Різдвяні пампухи: 5 найкращих рецептів до святкового столу

Єва Буянова 15:00, 14 Грудня 2024
Пампухи/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи — це не лише смачна традиція, а й справжня окраса святкового столу. Зі солодкими начинками, посипані цукровою пудрою чи политі медом, вони створюють особливий настрій і нагадують про тепло родинного кола. Пропонуємо п’ять рецептів різдвяних пампухів.

Редакція Вільногірськ.IN.UA зібрала 5 рецептів різдвяних пампухів. 

Значення пампухів

Пампушки символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і були обдаровані вічним життям. Також пампушки є знаком того, що кожен християнин покликаний до солодкого, повноцінного і вічного життя. Їх кругла форма уособлює досконалість і гармонію, а щедре начиння нагадує про Божі дари та благословення, які наповнюють наше життя радістю та вдячністю.

Пампухи з найпростіших інгредієнтів 

Інгредієнти: 

  • 350 мілілітрів молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 20 грамів свіжих дріжджів;
  • 1 чайна ложка цедру лимону;
  • 550 грамів пшеничного борошна.

Приготування: 

Молоко змішати з яйцем, цукром, ванільним цукром і сіллю. Нагрівати, помішуючи, до розчинення цукру і солі, поки суміш не досягне 38-40 градусів. Додати дріжджі, лимонну цедру і спирт, добре перемішати.

Поступово додавати двічі просіяне борошно і замісити м’яке тісто. В кінці додати м’яке вершкове масло, вмішуючи частинами. Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1,5 години.

Розкачати тісто на дошці до товщини 2-2,5 сантиметрів, вирізати пампухи склянкою. Викласти їх на змащену олією дошку, накрити рушником і залишити на 15-20 хвилин для підйому.

Смажити пампухи у фритюрі з обох боків до золотистого кольору. Викласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію, а потім посипати цукровою пудрою.

Приготування/ фото ілюстративне, Прості рецепти

Пісні пампухи

Інгредієнти:

  • 0,5 літру олії;
  • 30 г свіжих дріжджів;
  • ¾ склянки цукру;
  • ½ чайної ложки куркуми;
  • 20 грамів ванільного цукру;
  • 1 кілограм пшеничного борошна;
  • 2/3 склянки олії;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка спирту.

Приготування: 

Теплу воду змішати з розкришеними дріжджами, цукром і борошном, залишити на 10 хвилин для активації дріжджів. Потім додати 1,5 склянки борошна, накрити рушником і залишити на годину для підйому. Це буде опара, яка повинна збільшитись в об’ємі.

Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт допоможе пампухам не вбирати олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замішуючи м’яке тісто. Кількість борошна може варіюватися залежно від його якості та вологості. Наприкінці вмішати олію і вимішувати до того, як тісто перестане липнути до рук. Залишити на одну годину для підйому.

Розкачати тісто товщиною 1,5-2 сантиметри, вирізати пампухи і залишити на 20-30 хвилин для підростання. Смажити у фритюрі на середньому вогні. Готові пампухи викласти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.

Процес приготування пампухів/ фото ілюстративне, All Tops

Пампухи з маком 

Інгредієнти: 

  • 8 курячих яєць;
  • 1 літр молока;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 100 грамів свіжих дріжджів;
  • пшеничне борошно;
  • 350 грамів маку;
  • 50 мілілітрів спирту.

Приготування: 

Молоко закип’ятити, додати масло (маргарин) і перемішати до розчинення. Охолодити. Дріжджі розтерти з цукром, через 10 хвилин додати тепле молоко з маслом, яйця та спирт. Добре перемішати, вмішати борошно, щоб тісто залишалося липким, і вимішувати 10-15 хвилин. Накрити рушником і залишити на годину в теплому місці.

На стільниці насипати борошно, столовою ложкою набирати тісто, викладати на дошку, начиняти маковою сумішшю та формувати кульки. Для начинки запарити мак, перемолоти тричі, додати родзинки, горіхи та цукор за смаком.

Залишити пампухи на дошці на 30-45 хвилин для підйому. Смажити в олії, опускаючи їх верхньою стороною вниз. Готові пампухи обкачати в цукровій пудрі.

Пампухи з маком/ фото ілюстративне, shuba.life

Пампухи з маково-сирною начинкою

Інгредієнти: 

  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів свіжих дріжджів;
  • 50 грамів цукру; 
  • 1 куряче яйце;
  • 4 яєчні жовтки;
  • 50 грамів сметани; 
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 500 грамів муки;
  • мак для начинки.

Приготування: 

У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно для опари. Залишаємо на деякий час в теплому місці. Коли опара підніметься, вливаємо її в просіяне борошно, додаємо жовтки, сметану, яйце, розтерте з цукром і маслом. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури. Замішуємо тісто, додаючи ще борошно за потреби, до появи пухирців. Залишаємо підходити.

Для начинки можна вибрати мак і сир (1:1) або іншу улюблену. Коли тісто підніметься, формуємо з нього кульки, кладемо начинку і защипуємо, скочуючи в кульки. Викладаємо на дошку та даємо піднятися.

Розігріваємо 0,5 літри олії в каструлі. Для перевірки кидаємо шматочок тіста: якщо він плаває, температура готова. Смажимо 2-3 пампухи одночасно. Готові викладаємо на решітки і посипаємо цукровою пудрою.

Пампухи в цукровій пудрі/ фото ілюстративне, Freepik

Пампухи з вишнями 

Інгредієнти: 

  • 750 мілілітрів молока;
  • склянка цукру; 
  • 2 яйця; 
  • 3 столові ложки олії; 
  • 100 грамів дріжджів;
  • 1,2 кілограма борошна; 
  • консервовані вишні; 
  • цукрова пудра; 
  • дрібка солі;
  • дрібка куркуми. 

Приготування: 

Підігрійте молоко, додайте цукор та сіль, розчиніть дріжджі. Додайте 3 склянки борошна і перемішайте. Залиште в теплому місці на 20 хвилин. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, куркуму та ще 3 склянки борошна, замісіть тісто до однорідності. Залиште на годину в теплому місці для підйому.

Розкачайте тісто товщиною 1 сантиметр, викладіть начинку, накрийте другим шаром тіста і вирізайте пампухи. Залиште на 15-30 хвилин для підйому. Смажте в розігрітій олії на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть на серветки, щоб прибрати зайвий жир, і при бажанні посипте цукровою пудрою.

Пампухи з вишнями/ фото ілюстративне, Freepik

Різдвяні пампухи готуйте з любов’ю та створюйте незабутню атмосферу Різдва!

Читайте також: 

Підписуйтесь

Як роботодавцям отримати компенсацію за працевлаштування ВПО

Анастасія Гришкова 18:44, 22 Жовтня 2025
Компетенція / ілюстративне фото, Rexels

Роботодавці, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати державну компенсацію за кожного працевлаштованого працівника.

Як отримати компенсацію читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA.

Що варто знати роботодавцям

Програма охоплює працевлаштування на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), у тому числі за сумісництвом, при умові, що зарплата працівника не нижча за мінімальну заробітну плату.

Роботодавець має бути платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Заробітна плата працівника має бути не нижчою за мінімальну.

Як працевлаштувати ВПО

На умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), у тому числі за сумісництвом. Кожна особа з числа ВПО може скористатися програмою лише один раз.

  • Подати заяву на компенсацію можна не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування.
  • Заява подається у встановленому державою порядку (залежно від регіону – до відповідного органу соцзахисту або через онлайн-платформи).
  • Сума виплачується у розмірі мінімальної заробітної плати.
  • Якщо трудові відносини завершуються раніше, роботодавець повинен повернути суму, пропорційну невідпрацьованому часу, протягом 5 робочих днів.

Термін надання компенсації становить до 3 місяців для ВПО та до 6 місяців для внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

Розмір виплати відповідає мінімальній зарплаті, яка на 1 січня 2025 року складає 8 000 гривень.

Читайте також:

Підписуйтесь

В ЄС змінюються правила перетину кордону для українців

Анастасія Гришкова 17:20, 10 Жовтня 2025
Перетин кордону / ілюстративне фото, Укрінформ

З 12 жовтня 2025 року в країнах Європейського Союзу починає діяти нова система контролю в’їзду та виїзду — EES (Entry/Exit System).

Детальніше про нові правила перетину кордону читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA

Що зміниться у перетині кордону

Нова система замінить звичні штампи у паспортах на цифрову біометричну фіксацію даних мандрівників.

Система поширюється на громадян третіх країн, які подорожують до країн Шенгенської зони на строк до 90 днів протягом 180 днів.

Під час перетину кордону в межах EES збиратимуть такі дані:

  • фото обличчя;відбитки чотирьох пальців (для осіб віком від 12 років);
  • інформацію із закордонного паспорта;
  • дату та місце перетину кордону, а також випадки відмови у в’їзді.

Крім того, усі пасажири повинні будуть вийти з транспортного засобу для проходження біометричної процедури. Відмова надати біометричні дані стане підставою для відмови у в’їзді.

Запуск системи триватиме поступово — до 10 квітня 2026 року.

Нововведення не поширюються на українців, які перебувають у ЄС за програмою тимчасового захисту.

Читайте також:

Підписуйтесь

Як роботодавцям отримати компенсацію за працевлаштування ВПО

Роботодавці, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати державну компенсацію за кожного працевлаштованого працівника. Як отримати компенсацію читайте у матеріалі Вільногірськ IN.UA. Що варто знати […]

В ЄС змінюються правила перетину кордону для українців

З 12 жовтня 2025 року в країнах Європейського Союзу починає діяти нова система контролю в’їзду та виїзду — EES (Entry/Exit System). Детальніше про нові правила […]

Уряд виділить 8 мільйонів гривень на пільгову іпотеку для ВПО та учасників АТО/ООС

Кабінет Міністрів України перерозподілив видатки державного бюджету на 2025 рік у розмірі 8 млн грн. Ці кошти спрямують на реалізацію програми пільгового державного кредитування житла […]

Базову соціальну допомогу можна оформити в Дії

Йдеться про новий урядовий проєкт соціального захисту громадян, який передбачає замість п’яти різних виплат єдину базову соціальну допомогу. Послуга доступна в Дія. Про це повідомив […]

Нові тарифи на перевезення по маршруту Вільногірськ-Дідове: рішення міської ради

З 1 жовтня 2025 року мешканці Вільногірської громади їздитимуть приміським маршрутом “Вільногірськ — Дідове” за новим тарифом. Про це стало відомо в опублікованому рішенні Вільногірського […]

17:40, 24.09.2025 Дмитро Скопіч