Різдвяні пампухи — це не лише смачна традиція, а й справжня окраса святкового столу. Зі солодкими начинками, посипані цукровою пудрою чи политі медом, вони створюють особливий настрій і нагадують про тепло родинного кола. Пропонуємо п’ять рецептів різдвяних пампухів.
Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 5 рецептів різдвяних пампухів.
Значення пампухів
Пампушки символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і були обдаровані вічним життям. Також пампушки є знаком того, що кожен християнин покликаний до солодкого, повноцінного і вічного життя. Їх кругла форма уособлює досконалість і гармонію, а щедре начиння нагадує про Божі дари та благословення, які наповнюють наше життя радістю та вдячністю.
Пампухи з найпростіших інгредієнтів
Інгредієнти:
- 350 мілілітрів молока;
- 1 куряче яйце;
- 70 грамів вершкового масла;
- 50 грамів цукру;
- 10 грамів ванільного цукру;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 20 грамів свіжих дріжджів;
- 1 чайна ложка цедру лимону;
- 550 грамів пшеничного борошна.
Приготування:
Молоко змішати з яйцем, цукром, ванільним цукром і сіллю. Нагрівати, помішуючи, до розчинення цукру і солі, поки суміш не досягне 38-40 градусів. Додати дріжджі, лимонну цедру і спирт, добре перемішати.
Поступово додавати двічі просіяне борошно і замісити м’яке тісто. В кінці додати м’яке вершкове масло, вмішуючи частинами. Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1,5 години.
Розкачати тісто на дошці до товщини 2-2,5 сантиметрів, вирізати пампухи склянкою. Викласти їх на змащену олією дошку, накрити рушником і залишити на 15-20 хвилин для підйому.
Смажити пампухи у фритюрі з обох боків до золотистого кольору. Викласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію, а потім посипати цукровою пудрою.
Пісні пампухи
Інгредієнти:
- 0,5 літру олії;
- 30 г свіжих дріжджів;
- ¾ склянки цукру;
- ½ чайної ложки куркуми;
- 20 грамів ванільного цукру;
- 1 кілограм пшеничного борошна;
- 2/3 склянки олії;
- 1/3 чайної ложки солі;
- 1 столова ложка спирту.
Приготування:
Теплу воду змішати з розкришеними дріжджами, цукром і борошном, залишити на 10 хвилин для активації дріжджів. Потім додати 1,5 склянки борошна, накрити рушником і залишити на годину для підйому. Це буде опара, яка повинна збільшитись в об’ємі.
Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт допоможе пампухам не вбирати олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замішуючи м’яке тісто. Кількість борошна може варіюватися залежно від його якості та вологості. Наприкінці вмішати олію і вимішувати до того, як тісто перестане липнути до рук. Залишити на одну годину для підйому.
Розкачати тісто товщиною 1,5-2 сантиметри, вирізати пампухи і залишити на 20-30 хвилин для підростання. Смажити у фритюрі на середньому вогні. Готові пампухи викласти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.
Пампухи з маком
Інгредієнти:
- 8 курячих яєць;
- 1 літр молока;
- 250 г вершкового масла;
- 1 склянка цукру;
- 100 грамів свіжих дріжджів;
- пшеничне борошно;
- 350 грамів маку;
- 50 мілілітрів спирту.
Приготування:
Молоко закип’ятити, додати масло (маргарин) і перемішати до розчинення. Охолодити. Дріжджі розтерти з цукром, через 10 хвилин додати тепле молоко з маслом, яйця та спирт. Добре перемішати, вмішати борошно, щоб тісто залишалося липким, і вимішувати 10-15 хвилин. Накрити рушником і залишити на годину в теплому місці.
На стільниці насипати борошно, столовою ложкою набирати тісто, викладати на дошку, начиняти маковою сумішшю та формувати кульки. Для начинки запарити мак, перемолоти тричі, додати родзинки, горіхи та цукор за смаком.
Залишити пампухи на дошці на 30-45 хвилин для підйому. Смажити в олії, опускаючи їх верхньою стороною вниз. Готові пампухи обкачати в цукровій пудрі.
Пампухи з маково-сирною начинкою
Інгредієнти:
- 200 мілілітрів молока;
- 50 грамів свіжих дріжджів;
- 50 грамів цукру;
- 1 куряче яйце;
- 4 яєчні жовтки;
- 50 грамів сметани;
- 50 грамів вершкового масла;
- 500 грамів муки;
- мак для начинки.
Приготування:
У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно для опари. Залишаємо на деякий час в теплому місці. Коли опара підніметься, вливаємо її в просіяне борошно, додаємо жовтки, сметану, яйце, розтерте з цукром і маслом. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури. Замішуємо тісто, додаючи ще борошно за потреби, до появи пухирців. Залишаємо підходити.
Для начинки можна вибрати мак і сир (1:1) або іншу улюблену. Коли тісто підніметься, формуємо з нього кульки, кладемо начинку і защипуємо, скочуючи в кульки. Викладаємо на дошку та даємо піднятися.
Розігріваємо 0,5 літри олії в каструлі. Для перевірки кидаємо шматочок тіста: якщо він плаває, температура готова. Смажимо 2-3 пампухи одночасно. Готові викладаємо на решітки і посипаємо цукровою пудрою.
Пампухи з вишнями
Інгредієнти:
- 750 мілілітрів молока;
- склянка цукру;
- 2 яйця;
- 3 столові ложки олії;
- 100 грамів дріжджів;
- 1,2 кілограма борошна;
- консервовані вишні;
- цукрова пудра;
- дрібка солі;
- дрібка куркуми.
Приготування:
Підігрійте молоко, додайте цукор та сіль, розчиніть дріжджі. Додайте 3 склянки борошна і перемішайте. Залиште в теплому місці на 20 хвилин. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, куркуму та ще 3 склянки борошна, замісіть тісто до однорідності. Залиште на годину в теплому місці для підйому.
Розкачайте тісто товщиною 1 сантиметр, викладіть начинку, накрийте другим шаром тіста і вирізайте пампухи. Залиште на 15-30 хвилин для підйому. Смажте в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть на серветки, щоб прибрати зайвий жир, і при бажанні посипте цукровою пудрою.
Різдвяні пампухи готуйте з любов’ю та створюйте незабутню атмосферу Різдва!
Читайте також:
- Глінтвейн: історія напою і найкращий рецепт для зимових вечорів
- Готуємо святкові рецепти: мімоза, штолен та шпинатний рулет своїми руками
Підписуйтесь