Різдвяні пампухи: 5 найкращих рецептів до святкового столу

Єва Буянова 15:00, 14 Грудня 2024
Пампухи/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи — це не лише смачна традиція, а й справжня окраса святкового столу. Зі солодкими начинками, посипані цукровою пудрою чи политі медом, вони створюють особливий настрій і нагадують про тепло родинного кола. Пропонуємо п’ять рецептів різдвяних пампухів.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 5 рецептів різдвяних пампухів. 

Значення пампухів

Пампушки символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і були обдаровані вічним життям. Також пампушки є знаком того, що кожен християнин покликаний до солодкого, повноцінного і вічного життя. Їх кругла форма уособлює досконалість і гармонію, а щедре начиння нагадує про Божі дари та благословення, які наповнюють наше життя радістю та вдячністю.

Пампухи з найпростіших інгредієнтів 

Інгредієнти: 

  • 350 мілілітрів молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 20 грамів свіжих дріжджів;
  • 1 чайна ложка цедру лимону;
  • 550 грамів пшеничного борошна.

Приготування: 

Молоко змішати з яйцем, цукром, ванільним цукром і сіллю. Нагрівати, помішуючи, до розчинення цукру і солі, поки суміш не досягне 38-40 градусів. Додати дріжджі, лимонну цедру і спирт, добре перемішати.

Поступово додавати двічі просіяне борошно і замісити м’яке тісто. В кінці додати м’яке вершкове масло, вмішуючи частинами. Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1,5 години.

Розкачати тісто на дошці до товщини 2-2,5 сантиметрів, вирізати пампухи склянкою. Викласти їх на змащену олією дошку, накрити рушником і залишити на 15-20 хвилин для підйому.

Смажити пампухи у фритюрі з обох боків до золотистого кольору. Викласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію, а потім посипати цукровою пудрою.

Приготування/ фото ілюстративне, Прості рецепти

Пісні пампухи

Інгредієнти:

  • 0,5 літру олії;
  • 30 г свіжих дріжджів;
  • ¾ склянки цукру;
  • ½ чайної ложки куркуми;
  • 20 грамів ванільного цукру;
  • 1 кілограм пшеничного борошна;
  • 2/3 склянки олії;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка спирту.

Приготування: 

Теплу воду змішати з розкришеними дріжджами, цукром і борошном, залишити на 10 хвилин для активації дріжджів. Потім додати 1,5 склянки борошна, накрити рушником і залишити на годину для підйому. Це буде опара, яка повинна збільшитись в об’ємі.

Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт допоможе пампухам не вбирати олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замішуючи м’яке тісто. Кількість борошна може варіюватися залежно від його якості та вологості. Наприкінці вмішати олію і вимішувати до того, як тісто перестане липнути до рук. Залишити на одну годину для підйому.

Розкачати тісто товщиною 1,5-2 сантиметри, вирізати пампухи і залишити на 20-30 хвилин для підростання. Смажити у фритюрі на середньому вогні. Готові пампухи викласти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.

Процес приготування пампухів/ фото ілюстративне, All Tops

Пампухи з маком 

Інгредієнти: 

  • 8 курячих яєць;
  • 1 літр молока;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 100 грамів свіжих дріжджів;
  • пшеничне борошно;
  • 350 грамів маку;
  • 50 мілілітрів спирту.

Приготування: 

Молоко закип’ятити, додати масло (маргарин) і перемішати до розчинення. Охолодити. Дріжджі розтерти з цукром, через 10 хвилин додати тепле молоко з маслом, яйця та спирт. Добре перемішати, вмішати борошно, щоб тісто залишалося липким, і вимішувати 10-15 хвилин. Накрити рушником і залишити на годину в теплому місці.

На стільниці насипати борошно, столовою ложкою набирати тісто, викладати на дошку, начиняти маковою сумішшю та формувати кульки. Для начинки запарити мак, перемолоти тричі, додати родзинки, горіхи та цукор за смаком.

Залишити пампухи на дошці на 30-45 хвилин для підйому. Смажити в олії, опускаючи їх верхньою стороною вниз. Готові пампухи обкачати в цукровій пудрі.

Пампухи з маком/ фото ілюстративне, shuba.life

Пампухи з маково-сирною начинкою

Інгредієнти: 

  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів свіжих дріжджів;
  • 50 грамів цукру; 
  • 1 куряче яйце;
  • 4 яєчні жовтки;
  • 50 грамів сметани; 
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 500 грамів муки;
  • мак для начинки.

Приготування: 

У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно для опари. Залишаємо на деякий час в теплому місці. Коли опара підніметься, вливаємо її в просіяне борошно, додаємо жовтки, сметану, яйце, розтерте з цукром і маслом. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури. Замішуємо тісто, додаючи ще борошно за потреби, до появи пухирців. Залишаємо підходити.

Для начинки можна вибрати мак і сир (1:1) або іншу улюблену. Коли тісто підніметься, формуємо з нього кульки, кладемо начинку і защипуємо, скочуючи в кульки. Викладаємо на дошку та даємо піднятися.

Розігріваємо 0,5 літри олії в каструлі. Для перевірки кидаємо шматочок тіста: якщо він плаває, температура готова. Смажимо 2-3 пампухи одночасно. Готові викладаємо на решітки і посипаємо цукровою пудрою.

Пампухи в цукровій пудрі/ фото ілюстративне, Freepik

Пампухи з вишнями 

Інгредієнти: 

  • 750 мілілітрів молока;
  • склянка цукру; 
  • 2 яйця; 
  • 3 столові ложки олії; 
  • 100 грамів дріжджів;
  • 1,2 кілограма борошна; 
  • консервовані вишні; 
  • цукрова пудра; 
  • дрібка солі;
  • дрібка куркуми. 

Приготування: 

Підігрійте молоко, додайте цукор та сіль, розчиніть дріжджі. Додайте 3 склянки борошна і перемішайте. Залиште в теплому місці на 20 хвилин. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, куркуму та ще 3 склянки борошна, замісіть тісто до однорідності. Залиште на годину в теплому місці для підйому.

Розкачайте тісто товщиною 1 сантиметр, викладіть начинку, накрийте другим шаром тіста і вирізайте пампухи. Залиште на 15-30 хвилин для підйому. Смажте в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть на серветки, щоб прибрати зайвий жир, і при бажанні посипте цукровою пудрою.

Пампухи з вишнями/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи готуйте з любов’ю та створюйте незабутню атмосферу Різдва!

Читайте також: 

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

Єва Буянова 14:00, 22 Грудня 2025
12 традиційних страв на Святвечір/ фото ілюстративне, Pexels

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості та щастя. 

Редакція Вільногірськ IN.UA зібрала підбірку з 12 святкових страв та розтлумачила значення кожної з них. 

Кутя

Кутя є основною стравою та головним символом різдвяного столу. Саме її першою кладуть на стіл. Вона символізує відродження життя та циклічність природи. Так само, як зерно, посіяне в землю, проростає новим життям, кутя символізує оновлення, надію на рясний урожай і нерозривний зв’язок із предками.

Мак

Символ достатку, розмаїття та оберегу: за народними уявленнями, нечиста сила не здатна зашкодити людині, доки не перелічить усі макові зернини, а це нездійсненно. Саме тому мак вважають потужним захистом і додають до святкових страв як обрядовий інгредієнт.

Узвар

Узвар – це не просто напій. Це символ життя, подарованого Богом людям, родинного зв’язку, духовного очищення та надії на майбутнє. Він об’єднує пам’ять про предків, турботу про нинішніх і віру у щасливе майбутнє.

Пісний борщ

У християнському тлумаченні борщ на Різдво через його колір асоціюють із невинно пролитою кров’ю вифлеємських немовлят, яких, за біблійною історією, наказав убити цар Ірод після народження Ісуса Христа.

У інших джерелах, а саме у давнішому значенні, його вважають символом життєвої сили та миром у родині. 

Тому пісний борщ на Святвечір — це одночасно символ життя і нагадування про його крихкість.

Голубці без мʼяса

Голубці — страва, що символізує Божу любов і захист. Пісна начинка, загорнута в капустяний лист, уособлює тепло, турботу та опіку, з якими родина входить у різдвяний час.

Вареники

В першу чергу, вареники є символом достатку та добробуту. Саме тому їх готують з різноманітними начинками, що підкреслює багатство і щедрість святкового столу.

Тушкована капуста

Тушкована капуста на різдвяному столі — символ життя й достатку, корінням який тягнеться до дохристиянських вірувань про родючість землі та силу природи. Водночас ця пісна страва уособлює смирення, духовну чистоту та тепло родинного вогнища, нагадуючи про Божу благодать і злагоду в домі в святкові дні. 

Запечена риба

Риба вважається чистою стравою і на різдвяному столі символізує побажання здоров’я та добробуту для всієї родини.

Пампушки

На різдвяному столі пампухи символізують радість та свято. Горіхова начинка означає щастя та вдачу, мак символізує багатство, часник та сіль – здоровʼя, а цукор та варення – веселощі, легкість та радість. Також всередину пампуха можна покласти монету, що буде символізувати успіхи у фінансах. 

Бобові

Бобові є символом родючості та достатку. Вони демонструють, як з однієї маленької зернини народжується ціла рослина з безліччю плодів.

Гриби

В більш давньому значенні гриби є стравою памʼяті про предків та звʼязок поколінь. У християнському тлумаченні – подвійна природа Ісуса Христа, яка поєднує божественне та земне. 

Каша

Одна з найдавніших страв української кухні символізує єднання з душами предків, здоровʼя та силу. У багатьох регіонах вона була не просто стравою, а цілим обрядом для зміцнення родинного звʼязку. 

Читайте також:

Підписуйтесь

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Єва Буянова 16:00, 21 Грудня 2025
Новорічні фільми для вивчення англійської/ фото ілюстративне, Freepik

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та інтонацій носіїв мови, а також покращує сприйняття лексики в природному контексті.

Новорічні фільми для вивчення англійської мови – читайте на Вільногірськ IN.UA

How the Grinch Stole Christmas(Як Грінч украв Різдво) 2000

Рівень: В1 

“Як Грінч украв Різдво” – казкова історія про дивного зеленошкірого чоловіка Грінча, який через образи та насмішки жителів містечка Ктограде живе самотньо на горі та ненавидить Різдво. Кожного року його злість зростає, і цього разу він вирішує викрасти свято у містян. Та маленька смілива дівчинка вирушає до Грінча, щоб довести: справжнє Різдво живе в серці. 

У фільмі присутні живі діалоги та гумор. Мовні конструкції ідеально підходять для середнього рівня англійської мови. 

Home alone(Сам удома) 1990

Рівень: A2-B1

“Сам удома” – це справжня класика, яка вже стала невід’ємною частиною новорічних святкувань. 

Фільм ідеально підійде тим, хто лише починає вивчати англійську або хоче освіжити базові знання. У ньому багато повсякденної лексики: слова і фрази про дім, родину, емоції та прості дії, що повторюються кілька разів, допомагаючи краще запам’ятати нове. 

A Charlie Brown Christmas(Різдво Чарлі Брауна) 1965

Рівень: А2

Різдво Чарлі Брауна – класична анімаційна казка про маленького хлопчика Чарлі Брауна, який намагається знайти справжнє значення Різдва серед святкової метушні та комерції. Разом із друзями він організовує шкільну різдвяну виставу, вчиться цінувати дружбу, доброту та прості радості свят. Фільм передає теплу і щиру атмосферу свята та нагадує, що головне в Різдво – серце і щирість.

У анімаційному фільмі застосована проста лексика та багато повторів, що полегшує запамʼятовування. Повільна та чітка вимова персонажів добре підходить для тренування навичок слухання. 

Читайте також: 

Підписуйтесь

12 традиційних страв на Святвечір

12 традиційних страв на Святвечір: що символізує кожна страва

На Святвечір українці готують 12 традиційних страв, кожна з яких має глибокий символічний сенс. Від куті, що символізує відродження життя, до пампушок, які бажають радості […]

14:00, 22.12.2025 Єва Буянова
Новорічні фільми для вивчення англійської

Новорічні фільми для вивчення англійської мови: підбірка

Новорічні фільми – не лише інструмент створення святково настрою, а й можливість прокачати навички володіння англійською мовою. Перегляд фільмів англійською допомагає звикнути до вимови та […]

16:00, 21.12.2025 Єва Буянова
Українські колядки для дорослих та дітей

Українські колядки для дорослих та дітей: підбірка

У різдвяні дні колядки знову збирають родини разом – від найменших до дорослих. У сучасному світі вони залишаються не лише традицією, а й допомагають зберегти […]

12:00, 21.12.2025 Єва Буянова
У якому кольорі зустрічати 2026 рік

У якому кольорі зустрічати 2026 рік: як залучити успіх та гроші 

Згідно зі східним календарем, 2026 є роком Вогняного Коня. Деякі кольори можуть посилити його стихію та настрій, а інші – загасити і стримати внутрішню енергію. […]

16:00, 20.12.2025 Єва Буянова