Готуємо святкові рецепти: мімоза, штолен та шпинатний рулет своїми руками

Єва Буянова 10:30, 8 Грудня 2024
Святкова свята/ фото ілюстративне, Freepik

Готуємо святкові рецепти. Страви на Різдво та Новий рік — це не просто їжа, а частина святкової магії, яка створює атмосферу затишку та радості. Ми зібрали для вас добірку традиційних і сучасних рецептів, що ідеально доповнять ваш святковий стіл, наповнивши його ароматами, смаками та теплом родинного святкування.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 4 рецепти, ділимося добіркою. 

Святкові страви

Різдвяні та новорічні свята — це час, коли кожен дім наповнюється теплом, затишком та ароматами святкових страв. Традиційно до новорічного столу готують особливі частування, які створюють атмосферу свята та дарують відчуття справжньої магії. Слід заздалегідь продумують меню, щоб здивувати гостей смачними стравами.

Особливо актуальними напередодні свят є бюджетні рецепти на Новий рік, які дозволяють приготувати вишукані страви без значних витрат. Це можуть бути легкі салати з овочів та риби, закуски, ситні рулети чи різдвяні десерти. Завдяки поєднанню простих продуктів та креативних ідей навіть звичні страви набувають нового вигляду та смаку. Готуємо святкові рецепти разом.

Штолен

Штолен/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 200 мілілітрів теплого молока;

• 40 грамів живих дріжджів; 

• 140 грамів цукру;

• дрібка солі;

• 2 яйця;

• цедра 1 апельсина;

• 1 столові ложки кориці;

• +- 500 грамів борошна; 

• 140 грамів вершкового масла;

• 150 грамів родзинок;

• 150 грамів журавлини;

• 100 грамів горіхів;

• 100-150 мілілітрів алкоголю для замочування;

• 60-70 грам вершкового масла для змащування;

• цукрова пудра для присипки.

Приготування:

За декілька днів або хоча б за 1-2 години до приготування замочіть цукати в алкоголі. Перед приготуванням злийте залишок алкоголю. Всі інгредієнти мають бути теплими!

До теплого молока додаємо 1 ч.л. цукру від загальної кількості та дріжджі. Все добре перемішуємо та додаємо 3-4 ст.л. борошна від загальної кількості, перемішуємо, накриваємо та залишаємо на 10-15 хвилин до утворення пухкої шапки. Далі додаємо яйце, цукор, цедру апельсина, корицю та добре перемішуємо.

Вводимо борошно та починаємо вимішувати тісто, якщо воно дуже сильно липне до рук то додайте ще трішки борошна. Коли тісто стало гладким та однорідним вмішуємо в нього м’яке вершкове масло. Продовжуйте вимішувати і тісто стане гладким та однорідним. Далі вводимо цукати, до них обовʼязково додаємо 2 ст.л. борошна та перемішуємо.

Вмішуємо їх в тісто разом з горіхами, якщо тісто дуже липне – присипте борошном. Перекладаємо тісто в миску, накриваємо та залишаємо підходити в теплому місці мінімум на 1 годину. Тісто має добре підійти. Тісто оминаємо, ділимо на 2-3 частини та формуємо майбутній штолен. Перекладаємо на застелене пергаментом деко, накриваємо та залишаємо ще на 15 хвилин. Після відправляємо штолен в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. Готовий штолен одразу змащуємо топленим маслом з обох сторін та рясно присипаємо цукровою пудрою. Загортаємо штолен в пергамент та залишаємо в темному, прохолодному місці на 1-4 тижні.

Шпинатний рулет

Шпинатний рулет/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 150 грамів шпинату;

• 3 яйця;

• дрібка солі;

• 50 грамів борошна;

• 175 грамів крем-сиру;

• 180 грамів червоної риби. 

Приготування:

Шпинат подрібнюємо за допомогою блендера (також можна взяти заморожений шпинат), додаємо жовтки, сіль та перемішуємо. Всипаємо борошно та перемішуємо до однорідності. В окремій чаші збиваємо білки до стоячих піків та обережно вмішуємо в шпинатне тісто. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко (обирайте якісний пергамент аби бісквіт не пристав до нього) та за допомогою лопатки розрівнюємо в тонкий пласт.

Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-13 хвилинок. Дістаємо бісквіт з духовки, накриваємо рушничком, перегортаємо та обережно знімаємо пергамент. Беремо крем-сир та щільно змащуємо ним шпинатний бісквіт.

Зверху викладаємо шматочки червоної рибки. Обережно загортаємо все в рулет та обгортаємо пергаментом або харчовою плівкою. Відправляємо в холодильник на 1-2 годинки. Після дістаємо та нарізаємо.

Салат з червоною рибою без майонезу 

Салат з червоною рибою без майонезу/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 2 яйця (варені);

• 1 авокадо;

• 1 огірок;

• 150 грамів слабосоленої риби. 

Заправка:

• 2 столові ложки грецького йогурту;

• 1 столові ложки гірчиці в зернах;

• сік лимона;

• сіль.

Приготування: 

Всі інгредієнти нарізаємо кубиком та змішуємо в мисці. Для заправки до грецького йогурту додаємо гірчицю в зернах, лимон та сіль, добре перемішуємо та заправляємо салат.

Салат Мімоза 

Салат Мімоза/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 1 цибулина;

• 1 чайна ложка солі;

• 1 чайка ложка цукру;

• 1 столова ложка  оцету; 

• 2-3 картоплини;

• 2 моркви;

• 2 банки консервованих сардин;

• 120 грамів плавленого сиру;

• 4 яйця;

• 200-250 грам майонезу. 

Приготування:

Овочі готуємо улюбленим для вас способом. Попередньо овочі миємо, змащуємо олією, загортаємо в фольгу та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на +-60 хвилин.

Готові овочі охолоджуємо, очищуємо та натираємо на великій терці. Цибулю дрібно нарізаємо, додаємо до неї сіль, цукор, оцет, заливаємо гарячою водою та маринуємо 15 хвилин. Після зливаємо воду та додаємо цибулю до сардин.

Першим шаром викладаємо картоплю та промащуємо майонезом, далі викладаємо сардини з цибулею та зверху затираємо плавленим сиром. Далі йде шар моркви з майонезом, потім білок з майонезом та останнім шаром – натертий на дрібній терці жовток. Даємо салату настоятись та подаємо до столу.

Готуємо святкові рецепти, щоб створити неповторну атмосферу Різдва та Нового року. Незалежно від того, чи це класичний штолен, легкий салат із червоною рибою або ніжний шпинатний рулет — кожна страва здатна стати родзинкою святкового столу. Наші рецепти допоможуть здивувати гостей, подарувати затишок та тепло близьким, а головне — перетворити звичайний прийом їжі на справжнє свято смаку.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Молодь може отримати до 150 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 18:00, 11 Квітня 2025
Власна справа / фото ілюстративне, Pexels

Українці віком від 18 до 25 років можуть отримати фінансування для реалізації бізнес-ідей у межах урядової програми “Власна справа”.

Про це повідомляє Вільногірський відділ Кам’янської філії Дніпропетровського ОЦЗ.

Молодіжний мікрогрант у розмірі до 150 тисяч гривень надається без обов’язкової вимоги створення робочих місць. Учаснику достатньо зареєструватися як фізична особа-підприємець (ФОП). Через три роки можлива повторна участь у програмі з можливістю отримання до 250 тисяч гривень, за умови створення щонайменше двох нових робочих місць.

Грантові кошти можна використати на:

  • закупівлю обладнання;
  • оренду приміщення;
  • інші стартові витрати для запуску бізнесу.

Щоб взяти участь у програмі, необхідно пройти кілька етапів:

  • підготувати заяву та бізнес-план;
  • подати документи через портал “Дія”;
  • пройти співбесіду в регіональному центрі зайнятості;
  • дочекатися рішення від Державної служби зайнятості — повідомлення з’явиться в особистому кабінеті “Дії”;
  • укласти договір на мікрогрант та відкрити рахунок.

Детальну інформацію про програму можна знайти за посиланням. За допомогою в підготовці документів та написанні бізнес-плану можна звернутися до Кам’янського офісу “Зроблено в Україні”за адресою: вулиця Медична, 6.

Читайте також:

Підписуйтесь

У Кам’янському районі відкриється нове фермерське господарство: переможці програми “Грант для ветеранів та їх подружжя”

Дмитро Бойцун Дмитро Бойцун 09:30, 10 Квітня 2025
Військовий бізнесмен / фото ілюстративне, Pexels

Державний центр зайнятості оголосив результати чергової хвилі відбору за урядовою програмою “Грант для ветеранів та їх подружжя”. За результатами розгляду заяв, поданих у період з 3 по 16 березня 2025 року, було визначено 78 переможців, які загалом отримають понад 38 мільйонів гривень на розвиток бізнесу.

Про це повідомляє Вільногірський відділ Кам’янської філії Дніпропетровського ОЦЗ.

Серед переможців — четверо представників Дніпропетровської області, які реалізують різноманітні підприємницькі ініціативи.

У селі Новоселівка Кам’янського району ветеран відкриє сімейне фермерське господарство з вирощування овочів і фруктів у теплицях. Проєкт стане не лише шляхом адаптації до мирного життя, а й джерелом екологічно чистої продукції для громади.

У Кривому Розі один із переможців планує запустити виробництво крафтових ковбас та м’ясних виробів. Окрім того, в місті з’явиться кав’ярня формату “Coffee to go”, яку відкриє дружина учасника бойових дій.

Ще один ветеран зі Слобожанського Дніпровського району отримає фінансування на створення станції з обслуговування вантажного транспорту, сільськогосподарської техніки та спецтехніки — зокрема, з ремонту двигунів внутрішнього згоряння.

Нагадаємо, що в рамках програми “Власна справа”, яку реалізує Міністерство економіки України та Державна служба зайнятості, діють декілька напрямків фінансової підтримки:

  • мікрогрант до 150 тисяч гривень для молоді віком 18–25 років;
  • грант до 250 тисяч гривень для започаткування або розширення бізнесу;
  • грант до 1 мільйон гривень для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.

Детальну інформацію можна отримати у фахівців регіонального офісу “Зроблено в Україні”, який діє на базі Кам’янської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості за адресою: вулиця Медична 6.

Читайте також:

Підписуйтесь

Молодь може отримати до 150 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу

Українці віком від 18 до 25 років можуть отримати фінансування для реалізації бізнес-ідей у межах урядової програми “Власна справа”. Про це повідомляє Вільногірський відділ Кам’янської […]

18:00, 11.04.2025 Дмитро Бойцун

У Кам’янському районі відкриється нове фермерське господарство: переможці програми “Грант для ветеранів та їх подружжя”

Державний центр зайнятості оголосив результати чергової хвилі відбору за урядовою програмою “Грант для ветеранів та їх подружжя”. За результатами розгляду заяв, поданих у період з […]

09:30, 10.04.2025 Дмитро Бойцун

Пенсії працюючим пенсіонерам перерахували автоматично: хто отримав підвищення з квітня

З 1 квітня 2025 року в Україні відбувся автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які продовжують працювати. Про це повідомляє Вільногірська міська рада. Перерахунок стосувався тих […]

12:03, 09.04.2025 Дмитро Бойцун

Ветерани зможуть знайти роботу на онлайн-ярмарку вакансій: деталі

Ветерани та ветеранки з усієї України зможуть отримати нові кар’єрні перспективи під час онлайн-ярмарку вакансій “Нові можливості після служби”, який відбудеться 17 квітня. Учасники зможуть […]

09:30, 09.04.2025 Дмитро Бойцун

Підприємці з Дніпропетровщини зможуть отримати вдвічі більші гранти в рамках “Власної справи”

Підприємці прифронтових регіонів, зокрема й Дніпропетровської області, тепер мають можливість отримати розширені гранти на розвиток бізнесу в рамках програми “Власна справа”. Про це повідомляє Вільногірський […]

10:45, 08.04.2025 Дмитро Бойцун