Готуємо святкові рецепти: мімоза, штолен та шпинатний рулет своїми руками

Єва Буянова 10:30, 8 Грудня 2024
Святкова свята/ фото ілюстративне, Freepik

Готуємо святкові рецепти. Страви на Різдво та Новий рік — це не просто їжа, а частина святкової магії, яка створює атмосферу затишку та радості. Ми зібрали для вас добірку традиційних і сучасних рецептів, що ідеально доповнять ваш святковий стіл, наповнивши його ароматами, смаками та теплом родинного святкування.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 4 рецепти, ділимося добіркою. 

Святкові страви

Різдвяні та новорічні свята — це час, коли кожен дім наповнюється теплом, затишком та ароматами святкових страв. Традиційно до новорічного столу готують особливі частування, які створюють атмосферу свята та дарують відчуття справжньої магії. Слід заздалегідь продумують меню, щоб здивувати гостей смачними стравами.

Особливо актуальними напередодні свят є бюджетні рецепти на Новий рік, які дозволяють приготувати вишукані страви без значних витрат. Це можуть бути легкі салати з овочів та риби, закуски, ситні рулети чи різдвяні десерти. Завдяки поєднанню простих продуктів та креативних ідей навіть звичні страви набувають нового вигляду та смаку. Готуємо святкові рецепти разом.

Штолен

Штолен/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 200 мілілітрів теплого молока;

• 40 грамів живих дріжджів; 

• 140 грамів цукру;

• дрібка солі;

• 2 яйця;

• цедра 1 апельсина;

• 1 столові ложки кориці;

• +- 500 грамів борошна; 

• 140 грамів вершкового масла;

• 150 грамів родзинок;

• 150 грамів журавлини;

• 100 грамів горіхів;

• 100-150 мілілітрів алкоголю для замочування;

• 60-70 грам вершкового масла для змащування;

• цукрова пудра для присипки.

Приготування:

За декілька днів або хоча б за 1-2 години до приготування замочіть цукати в алкоголі. Перед приготуванням злийте залишок алкоголю. Всі інгредієнти мають бути теплими!

До теплого молока додаємо 1 ч.л. цукру від загальної кількості та дріжджі. Все добре перемішуємо та додаємо 3-4 ст.л. борошна від загальної кількості, перемішуємо, накриваємо та залишаємо на 10-15 хвилин до утворення пухкої шапки. Далі додаємо яйце, цукор, цедру апельсина, корицю та добре перемішуємо.

Вводимо борошно та починаємо вимішувати тісто, якщо воно дуже сильно липне до рук то додайте ще трішки борошна. Коли тісто стало гладким та однорідним вмішуємо в нього м’яке вершкове масло. Продовжуйте вимішувати і тісто стане гладким та однорідним. Далі вводимо цукати, до них обовʼязково додаємо 2 ст.л. борошна та перемішуємо.

Вмішуємо їх в тісто разом з горіхами, якщо тісто дуже липне – присипте борошном. Перекладаємо тісто в миску, накриваємо та залишаємо підходити в теплому місці мінімум на 1 годину. Тісто має добре підійти. Тісто оминаємо, ділимо на 2-3 частини та формуємо майбутній штолен. Перекладаємо на застелене пергаментом деко, накриваємо та залишаємо ще на 15 хвилин. Після відправляємо штолен в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. Готовий штолен одразу змащуємо топленим маслом з обох сторін та рясно присипаємо цукровою пудрою. Загортаємо штолен в пергамент та залишаємо в темному, прохолодному місці на 1-4 тижні.

Шпинатний рулет

Шпинатний рулет/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 150 грамів шпинату;

• 3 яйця;

• дрібка солі;

• 50 грамів борошна;

• 175 грамів крем-сиру;

• 180 грамів червоної риби. 

Приготування:

Шпинат подрібнюємо за допомогою блендера (також можна взяти заморожений шпинат), додаємо жовтки, сіль та перемішуємо. Всипаємо борошно та перемішуємо до однорідності. В окремій чаші збиваємо білки до стоячих піків та обережно вмішуємо в шпинатне тісто. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко (обирайте якісний пергамент аби бісквіт не пристав до нього) та за допомогою лопатки розрівнюємо в тонкий пласт.

Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-13 хвилинок. Дістаємо бісквіт з духовки, накриваємо рушничком, перегортаємо та обережно знімаємо пергамент. Беремо крем-сир та щільно змащуємо ним шпинатний бісквіт.

Зверху викладаємо шматочки червоної рибки. Обережно загортаємо все в рулет та обгортаємо пергаментом або харчовою плівкою. Відправляємо в холодильник на 1-2 годинки. Після дістаємо та нарізаємо.

Салат з червоною рибою без майонезу 

Салат з червоною рибою без майонезу/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 2 яйця (варені);

• 1 авокадо;

• 1 огірок;

• 150 грамів слабосоленої риби. 

Заправка:

• 2 столові ложки грецького йогурту;

• 1 столові ложки гірчиці в зернах;

• сік лимона;

• сіль.

Приготування: 

Всі інгредієнти нарізаємо кубиком та змішуємо в мисці. Для заправки до грецького йогурту додаємо гірчицю в зернах, лимон та сіль, добре перемішуємо та заправляємо салат.

Салат Мімоза 

Салат Мімоза/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 1 цибулина;

• 1 чайна ложка солі;

• 1 чайка ложка цукру;

• 1 столова ложка  оцету; 

• 2-3 картоплини;

• 2 моркви;

• 2 банки консервованих сардин;

• 120 грамів плавленого сиру;

• 4 яйця;

• 200-250 грам майонезу. 

Приготування:

Овочі готуємо улюбленим для вас способом. Попередньо овочі миємо, змащуємо олією, загортаємо в фольгу та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на +-60 хвилин.

Готові овочі охолоджуємо, очищуємо та натираємо на великій терці. Цибулю дрібно нарізаємо, додаємо до неї сіль, цукор, оцет, заливаємо гарячою водою та маринуємо 15 хвилин. Після зливаємо воду та додаємо цибулю до сардин.

Першим шаром викладаємо картоплю та промащуємо майонезом, далі викладаємо сардини з цибулею та зверху затираємо плавленим сиром. Далі йде шар моркви з майонезом, потім білок з майонезом та останнім шаром – натертий на дрібній терці жовток. Даємо салату настоятись та подаємо до столу.

Готуємо святкові рецепти, щоб створити неповторну атмосферу Різдва та Нового року. Незалежно від того, чи це класичний штолен, легкий салат із червоною рибою або ніжний шпинатний рулет — кожна страва здатна стати родзинкою святкового столу. Наші рецепти допоможуть здивувати гостей, подарувати затишок та тепло близьким, а головне — перетворити звичайний прийом їжі на справжнє свято смаку.

Читайте також: 

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

Єва Буянова 14:00, 22 Грудня 2025
12 традиційних страв на Святвечір/ фото ілюстративне, Pexels

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості та щастя. 

Редакція Вільногірськ IN.UA зібрала підбірку з 12 святкових страв та розтлумачила значення кожної з них. 

Кутя

Кутя є основною стравою та головним символом різдвяного столу. Саме її першою кладуть на стіл. Вона символізує відродження життя та циклічність природи. Так само, як зерно, посіяне в землю, проростає новим життям, кутя символізує оновлення, надію на рясний урожай і нерозривний зв’язок із предками.

Мак

Символ достатку, розмаїття та оберегу: за народними уявленнями, нечиста сила не здатна зашкодити людині, доки не перелічить усі макові зернини, а це нездійсненно. Саме тому мак вважають потужним захистом і додають до святкових страв як обрядовий інгредієнт.

Узвар

Узвар – це не просто напій. Це символ життя, подарованого Богом людям, родинного зв’язку, духовного очищення та надії на майбутнє. Він об’єднує пам’ять про предків, турботу про нинішніх і віру у щасливе майбутнє.

Пісний борщ

У християнському тлумаченні борщ на Різдво через його колір асоціюють із невинно пролитою кров’ю вифлеємських немовлят, яких, за біблійною історією, наказав убити цар Ірод після народження Ісуса Христа.

У інших джерелах, а саме у давнішому значенні, його вважають символом життєвої сили та миром у родині. 

Тому пісний борщ на Святвечір — це одночасно символ життя і нагадування про його крихкість.

Голубці без мʼяса

Голубці — страва, що символізує Божу любов і захист. Пісна начинка, загорнута в капустяний лист, уособлює тепло, турботу та опіку, з якими родина входить у різдвяний час.

Вареники

В першу чергу, вареники є символом достатку та добробуту. Саме тому їх готують з різноманітними начинками, що підкреслює багатство і щедрість святкового столу.

Тушкована капуста

Тушкована капуста на різдвяному столі — символ життя й достатку, корінням який тягнеться до дохристиянських вірувань про родючість землі та силу природи. Водночас ця пісна страва уособлює смирення, духовну чистоту та тепло родинного вогнища, нагадуючи про Божу благодать і злагоду в домі в святкові дні. 

Запечена риба

Риба вважається чистою стравою і на різдвяному столі символізує побажання здоров’я та добробуту для всієї родини.

Пампушки

На різдвяному столі пампухи символізують радість та свято. Горіхова начинка означає щастя та вдачу, мак символізує багатство, часник та сіль – здоровʼя, а цукор та варення – веселощі, легкість та радість. Також всередину пампуха можна покласти монету, що буде символізувати успіхи у фінансах. 

Бобові

Бобові є символом родючості та достатку. Вони демонструють, як з однієї маленької зернини народжується ціла рослина з безліччю плодів.

Гриби

В більш давньому значенні гриби є стравою памʼяті про предків та звʼязок поколінь. У християнському тлумаченні – подвійна природа Ісуса Христа, яка поєднує божественне та земне. 

Каша

Одна з найдавніших страв української кухні символізує єднання з душами предків, здоровʼя та силу. У багатьох регіонах вона була не просто стравою, а цілим обрядом для зміцнення родинного звʼязку. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Єва Буянова 16:00, 21 Грудня 2025
Новорічні фільми для вивчення англійської/ фото ілюстративне, Freepik

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та інтонацій носіїв мови, а також покращує сприйняття лексики в природному контексті.

Новорічні фільми для вивчення англійської мови – читайте на Вільногірськ IN.UA

How the Grinch Stole Christmas(Як Грінч украв Різдво) 2000

Рівень: В1 

“Як Грінч украв Різдво” – казкова історія про дивного зеленошкірого чоловіка Грінча, який через образи та насмішки жителів містечка Ктограде живе самотньо на горі та ненавидить Різдво. Кожного року його злість зростає, і цього разу він вирішує викрасти свято у містян. Та маленька смілива дівчинка вирушає до Грінча, щоб довести: справжнє Різдво живе в серці. 

У фільмі присутні живі діалоги та гумор. Мовні конструкції ідеально підходять для середнього рівня англійської мови. 

Home alone(Сам удома) 1990

Рівень: A2-B1

“Сам удома” – це справжня класика, яка вже стала невід’ємною частиною новорічних святкувань. 

Фільм ідеально підійде тим, хто лише починає вивчати англійську або хоче освіжити базові знання. У ньому багато повсякденної лексики: слова і фрази про дім, родину, емоції та прості дії, що повторюються кілька разів, допомагаючи краще запам’ятати нове. 

A Charlie Brown Christmas(Різдво Чарлі Брауна) 1965

Рівень: А2

Різдво Чарлі Брауна – класична анімаційна казка про маленького хлопчика Чарлі Брауна, який намагається знайти справжнє значення Різдва серед святкової метушні та комерції. Разом із друзями він організовує шкільну різдвяну виставу, вчиться цінувати дружбу, доброту та прості радості свят. Фільм передає теплу і щиру атмосферу свята та нагадує, що головне в Різдво – серце і щирість.

У анімаційному фільмі застосована проста лексика та багато повторів, що полегшує запамʼятовування. Повільна та чітка вимова персонажів добре підходить для тренування навичок слухання. 

Читайте також: 

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості […]

14:00, 22.12.2025 Єва Буянова
Новорічні фільми для вивчення англійської

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та […]

16:00, 21.12.2025 Єва Буянова
Українські колядки для дорослих та дітей

Українські колядки для дорослих та дітей: підбірка

У різдвяні дні колядки знову збирають родини разом – від найменших до дорослих. У сучасному світі вони залишаються не лише традицією, а й допомагають зберегти […]

12:00, 21.12.2025 Єва Буянова
У якому кольорі зустрічати 2026 рік

У якому кольорі зустрічати 2026 рік: як залучити успіх та гроші 

Згідно зі східним календарем, 2026 є роком Вогняного Коня. Деякі кольори можуть посилити його стихію та настрій, а інші – загасити і стримати внутрішню енергію. […]

16:00, 20.12.2025 Єва Буянова