуски, ситні рулети чи різдвяні десерти. Завдяки поєднанню простих продуктів та креативних ідей навіть звичні страви набувають нового вигляду та смаку. Готуємо святкові рецепти разом.

Штолен

Штолен/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 200 мілілітрів теплого молока;

• 40 грамів живих дріжджів; 

• 140 грамів цукру;

• дрібка солі;

• 2 яйця;

• цедра 1 апельсина;

• 1 столові ложки кориці;

• +- 500 грамів борошна; 

• 140 грамів вершкового масла;

• 150 грамів родзинок;

• 150 грамів журавлини;

• 100 грамів горіхів;

• 100-150 мілілітрів алкоголю для замочування;

• 60-70 грам вершкового масла для змащування;

• цукрова пудра для присипки.

Приготування:

За декілька днів або хоча б за 1-2 години до приготування замочіть цукати в алкоголі. Перед приготуванням злийте залишок алкоголю. Всі інгредієнти мають бути теплими!

До теплого молока додаємо 1 ч.л. цукру від загальної кількості та дріжджі. Все добре перемішуємо та додаємо 3-4 ст.л. борошна від загальної кількості, перемішуємо, накриваємо та залишаємо на 10-15 хвилин до утворення пухкої шапки. Далі додаємо яйце, цукор, цедру апельсина, корицю та добре перемішуємо.

Вводимо борошно та починаємо вимішувати тісто, якщо воно дуже сильно липне до рук то додайте ще трішки борошна. Коли тісто стало гладким та однорідним вмішуємо в нього м’яке вершкове масло. Продовжуйте вимішувати і тісто стане гладким та однорідним. Далі вводимо цукати, до них обовʼязково додаємо 2 ст.л. борошна та перемішуємо.

Вмішуємо їх в тісто разом з горіхами, якщо тісто дуже липне – присипте борошном. Перекладаємо тісто в миску, накриваємо та залишаємо підходити в теплому місці мінімум на 1 годину. Тісто має добре підійти. Тісто оминаємо, ділимо на 2-3 частини та формуємо майбутній штолен. Перекладаємо на застелене пергаментом деко, накриваємо та залишаємо ще на 15 хвилин. Після відправляємо штолен в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. Готовий штолен одразу змащуємо топленим маслом з обох сторін та рясно присипаємо цукровою пудрою. Загортаємо штолен в пергамент та залишаємо в темному, прохолодному місці на 1-4 тижні.

Шпинатний рулет

Шпинатний рулет/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 150 грамів шпинату;

• 3 яйця;

• дрібка солі;

• 50 грамів борошна;

• 175 грамів крем-сиру;

• 180 грамів червоної риби. 

Приготування:

Шпинат подрібнюємо за допомогою блендера (також можна взяти заморожений шпинат), додаємо жовтки, сіль та перемішуємо. Всипаємо борошно та перемішуємо до однорідності. В окремій чаші збиваємо білки до стоячих піків та обережно вмішуємо в шпинатне тісто. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко (обирайте якісний пергамент аби бісквіт не пристав до нього) та за допомогою лопатки розрівнюємо в тонкий пласт.

Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-13 хвилинок. Дістаємо бісквіт з духовки, накриваємо рушничком, перегортаємо та обережно знімаємо пергамент. Беремо крем-сир та щільно змащуємо ним шпинатний бісквіт.

Зверху викладаємо шматочки червоної рибки. Обережно загортаємо все в рулет та обгортаємо пергаментом або харчовою плівкою. Відправляємо в холодильник на 1-2 годинки. Після дістаємо та нарізаємо.

Салат з червоною рибою без майонезу 

Салат з червоною рибою без майонезу/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 2 яйця (варені);

• 1 авокадо;

• 1 огірок;

• 150 грамів слабосоленої риби. 

Заправка:

• 2 столові ложки грецького йогурту;

• 1 столові ложки гірчиці в зернах;

• сік лимона;

• сіль.

Приготування: 

Всі інгредієнти нарізаємо кубиком та змішуємо в мисці. Для заправки до грецького йогурту додаємо гірчицю в зернах, лимон та сіль, добре перемішуємо та заправляємо салат.

Салат Мімоза 

Салат Мімоза/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 1 цибулина;

• 1 чайна ложка солі;

• 1 чайка ложка цукру;

• 1 столова ложка  оцету; 

• 2-3 картоплини;

• 2 моркви;

• 2 банки консервованих сардин;

• 120 грамів плавленого сиру;

• 4 яйця;

• 200-250 грам майонезу. 

Приготування:

Овочі готуємо улюбленим для вас способом. Попередньо овочі миємо, змащуємо олією, загортаємо в фольгу та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на +-60 хвилин.

Готові овочі охолоджуємо, очищуємо та натираємо на великій терці. Цибулю дрібно нарізаємо, додаємо до неї сіль, цукор, оцет, заливаємо гарячою водою та маринуємо 15 хвилин. Після зливаємо воду та додаємо цибулю до сардин.

Першим шаром викладаємо картоплю та промащуємо майонезом, далі викладаємо сардини з цибулею та зверху затираємо плавленим сиром. Далі йде шар моркви з майонезом, потім білок з майонезом та останнім шаром – натертий на дрібній терці жовток. Даємо салату настоятись та подаємо до столу.

Готуємо святкові рецепти, щоб створити неповторну атмосферу Різдва та Нового року. Незалежно від того, чи це класичний штолен, легкий салат із червоною рибою або ніжний шпинатний рулет — кожна страва здатна стати родзинкою святкового столу. Наші рецепти допоможуть здивувати гостей, подарувати затишок та тепло близьким, а головне — перетворити звичайний прийом їжі на справжнє свято смаку.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Укрзалізниця запускає продаж квитків через Дія.Підпис для окремих поїздів

Анастасія Гришкова 15:00, 28 Липня 2025
Придбати квитки можна буде через Дія.Підпис / колаж, “Укрзалізниця

З 1 серпня “Укрзалізниця” у тестовому режимі запроваджує верифікацію особи через сервіс Дія.Підпис для купівлі та повернення квитків на низку популярних внутрішніх рейсів.

Про це повідомили у Telegram Укрзалізниці.

Квитки на певні напрямки не продаватимуть у касах

Це нововведення має на меті зменшити кількість можливих зловживань під час оформлення квитків.

На першому етапі нові правила діятимуть для таких напрямків:

  • №105/106 Одеса — Київ;
  • №91/92 Львів — Київ;
  • №29/30 Київ — Ужгород;
  • №12 Львів — Одеса;
  • №27/28 Київ — Чоп.

Як пояснили в “Укрзалізниці”, придбати квитки на зазначені поїзди через залізничні каси буде неможливо — верифікація проводитиметься виключно онлайн через Дія.Підпис.

Зміни не торкнуться рейсів, на які передбачено спецрезерв квитків для військовослужбовців. Захисники та захисниці, як і раніше, зможуть бронювати та купувати квитки через спеціальний сервіс “Укрзалізниці” та платформу Армія+.

Крім того, компанія працює над впровадженням можливості авторизації в застосунку через BankID.

Підписуйтесь

В Україні повернуть щоквартальну звітність для ФОП

Анастасія Гришкова 17:00, 23 Липня 2025
ФОП звітуватимуть щоквартально / ілюстративне фото, Державна податкова служба

У 2026 році в Україні фізичні особи-підприємці (ФОП) знову подаватимуть звітність щокварталу замість щомісяця.

Про це заявила народна депутатка Галина Васильченко в ефірі телеканалу “Еспресо”.

ФОПи знову звітуватимуть щоквартально

Нагадаємо, що до 1 січня 2025 року фізичні особи-підприємці та юридичні особи звітували про найманих працівників раз на квартал. Йшлося про подання звітності з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиного соціального внеску (ЄСВ) та військового збору.

Однак торік за ініціативою Мінекономіки було запроваджено щомісячне подання звітності.

Як пояснила народна депутатка, така норма дозволяла відстежувати кадрові зміни та інші показники, необхідні для визначення підприємства як “критично важливого” під час бронювання працівників.

За словами народної депутатки, цю норму поправкою виправити. І вже з 2026 року буде повернута щоквартальна звітність для ФОП.

Читайте також:

Підписуйтесь

Укрзалізниця запускає продаж квитків через Дія.Підпис для окремих поїздів

З 1 серпня “Укрзалізниця” у тестовому режимі запроваджує верифікацію особи через сервіс Дія.Підпис для купівлі та повернення квитків на низку популярних внутрішніх рейсів. Про це […]

В Україні повернуть щоквартальну звітність для ФОП

У 2026 році в Україні фізичні особи-підприємці (ФОП) знову подаватимуть звітність щокварталу замість щомісяця. Про це заявила народна депутатка Галина Васильченко в ефірі телеканалу “Еспресо”. […]

Усі аптеки мають приєднатися до програми “Доступні ліки”: що зміниться для пацієнтів

З 1 липня 2025 року всі ліцензовані аптечні заклади в Україні мають приєднатися до програми реімбурсації, це коли частину вартості за медикаменти сплачує держава. Таким […]

Держава надасть гранти на навчання дітям захисників і захисниць

У 2024-2025 навчальному році держава повністю оплатить навчання студентам І–ІІІ курсів, які є дітьми захисників і захисниць України та навчаються на контракті. Гранти буде надано […]

МОН нагадало абітурієнтам про важливі зміни у вступній кампанії-2025

Міністерство освіти і науки України оприлюднило інфографіку з роз’ясненнями важливих змін, які очікують вступників під час вступної кампанії 2025 року. Більше в інфографіці від МОН. […]

17:00, 18.07.2025 Діана Попович