Готуємо святкові рецепти: мімоза, штолен та шпинатний рулет своїми руками

Єва Буянова 10:30, 8 Грудня 2024
Святкова свята/ фото ілюстративне, Freepik

Готуємо святкові рецепти. Страви на Різдво та Новий рік — це не просто їжа, а частина святкової магії, яка створює атмосферу затишку та радості. Ми зібрали для вас добірку традиційних і сучасних рецептів, що ідеально доповнять ваш святковий стіл, наповнивши його ароматами, смаками та теплом родинного святкування.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 4 рецепти, ділимося добіркою. 

Святкові страви

Різдвяні та новорічні свята — це час, коли кожен дім наповнюється теплом, затишком та ароматами святкових страв. Традиційно до новорічного столу готують особливі частування, які створюють атмосферу свята та дарують відчуття справжньої магії. Слід заздалегідь продумують меню, щоб здивувати гостей смачними стравами.

Особливо актуальними напередодні свят є бюджетні рецепти на Новий рік, які дозволяють приготувати вишукані страви без значних витрат. Це можуть бути легкі салати з овочів та риби, закуски, ситні рулети чи різдвяні десерти. Завдяки поєднанню простих продуктів та креативних ідей навіть звичні страви набувають нового вигляду та смаку. Готуємо святкові рецепти разом.

Штолен

Штолен/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 200 мілілітрів теплого молока;

• 40 грамів живих дріжджів; 

• 140 грамів цукру;

• дрібка солі;

• 2 яйця;

• цедра 1 апельсина;

• 1 столові ложки кориці;

• +- 500 грамів борошна; 

• 140 грамів вершкового масла;

• 150 грамів родзинок;

• 150 грамів журавлини;

• 100 грамів горіхів;

• 100-150 мілілітрів алкоголю для замочування;

• 60-70 грам вершкового масла для змащування;

• цукрова пудра для присипки.

Приготування:

За декілька днів або хоча б за 1-2 години до приготування замочіть цукати в алкоголі. Перед приготуванням злийте залишок алкоголю. Всі інгредієнти мають бути теплими!

До теплого молока додаємо 1 ч.л. цукру від загальної кількості та дріжджі. Все добре перемішуємо та додаємо 3-4 ст.л. борошна від загальної кількості, перемішуємо, накриваємо та залишаємо на 10-15 хвилин до утворення пухкої шапки. Далі додаємо яйце, цукор, цедру апельсина, корицю та добре перемішуємо.

Вводимо борошно та починаємо вимішувати тісто, якщо воно дуже сильно липне до рук то додайте ще трішки борошна. Коли тісто стало гладким та однорідним вмішуємо в нього м’яке вершкове масло. Продовжуйте вимішувати і тісто стане гладким та однорідним. Далі вводимо цукати, до них обовʼязково додаємо 2 ст.л. борошна та перемішуємо.

Вмішуємо їх в тісто разом з горіхами, якщо тісто дуже липне – присипте борошном. Перекладаємо тісто в миску, накриваємо та залишаємо підходити в теплому місці мінімум на 1 годину. Тісто має добре підійти. Тісто оминаємо, ділимо на 2-3 частини та формуємо майбутній штолен. Перекладаємо на застелене пергаментом деко, накриваємо та залишаємо ще на 15 хвилин. Після відправляємо штолен в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин. Готовий штолен одразу змащуємо топленим маслом з обох сторін та рясно присипаємо цукровою пудрою. Загортаємо штолен в пергамент та залишаємо в темному, прохолодному місці на 1-4 тижні.

Шпинатний рулет

Шпинатний рулет/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 150 грамів шпинату;

• 3 яйця;

• дрібка солі;

• 50 грамів борошна;

• 175 грамів крем-сиру;

• 180 грамів червоної риби. 

Приготування:

Шпинат подрібнюємо за допомогою блендера (також можна взяти заморожений шпинат), додаємо жовтки, сіль та перемішуємо. Всипаємо борошно та перемішуємо до однорідності. В окремій чаші збиваємо білки до стоячих піків та обережно вмішуємо в шпинатне тісто. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко (обирайте якісний пергамент аби бісквіт не пристав до нього) та за допомогою лопатки розрівнюємо в тонкий пласт.

Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-13 хвилинок. Дістаємо бісквіт з духовки, накриваємо рушничком, перегортаємо та обережно знімаємо пергамент. Беремо крем-сир та щільно змащуємо ним шпинатний бісквіт.

Зверху викладаємо шматочки червоної рибки. Обережно загортаємо все в рулет та обгортаємо пергаментом або харчовою плівкою. Відправляємо в холодильник на 1-2 годинки. Після дістаємо та нарізаємо.

Салат з червоною рибою без майонезу 

Салат з червоною рибою без майонезу/ фото ілюстративне

Інгредієнти: 

• 2 яйця (варені);

• 1 авокадо;

• 1 огірок;

• 150 грамів слабосоленої риби. 

Заправка:

• 2 столові ложки грецького йогурту;

• 1 столові ложки гірчиці в зернах;

• сік лимона;

• сіль.

Приготування: 

Всі інгредієнти нарізаємо кубиком та змішуємо в мисці. Для заправки до грецького йогурту додаємо гірчицю в зернах, лимон та сіль, добре перемішуємо та заправляємо салат.

Салат Мімоза 

Салат Мімоза/ фото ілюстративне

Інгредієнти:

• 1 цибулина;

• 1 чайна ложка солі;

• 1 чайка ложка цукру;

• 1 столова ложка  оцету; 

• 2-3 картоплини;

• 2 моркви;

• 2 банки консервованих сардин;

• 120 грамів плавленого сиру;

• 4 яйця;

• 200-250 грам майонезу. 

Приготування:

Овочі готуємо улюбленим для вас способом. Попередньо овочі миємо, змащуємо олією, загортаємо в фольгу та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на +-60 хвилин.

Готові овочі охолоджуємо, очищуємо та натираємо на великій терці. Цибулю дрібно нарізаємо, додаємо до неї сіль, цукор, оцет, заливаємо гарячою водою та маринуємо 15 хвилин. Після зливаємо воду та додаємо цибулю до сардин.

Першим шаром викладаємо картоплю та промащуємо майонезом, далі викладаємо сардини з цибулею та зверху затираємо плавленим сиром. Далі йде шар моркви з майонезом, потім білок з майонезом та останнім шаром – натертий на дрібній терці жовток. Даємо салату настоятись та подаємо до столу.

Готуємо святкові рецепти, щоб створити неповторну атмосферу Різдва та Нового року. Незалежно від того, чи це класичний штолен, легкий салат із червоною рибою або ніжний шпинатний рулет — кожна страва здатна стати родзинкою святкового столу. Наші рецепти допоможуть здивувати гостей, подарувати затишок та тепло близьким, а головне — перетворити звичайний прийом їжі на справжнє свято смаку.

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як роботодавцям отримати компенсацію за працевлаштування ВПО

Анастасія Гришкова 18:44, 22 Жовтня 2025
Компетенція / ілюстративне фото, Rexels

Роботодавці, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати державну компенсацію за кожного працевлаштованого працівника.

Як отримати компенсацію читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA.

Що варто знати роботодавцям

Програма охоплює працевлаштування на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), у тому числі за сумісництвом, при умові, що зарплата працівника не нижча за мінімальну заробітну плату.

Роботодавець має бути платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Заробітна плата працівника має бути не нижчою за мінімальну.

Як працевлаштувати ВПО

На умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), у тому числі за сумісництвом. Кожна особа з числа ВПО може скористатися програмою лише один раз.

  • Подати заяву на компенсацію можна не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування.
  • Заява подається у встановленому державою порядку (залежно від регіону – до відповідного органу соцзахисту або через онлайн-платформи).
  • Сума виплачується у розмірі мінімальної заробітної плати.
  • Якщо трудові відносини завершуються раніше, роботодавець повинен повернути суму, пропорційну невідпрацьованому часу, протягом 5 робочих днів.

Термін надання компенсації становить до 3 місяців для ВПО та до 6 місяців для внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

Розмір виплати відповідає мінімальній зарплаті, яка на 1 січня 2025 року складає 8 000 гривень.

Читайте також:

Підписуйтесь

В ЄС змінюються правила перетину кордону для українців

Анастасія Гришкова 17:20, 10 Жовтня 2025
Перетин кордону / ілюстративне фото, Укрінформ

З 12 жовтня 2025 року в країнах Європейського Союзу починає діяти нова система контролю в’їзду та виїзду — EES (Entry/Exit System).

Детальніше про нові правила перетину кордону читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA

Що зміниться у перетині кордону

Нова система замінить звичні штампи у паспортах на цифрову біометричну фіксацію даних мандрівників.

Система поширюється на громадян третіх країн, які подорожують до країн Шенгенської зони на строк до 90 днів протягом 180 днів.

Під час перетину кордону в межах EES збиратимуть такі дані:

  • фото обличчя;відбитки чотирьох пальців (для осіб віком від 12 років);
  • інформацію із закордонного паспорта;
  • дату та місце перетину кордону, а також випадки відмови у в’їзді.

Крім того, усі пасажири повинні будуть вийти з транспортного засобу для проходження біометричної процедури. Відмова надати біометричні дані стане підставою для відмови у в’їзді.

Запуск системи триватиме поступово — до 10 квітня 2026 року.

Нововведення не поширюються на українців, які перебувають у ЄС за програмою тимчасового захисту.

Читайте також:

Підписуйтесь

Як роботодавцям отримати компенсацію за працевлаштування ВПО

Роботодавці, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати державну компенсацію за кожного працевлаштованого працівника. Як отримати компенсацію читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA. Що варто знати […]

В ЄС змінюються правила перетину кордону для українців

З 12 жовтня 2025 року в країнах Європейського Союзу починає діяти нова система контролю в’їзду та виїзду — EES (Entry/Exit System). Детальніше про нові правила […]

Уряд виділить 8 мільйонів гривень на пільгову іпотеку для ВПО та учасників АТО/ООС

Кабінет Міністрів України перерозподілив видатки державного бюджету на 2025 рік у розмірі 8 млн грн. Ці кошти спрямують на реалізацію програми пільгового державного кредитування житла […]

Базову соціальну допомогу можна оформити в Дії

Йдеться про новий урядовий проєкт соціального захисту громадян, який передбачає замість п’яти різних виплат єдину базову соціальну допомогу. Послуга доступна в Дія. Про це повідомив […]

Нові тарифи на перевезення по маршруту Вільногірськ-Дідове: рішення міської ради

З 1 жовтня 2025 року мешканці Вільногірської громади їздитимуть приміським маршрутом “Вільногірськ — Дідове” за новим тарифом. Про це стало відомо в опублікованому рішенні Вільногірського […]

17:40, 24.09.2025 Дмитро Скопіч